9Η ΜΑΪΟΥ - ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

9-05-2020

Η 9η Μαΐου καθιερώθηκε και γιορτάζεται ως η Ημέρα της Ευρώπης. Σαν σήμερα, το 1950, ο Γάλλος Υπουργός Robert Schuman και ο Jean Monnet στον απόηχο της λήξης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου δρομολόγησαν τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δίνοντας την ελπίδα και ένα κοινό όραμα για να πάψουν ο πόλεμος και οι συγκρούσεις να αποτελούν μέσα επίλυσης των διαφορών μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών και να αντικατασταθούν από τη συνεργασία και την ενότητα.

Ο Δήμος Λεμεσού επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. Μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων και των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων υλοποιήθηκαν και  υλοποιούνται σημαντικά έργα υποδομής τα οποία είναι ορατά σε κάθε κάτοικο της Λεμεσού.

Κάθε χρόνο ο Δήμος μας γιορτάζει τη Μέρα αυτή με μουσικοχορευτικά δρώμενα στο παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο με αθρόα προσέλευση του κόσμου. Φέτος, λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση  της πανδημίας αυτό δεν είναι εφικτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού. Αναλαμβάνει αποφασιστική δράση για την ενίσχυση των τομέων της δημόσιας υγείας και τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσπαθεί και κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να συντονίσουν τα εθνικά τους μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, παρέχει αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με τη διασπορά του ιού και καταβάλλει αποτελεσματικές προσπάθειες για τον περιορισμό της.

Η φετινή Ημέρα της Ευρώπης, είναι διαφορετική. Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς, αλλά μένουμε και προσηλωμένοι σε όσα μας κάνουν να νιώθουμε πραγματικά περήφανοι που ανήκουμε στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.  Ας θυμηθούμε μαζί όλα αυτά που μας ενώνουν, τα ιδανικά της Ημέρας της Ευρώπης και ότι γιορτάζουμε - αλληλεγγύη, πολυπολιτισμικότητα, περηφάνια για την κοινή μας ιστορία και πορεία.