Πάρκο Γλυπτικής Λεμεσού

Σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες και αγαπημένες περιοχές της Λεμεσού, την προκυμαία, βρίσκεται το Πάρκο Γλυπτικής της Λεμεσού. Το Πάρκο δημιουργήθηκε μέσα από Συμπόσια Γλυπτικής που διεξήγαγε ο Δήμος Λεμεσού διαδοχικά τα καλοκαιρία του 1999, του 2000 και του 2001 κατά τα οποία φιλοξενήθηκαν και δούλεψαν επί τόπου καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο με διάφορα υλικά όπως τοπική πέτρα, neon – light και μάρμαρο κτλ.

Ο Δήμος Λεμεσού εγκατάστησε στο Πάρκο Γλυπτικής το σύστημα πληροφόρησης Infopoint με το οποίο μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα γλυπτά του Πάρκου. Εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού το σύστημα εγκατέστησε η κυπριακή εταιρεία Blupath Ltd., ως προσφορά προς τον Δήμο, ενώ τεχνολογικά το σύστημα στηρίζει η CYTA ως χορηγός και με άλλους τρόπους στήριξης οι Askanis Group of Companies, Medochemie και Remedica.

Δέκα πινακίδες με περιεχόμενο κείμενα περί του εννοιολογικού σκεπτικού που διέπει το κάθε έργο γραμμένα στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα συνοδευόμενα από οπτικό υλικό και στοιχεία όσον αφορά την λήψη επιπρόσθετης πληροφόρησης αποτελούν το Infopoint. Τα κείμενα έγραψε η Δρ. Νάντια Αναξαγόρου, Προϊστάμενη Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λεμεσού η οποία είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης των τριών σχετικών Συμποσίων που προαναφέρθηκαν ενώ το οπτικό υλικό υπογράφει ο φωτογράφος Βάσος Στυλιανού.

Μέσω του κινητού τηλεφώνου δύναται η πρόσβαση σε ψηφιακά σημεία πληροφόρησης, μέσω ενός συνδυασμού μιας σειράς ενσωματωμένων τεχνολογιών συνδεσιμότητας (RFID, e-bar codes, dynamic URL και Bluetooth Eddystone). Το σύστημα εισάγει την χρήση ενός καινούργιου προγράμματος «έξυπνης επικοινωνίας», προσφέροντας την μοναδική εμπειρία διαδραστικής ξενάγησης. 

Το σύστημα Infopoint παραδόθηκε επίσημα στο κοινό της πόλης στις 3 Απριλίου 2017 στην προκυμαία της Λεμεσού. Η τελετή παράδοσης άρχισε με χαιρετισμό του Δημάρχου Λεμεσού, ρκκου. Νίκου Νικολαϊδη, ο οποίος δήλωσε πως το Πάρκο Γλυπτικής συγκροτεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που αναλήφθηκαν από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού, δίνοντας το προσάναμμα και λειτουργώντας ως πρότυπο από τότε, για την ανάληψη ανάλογων δράσεων και από άλλους Δήμους της Κύπρου για την δημιουργία Πάων Γλυπτικής. Στη συνέχεια ευχαρίστησε την εταιρεία Blupath Ltd. και τους άλλους χορηγούς του συστήματος. Η τελετή έληξε ακολούθως με ξενάγηση των παρευρισκομένων από την Δρ. Αναξαγόρου στα δεκαεπτά γλυπτά αναφέροντας ότι αυτά «συνδιαλέγονται με την όλη δυναμική του παραλιακού τοπίου καθώς και την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων του αλλά και τον πολιτισμό της Λεμεσού και της Κύπρου, εν γένει» και υπογραμμίζοντας ότι «το Πάρκο Γλυπτικής της Λεμεσού αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα έργα πολιτιστικής υποδομής της πόλης, που έφερε κυριολεκτικά την τέχνη σ’ ένα από τα πιο νευραλγικά και πολυσύχναστα σημεία της». 

Park
Park
Park
Park