Παρεμβάσεις στο σχολείο και στην τοπική κοινωνία.

22-10-2019

Στηρίζοντας έμπρακτα την κοινωνική συνοχή

Τη συνεργασία των τοπικών αρχών με τα σχολεία για την κοινωνική στήριξη των μεταναστών και των προσφύγων ανέδειξε, παρουσία των επωφελουμένων, ο Δήμος Λεμεσού σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την υλοποίηση του προγράμματος ένταξης «Λεμεσός μια πόλη ο κόσμος όλος». Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία στη δημοσιογραφική διάσκεψη διευθυντών από τα σχολεία διαφόρων ενοριών της πόλης, που υπογράμμισαν την έμπρακτη βοήθεια που προσφέρουν οι κοινωνικοί λειτουργοί του προγράμματος στη διαδικασία ένταξης και ζήτησαν ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας με τις σχολικές μονάδες.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, εκφράζοντας τη βούληση του Δήμου Λεμεσού να συνεχίσει τα προγράμματα ένταξης προσφύγων και μεταναστών και να στηρίξει διαδικασίες για την ομαλότερη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία υποδοχής μέσα από πολυετή προγράμματα και ενισχυμένες δράσεις από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης. Χαιρετισμό απηύθυναν και οι Δήμαρχοι Μέσα Γειτονιάς, Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου που είναι εταίροι στο πρόγραμμα, καθώς και ο προϊστάμενος της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων Κωνσταντίνος Κυπριανού.

Οι επωφελούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες που έλαβαν τον λόγο, αναφέρθηκαν στη σημαντική βοήθεια που λαμβάνουν από τους κοινωνικούς λειτουργούς του προγράμματος και από τις σχολικές μονάδες για τα παιδιά τους ώστε να αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα. Πιο οξύ, τόνισαν, παραμένει το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν, καθώς όπως ανέφεραν δεν υπάρχουν διαθέσιμα υποστατικά, τα ενοίκια είναι πολύ ψηλά και συναντούν σοβαρές δυσκολίες, ακόμα και όταν βρίσκουν προσωρινές διευθετήσεις.

Την παρουσίαση του προγράμματος 2019 – 20 έκανε ο Χάρης Τρίκκης, Πρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Λεμεσού, ενώ για τις δράσεις κοινωνικής στήριξης μίλησαν η Χριστίνα Τσιαμπαρτά, Κοινωνική Λειτουργός Δήμου Λεμεσού, η Μαρίνα Λεωνίδα, Κοινωνική Λειτουργός για παρεμβάσεις στο δρόμο και η Βαλεντίνα Κυριάκου, Κοινωνική Λειτουργός για παρεμβάσεις σε σχολεία.

Συνεργαζόμενα σχολεία με το πρόγραμμα είναι το Δ΄, Στ’ και Ζ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού. Τον συντονισμό της δημοσιογραφικής διάσκεψης έκανε η Χριστίνα Κωνσταντίνου Ζαντή, Λειτουργός Δημοτικής Υπηρεσίας και συντονίστρια του έργου «Λεμεσός μια πόλη ο κόσμος όλος».