Όλα έτοιμα για την πιο Λαϊκή Γιορτή της πόλης μας

28-08-2019

Τιμώντας το κυπριακό κρασί και τους οινοποιούς μας, ο δημόσιος κήπος της Λεμεσού είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες της 58ης Γιορτής του Κρασιού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη 27.8.2019 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη διάσκεψη τύπου από το Δήμο Λεμεσού, κάτω από την παραδοσιακή φιγούρα του Βρακά. Η διάσκεψη ξεκίνησε με τραγούδια από τη χορωδία «Αρίονες».

Ο  Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης  μιλώντας στην διάσκεψη ανέφερε ότι η Λεμεσός γιορτάζει για ακόμα μια φορά και προσκαλεί τον κόσμο στην γιορτή του Κρασιού. 

Ανάμεσα στις φετινές καινοτομίες όπως ανέφερε ο κύριος Νικολαΐδης, περιλαμβάνεται η αλλαγή στην είσοδο του δημόσιου Κήπου με κάτι πιο όμορφο και καινούριο.

Η φετινή γιορτή του κρασιού είναι αφιερωμένη  στον α. Γιώργο Μαυρογένη δημοσιογράφο, γελοιογράφο, και καλλιτέχνη στο τομέα της σκηνογραφίας, της γλυπτικής της ζωγραφικής και του θεάτρου. Ο Γιώργος Μαυρογένης φιλοτέχνησε τη μορφή του παραδοσιακού βρακά και συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση της Γιορτής του Κρασιού ως ενός μεγάλου ετήσιου θεσμού της πόλης που σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Λεμεσιανής κουλτούρας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μαζί μας οι διαχρονικοί μας συνεργάτες: τα τέσσερα οινοποιεία της πόλης μας ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου (ΣΟΚ),   το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου. Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, μαζί μας επίσης τα Κουμανδαροχώρια της Κύπρου με δικό τους περίπτερο.

Τα περίπτερα της Γιορτής του Κρασιού συμπληρώνονται με αυτά που θα μας προσφέρουν, τα Κυπριακά εδέσματα και τα παραδοσιακά γλυκά.

Στόχος πάντα  και σκοπός της Γιορτής η προώθηση και η προβολή του κυπριακού κρασιού. 

Θέλοντας να συνεχίσουμε να ελκύομε το ενδιαφέρον των χιλιάδων ντόπιων και ξένων επισκεπτών, αναζητούμε συνεχώς τρόπους αναβάθμισης της λαϊκής αυτής γιορτής.

Τα παιδιά απέκτησαν από πέρσι τον δικό τους χώρο στην Γιορτή του Κρασιού, ένας παιδότοπος με περισσότερες παιδικές παραστάσεις και δραστηριότητες στήνεται στον χώρο πίσω από τον βρακά.  Εκεί θα έχουν την ευκαιρία να χειροτεχνήσουν τον «βρακά» όπως οι ίδιοι τον φαντάζονται, να ζωγραφίσουν καρικατούρες «βρακάδων», να φτιάξουν ένα τσαμπί από σταφύλι με φελλούς και να κάνουν face painting. Ακόμα θα έχουν την δυνατότητα να παίξουν και να κατασκευάσουν στον τροχό, το εργαλείο της αγγειοπλαστικής, αντικείμενα που έχουν σχέση με το κρασί.  Στην παρέα τους ένας ξυλοπόδαρος βρακάς, και η μαγεία να πλανάται στην ατμόσφαιρα από τους υπέροχους ταχυδακτυλουργούς Λιοτατή  Στον ίδιο χώρο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις θεάτρου Σκιών, και να ακούσουν αφηγήσεις παραμυθιών.

Η εξέδρα μπροστά στον βρακά μεγαλώνει, για να μπορεί να φιλοξενεί και τις παραστάσεις της παράδοσης στις 8:30μμ,  και η βραδιά θα κλείνει με μουσικά συγκροτήματα.  Μαζί μας οι Λαογραφικοί Όμιλοι της πόλης μας με κυπριακούς ελληνικούς και Λαϊκούς χορούς.  Το μουσικό κομμάτι περιλαμβάνει Καντάδες  και « Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι από διάφορα σχήματα.  Μαζί μας  το μουσικό σχήμα Ορφέας , η λαϊκή ορχήστρα της ομάδας κανταδόρων Γιωργαλλέτου με τους σολίστς τους, ρεμπέτικα τραγούδια με τη συμμετοχή της Κατερίνας  Τσιρίδου, του Νίκου Πρωτόπαπα και του Γιώργου Παπαδόπουλου, το Σχήμα «Μουσικό Σεργιάνι», τραγούδια της παρέας από το μουσικό σχήμα Γενεθλίου και την Αντωνία Στυλιανού, το τετραμελές μουσικό σχήμα Μιχάλη Πουργουρίδη, Ο «Έρωτας μέσα από το Δημοτικό Τραγούδι» με το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ και  το μουσικό σχήμα «Πρίμο Σεγόντο» .

Η Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού με ανανεωμένο πρόγραμμα θα συμμετέχει στις τελετές έναρξης και λήξης. 

Το πατητήρι αλλάζει θέση και εξακολουθεί όμως να παραμένει πόλος έλξης κυρίως για τους ξένους επισκέπτες της Γιορτής.

