Δημοτικό Μουσείο Αρχείο Σόλωνα Μιχαηλίδη

Τον Ιούνιο του 2005 τελέστηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Τάσο Παπαδόπουλο τα εγκαίνια του Δημοτικού Μουσείου – Αρχείου Σόλωνα Μιχαηλίδη, ενός πολιτιστικού στολιδιού για την πόλη της Λεμεσού. Σε ένα κλασικά κομψό και απέρριτο χώρο και σε 21 προσθήκες παρουσιάζονται φωτογραφίες από την προσωπική ζωή του Σόλωνα Μιχαηλίδη και από στιγμές – σταθμούς στην καριέρα του ιδίου αλλά και στην μουσική ιστορία της Κύπρου όπως η ίδρυση της πρώτης Ελληνικής Ορχήστρας στην Κύπρο το 1934 ή το πρώτο ορατόριο που ανεβάστηκε στην Κύπρο το 1952. Επίσης εκτίθενται χειρόγραφες μουσικές παρτιτούρες και εκδόσεις, μια πολιτιστική κληρονομιά με τεράστια αξία.

Το κτίριο στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο/Αρχείο Σόλωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με το παρακείμενο κτίριο που στεγάζει το Δημοτικό Ωδείο.

Περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, εκθεσιακό χώρο και αίθουσα εκδηλώσεων.

Κατάλληλα έχει διαμορφωθεί και ο υπαίθριος χώρος του κτιρίου όπου μπορούν να φιλοξενούνται διάφορες συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Για την ολοκλήρωση του Μουσείου – Αρχείου Σόλωνα Μιχαηλίδη εργάστηκαν οι υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού και αρκετοί άλλοι ιδιώτες συνεργάτες.

Οργάνωση και επιστημονική επιμέλεια έκθεσης: Έλενα Λαμάρη, πιανίστα, ερευνήτρια

Γενική οργάνωση: Δρ. Νάτια Αναξαγόρου, Προϊσταμένη Πολιτιστικών Υπηρεσιών

Αρχιτέκτων: Πηνελόπη Παπαδοπούλου

Συντονισμός κατασκευής: Κοραλλία Μασούρα, Εκτελεστικός Μηχανικός

Την επιτοίχια προτομή του Σόλωνα Μιχαηλίδη φιλοτέχνησε ο Φαίδων Ποταμίτης

Φωτογραφία εξωφύλλου και καλλιτεχνική επιμέλεια φωτογραφιών: Kεβόρκ Βοσκεριτζιάν

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δευτέρα – Παρασκευή
10.00 – 12.00

ΣΟΛΩΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 1905 – 1979