Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΣΧΕΔίΑ» του Δήμου Λεμεσού

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας από τις 15/7/2019 του Κέντρου Στήριξης και Επανένταξης αστέγων  ΣΧΕΔίΑ. Πρόκειται για το πρώτο Κέντρο παροχής εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αστεγίας

Ο Δήμος Λεμεσού, σε διαβούλευση με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέληξε σε ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του Κέντρου.

Το Κέντρο ΣΧΕΔίΑ αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αστεγίας όχι απλά ως ένα πρόβλημα στέγης ή διανυκτέρευσης, αλλά ως ένα σύνθετο πρόβλημα, αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και πολλές φορές συνδυασμό παραγόντων.

Ο κεντρικός σκοπός της ΣΧΕΔίΑΣ είναι η κοινωνική επανένταξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες. Κοινωνική επανένταξη μέσα από ενεργοποίηση των ατόμων στην κοινωνία, ένταξη τους στην αγορά εργασίας, απόκτηση δεξιοτήτων, ενδυνάμωση του οικογενειακού κλοιού, απόκτηση μόνιμης στέγης και ότι άλλο θεωρηθεί αναγκαίο για το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου:

  • Παροχή άμεσης φροντίδας

Η πρώτη και κύρια παροχή της ΣΧΕΔίΑΣ είναι να μην αφεθεί κανένας συνάνθρωπος μας στο δρόμο. Έτσι προσφέρεται άμεση μεταφορά σε ένα χώρο φιλικό και προσεγμένο όπου παρέχονται υπηρεσίες πρώτης φροντίδας όπως ζεστό μπάνιο, σνακ, χώρο ξεκούρασης και προστασίας από ακραίες καιρικές συνθήκες.

  • Τοποθέτηση σε χώρους διανυκτέρευσης

Δεύτερη βασική διευθέτηση που αναλαμβάνουν οι ειδικοί της ΣΧΕΔίΑΣ είναι η προσωρινή τοποθέτηση σε χώρους διανυκτέρευσης. Στο διάστημα της παραμονής τους σε χώρους διανυκτέρευσης, τα άτομα θα λαμβάνουν όλη την απαιτούμενη ψυχοκοινωνική στήριξη και εκπαίδευση που απαιτείται ώστε να εξασφαλίσουν ένα μόνιμο χώρο διαμονής.

  • Ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Η βασικότερη υπηρεσία της ΣΧΕΔίΑΣ είναι η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από τους ειδικούς και ο καταρτισμός εξατομικευμένου σχεδίου δράσης. Οι ειδικοί του κέντρου μαζί με τον εξυπηρετούμενο, θα καταγράψουν τις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά και μαζί θα θέσουν συγκεκριμένους στόχους. Στο πλαίσιο της εκτίμησης αναγκών περιλαμβάνεται και η πρώτη ιατροφαρμακευτική φροντίδα όπου απαιτείται, η συνεργασία με άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες, η παροχή ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης.

  • Εργασιακή και Στεγαστική Συμβουλευτική

Η τέταρτη υπηρεσία στη σειρά, αφορά και το κυριότερο κομμάτι της κοινωνικής επανένταξης το οποίο είναι η εργασιακή απασχόληση και η στεγαστική συμβουλευτική. Η ενεργοποίηση και η ένταξη των ατόμων στην αγορά εργασίας στοχεύει να καταστήσει τα άτομα αυτά ενεργούς και ικανούς να φέρουν εις πέρας τις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής τους, μια από τις οποίες είναι η ανάγκη και το δικαίωμα της στέγασης. Για την υπηρεσία αυτή η ΣΧΕΔίΑ θα βρίσκεται σε τακτική επαφή και συνεργασία με τις αντίστοιχες κρατικές και ημι-κρατικές υπηρεσίες.

  • Ομαδική συμβουλευτική και εκμάθηση δεξιοτήτων

Σημαντική παράμετρος για την επιτυχημένη έκβαση των προηγούμενων υπηρεσιών είναι η ομαδική συμβουλευτική και η εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν τα άτομα να είναι ενεργά και να επιτύχουν τους ατομικούς τους στόχους.

  • Παρεμβάσεις στο δρόμο (street work) και γραμμή αναφορών

Οι ειδικοί της ΣΧΕΔίΑΣ θα πραγματοποιούν παρεμβάσεις στο δρόμο (street work) όπου θα μπορούν να μεταβαίνουν στα σημεία που εντοπίζονται τα άτομα και να παρέχουν άμεση βοήθεια και στήριξη.

  • Συλλογή στατιστικών στοιχείων

Η ΣΧΕΔίΑ θα προχωρεί σε συλλογή στατιστικών στοιχείων και δεδομένων όπου για πρώτη φορά θα καταγράφονται επίσημα τα στοιχεία για σκοπούς συνεχούς παρακολούθησης και αξιολόγησης του προβλήματος της αστεγίας στην πόλη μας.

Η ΣΧΕΔίΑ στελεχώνεται από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και έχουν τύχει ειδικής εκπαίδευσης. Στενοί συνεργάτες μας στην παροχή των υπηρεσιών μας είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αλλά και η Αστυνομία Κύπρου.

Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, ότι η δημιουργία του Κέντρου έγινε αποκλειστικά με την αξιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού, την αρρωγή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και κυρίως την αμέριστη και συγκινητική συνεισφορά συμπολιτών μας σε εταιρικό και ατομικό επίπεδο.  Η Λεμεσός απέδειξε ακόμα ότι διαθέτει τεράστιο απόθεμα κοινωνικής ευαισθησίας.


Επικοινωνία

Διεύθυνση: Δομνίτσας Λανίτου Καβουνίδου 3116 Λεμεσός,
Δυτική πλευρά Τσιρείου σταδίου (πλαϊνή είσοδος από τη Στέγη ηλικιωμένων «Αγ. Παντελεήμονας»)

Τηλέφωνο: 25347878
Καθημερινά 8π.μ-9μ.μ και Σαββατοκύριακα 10π.μ.-5μ.μ.

* Στη γραμμή μπορούν να αναφέρονται περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψη των δημοτών αλλά και άλλων υπηρεσιών και οι ειδικοί του Κέντρου θα παρεμβαίνουν ανάλογα.