5.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι για Covid 19 στη Λεμεσό

29-07-2020

Ν. Νικολαΐδης: Θέλουμε ξεκάθαρη και αντικειμενική εικόνα μέσα από μια επιδημιολογική έρευνα.

Δυο κινητές μονάδες σε Διοικητήριο και Επίχωση ξεκίνησαν ήδη δουλειά

Την διενέργεια 5.000 δειγματοληπτικών ελέγχων για Covid 19 στη Λεμεσό,  ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, μετά από σύσκεψη που είχε στο δημαρχείο με την διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ομάδα επιδημιολόγων κι άλλων υπηρεσιακών λειτουργών του Υπουργείου Υγείας. Όπως είπε ο δήμαρχος, οι 2000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι άρχισαν ήδη από το μεσημέρι να διενεργούνται από δυο κινητές μονάδες, στη Πλατεία Διοικητηρίου και στην Επίχωση, και προτρέπονται οι πολίτες της Λεμεσού να προσέλθουν. Οι 3000 άλλοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνουν, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας για εργαζόμενους. Γίνεται έκκληση σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται  σε υποστατικά μαζικής συνάθροισης ή εργοδοτούν υπαλλήλους που διακινούνται στο εξωτερικό, να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα.  

Η σύσκεψη συγκλήθηκε για εξέταση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά τα τελευταία κρούσματα κορωνοϊού που υπήρξαν  στη Λεμεσό και της ανάγκης προσεκτικών και αποφασιστικών χειρισμών, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης. Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος, επεσήμανε με έμφαση ότι ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας δεν αφορά μόνο τη Λεμεσό, αλλά ολόκληρη την Κύπρο, και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί έχει εγκαθιδρυθεί μια συνεχής επικοινωνία της δημοτικής αρχής με την επιδημιολογική ομάδα.  

Πρώτο μέτρο που αποφασίσαμε, δήλωσε ο Νίκος Νικολαΐδης, είναι να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους και την επιτήρηση εφαρμογής των υφιστάμενων μέτρων σε ότι αφορά την προστασία από την πανδημία. Προς το σκοπό αυτό θα υπάρξει συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου, του Υπουργείου Υγείας και της Αστυνομίας. Αυτές οι εποπτικές διαδικασίες να γίνονται πάνω σε 24ωρη βάση, με έλεγχο των χώρων όπου υπάρχει αυξημένη προσέλευση κόσμου. Δεύτερο μέτρο, συνέχισε, είναι οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι, οι οποίοι θα κινηθούν  σε δυο επίπεδα: Το πρώτο επίπεδο είναι να γίνουν 2000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο ευρύ κοινό από κινητές μονάδες οι οποίες από σήμερα θα εγκατασταθούν σε δυο σημεία της πόλης, στη Πλατεία Διοικητηρίου και στην Επίχωση. Πέραν από τις πιο πάνω 2000 εργαστηριακές εξετάσεις, πρόσθεσε, μέσα στα πλαίσια του ευρύτερου προγράμματος του Υπουργείου Υγείας υπάρχει η δυνατότητα για άλλους 3000 δειγματοληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους  σε υποστατικά στα οποία προσέρχεται πολύς κόσμος και σε εταιρείες των οποίων οι εργαζόμενοι πηγαινοέρχονται στο εξωτερικό. 

Ο δήμαρχος Λεμεσού, ανέφερε ότι η όλη διαδικασία θα πάρει 4-5 μέρες.  Το τρίτο μέτρο, το οποίο ζητήσαμε  από την Κυβέρνηση, είναι η διενέργεια μιας ολοκληρωμένης επιδημιολογικής έρευνας. "Θέλουμε-κατέληξε ο κ. Νικολαΐδης- να διαμορφωθεί μια σωστή και αντικειμενική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη Λεμεσό, ώστε να έχουμε πλήρη και αντικειμενικά στοιχεία για να δούμε πως θα χειριστούμε περαιτέρω τις όποιες πιθανές εξελίξεις. 

Από την πλευρά της η διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Δρ. Ελισάβετ Κωνσταντίνου,  δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας στη Λεμεσό έγινε μετά την εμφάνιση των τελευταίων κρουσμάτων στη πόλη, και ότι στόχος είναι να υπάρξει στενή συνεργασία με τις δημοτικές αρχές με στόχο να αναχαιτιστεί περαιτέρω αύξηση των περιστατικών. 

Η ίδια ανέφερε ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εγρήγορση για να αποτραπεί μια ενδεχόμενη έξαρση. Κάλεσε δε τους πολίτες να είναι ευαισθητοποιημένοι και να λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα ατομικά μέτρα προστασίας και να τηρούν πιστά τα σχετικά πρωτόκολλα.