ΠΑΤΤΙΧΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΖΩH ΣΤΗΝ ΠOΛΗ

Η πόλη της Λεμεσού με μακραίωνη παράδοση και πάντοτε πρωτοπόρα στον πολιτισμό, οραματίζεται τη συνέχεια και το μέλλον. Το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο από την αρχή της δημιουργίας του το 1949, ως ιδιωτική αίθουσα κινηματογράφου ΠΑΛΛΑΣ, ιαδραμάτισε το δικό του σημαντικό ρόλο στα πολιτισμικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης. Με τη δωρεά του στο Δήμο Λεμεσού το 1986, το Παττίχειο διαμορφώθηκε ως το μεγαλύτερο Θέατρο της επαρχίας Λεμεσού χωρητικότητας 740 θέσεων.

Το θέατρο προσφερόταν με χαμηλή χρέωση και χωρίς περιορισμούς σε όλους τους φορείς της πόλης (σχολεία, συνδικαλιστικές, μορφωτικές και νεολαιίστικες οργανώσεις, πολιτιστικούς συνδέσμους, ομάδες σύγχρονου και κλασικού χορού, χορωδίες, σχολές χορού, ερασιτεχνικά και επαγγελματικά θέατρα, ΘΟΚ, κυβερνητικούς και άλλους φορείς) για τη διοργάνωση παραστάσεων, συγκεντρώσεων, προβολών, σεμιναρίων, γιορτασμών εθνικών επετείων, όπως και κάθε άλλου είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η συνεχής ανάπτυξη της πόλης και ειδικά η αναζωογόνηση του ιστορικού της Κέντρου όπου το Παττίχειο βρίσκεται στρατηγικά χωροθετημένο, σε συνδυασμό με ανάγκες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου το οποίο δεν διαθέτει θέατρο, καλούν σήμερα τον ιστορικό αυτό χώρο να διαδραματίσει ένα νέο αναβαθμισμένο ρόλο. Η πολυσχιδής και συνεχής λειτουργία του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου μέσα στα χρόνια, είχε επιφέρει σημαντικές φθορές στο κτίριο και είχε αναδείξει νέες ανάγκες.

Όλα αυτά απαιτούσαν όπως το θέατρο αναβαθμιστεί τόσο κτιριακά όσο και από πλευράς τεχνικής υποστήριξης των παραστάσεων.

Οι εργασίες ανακαίνισης του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου περιλάμβαναν :
  • Κατασκευή νέας σκηνής, καμαρινιών, αποθηκευτικών χώρων, χώρων υγιεινής περιλαμβανομένης κατεδάφισης των υφισταμένων.
  • Πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό της σκηνής.
  • Χώρο για ορχήστρα και ανελκυστήρες στο χώρο της σκηνής .
  • Στατικές ενισχύσεις της μεγάλης αίθουσας , φουαγιέ, κυλικείου, και αίθουσας διαλέξεων.
  • Ανακατασκευή μεταλλικής στέγης, ψευδοτάβανων, οροφής, δαπέδων και επενδύσεων τοίχων.
  • Ακουστικό σχεδιασμό του κτιρίου.
  • Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
  • Αντικατάσταση καθισμάτων μεγάλης αίθουσας.
  • Εγκατάσταση ηχητικού συστήματος και φωτισμού θεάτρου.

Με το τέλος των εργασιών η πόλη της Λεμεσού απέκτησε ένα εντελώς νέο και λειτουργικό θέατρο, έτοιμο να εξυπηρετήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. και έχει ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2007 -2013, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με άξονα προτεραιότητας την αναζωογόνηση αστικών περιοχών και περιοχών της υπαίθρου και ειδικό στόχο την ανάδειξη πολιτιστικών πόρων και δημιουργία πολιτιστικών και κοινωνικών υποδομών".

Το ολικό κόστος του Έργου ανέρχεται σ τα €8 εκατομμύρια ευρώ και ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο 2014.

Στο φουαγέ του Θεάτρου σε περίοπτη θέση βρίσκεται το μνημειακό έργο του Χριστόφορου Σάββα - χρωματικό ανάγλυφο σε λευκό τσιμέντο, 1963 - το οποίο δωρήθηκε στο Δήμο Λεμεσού από την οικογένεια Γιώργου Βασιλείου, π. Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

book book book book book book book