Μια νέα καλλιτεχνική σκηνή παίρνει τη θέση της στο Δημόσιο Κήπο. Στο χώρο που φιλοξενείτο το πατητήρι θα πραγματοποιηθούν 10 μουσικές παραστάσεις με ομάδες κανταδόρων Κανταδόροι Λεμεσού, Ομάδα Κυπρίων Κανταδόρων και η χορωδία «Αρίονες» όπως επίσης ρεμπέτικα , λαϊκά τραγούδια από τη Κύπρο και την Μικρά Ασία. Συμμετέχουν το μουσικό σχήμα «Αυθέρετοι», το μουσικό σχήμα Γενεθλίου, το Μουσικό Σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ, το μουσικό σχήμα που «Δύσην ως Ανατολή».     

Φέτος το Κηποθέατρο για 2 βραδιές αλλάζει όψη και  μετατρέπεται σε θερινό σινεμά για να προβάλουμε τον καλό, παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Οι κινηματογραφικές ταινίες που θα προβληθούν είναι  : «Ο Μεθύστακας» σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα . με τους: Ορέστη Μακρή, Δημήτρη Χόρν, Μπίλλυ Κωνσταντοπούλου, Νίκο Ρίζο, Ρένα Στρατηγού.  Και «Το  ξύλο βγήκε απ΄το παράδεισο» του Αλέκου Σακελλάριου Με τους: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Μουσική και  τραγούδια Μάνος Χατζιδάκις. Οι προβολές γίνονται με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το Κηποθέατρο φιλοξενεί επίσης θεατρικές παραστάσεις από την ΕΘΑΛ, το θέατρο ΣΚΑΛΑ το θέατρο Διόνυσος, το Σωματείο ταξίδι στη Σιωπή - Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα, το θέατρο Γέλιου, την θεατρική ομάδα «Το Παρασκήνιο», το θέατρο Ένα και μια παράσταση ταχυδακτυλουργίας με την υπέροχη ομάδα Λιοτατή.

Για την έναρξη της Γιορτής του Κρασιού ανέφερε ότι φέτος όπως και πέρσι κάτι διαφορετικό θα στηθεί.  Ένα σύντομο μουσικοθεατρικό δρώμενο με κεντρικούς ήρωες τους δύο «Μουχτάρηδες» από το ίδιο χωριό που φέτος φέρνουν ενισχύσεις τον καφετζή,τον ιερέα και τους άλλους παράγοντες του χωριού για να επιληφθούν του θέματος και να καταγγείλουν δημόσια το «σκάνδαλο»…Οι διάλογοι συμπληρώνονται από παραδοσιακά τραγούδια με την αγαπημένη μας τραγουδίστρια Κωνσταντίνα.  Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Βάσος Αργυρίδης.  Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κώστας Βήχας, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Χάρης Πισίας, Σπύρος Γεωργίου και άλλοι. 

Στην τελετή Λήξης θα έχουμε μαζί μας το παραδοσιακό σχήμα της Βασιλικής Χατζηαδάμου με τον χορευτικό  πολιτιστικό Όμιλο Λεμεσού «Διόνυσος»

Μεταφερόμαστε στο γήπεδο αντισφαίρισης όπου  το Υπουργείο Γεωργίας αγροτικών Πληρωμών και περιβάλλοντος, στο δικό τους περίπτερο, φιλοξενεί ιδιαίτερες δραστηριότητες και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα.  Γαστρονομικές προτάσεις με κουμανδαρία από μέλη του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου, παραγωγή παλουζέ, κέρασμα αναρής και κουλουρούθκια με έψιμα,  καλαθοπλεχτική και  κοκτέιλ με βάση τον οίνο από την Κυπριακή Ένωση Bartenders. 

Στο περίπτερο του Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου θα διεξάγεται διαγωνισμός αναγνώρισης αρωμάτων του Κρασιού.  Στο περίπτερο του Συνδέσμου Οινοποιών Κύπρου ο Σύνδεσμος Οινοχόων θα παρουσιάζει τον σωστό τρόπο δοκιμασίας του κρασιού.

Θα φιλοξενείται επίσης η καθιερωμένη έκθεση φωτογραφίας που γίνεται σε συνεργασία με την Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου Τμήμα Λεμεσού με τίτλο «Παραδοσιακή Κύπρος».

Η έκθεση γελοιογραφίας πραγματοποιείτε και φέτος με θέμα το κρασί σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Γελοιογράφων ΓΕΛΑ και το Εργαστήριο Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πιν.  Μαζί μας φέτος και οι Βαρελλόφρονες. Ειδικό αφιέρωμα στον α. Γιώργο Μαυρογένη που είναι σημαντικό  να αναφέρομαι ότι πέρσι ήταν μαζί μας στα εγκαίνια της Γιορτής του Κρασιού και στη πραγματοποίηση της πρώτης έκθεσης γελοιογραφίας που έγινε στη Γιορτή του Κρασιού.

Η τιμή του εισιτηρίου της Γιορτής παραμένει στα 5 ευρώ για τους ενήλικες με 20% έκπτωση σε όλα ανεξαίρετα τα εμφιαλωμένα μπουκάλια από τα οινοποιεία ΕΤΚΟ, ΛΟΕΛ, ΚΕΟ και ΣΟΔΑΠ. Το εισιτήριο για έφηβους και παιδιά από 6 μέχρι 18 ετών, παραμένει στα 3 ευρώ.

Στο χώρο της Γιορτής, τη Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, θα παρασκευάζεται και θα προσφέρεται στον κόσμο ζεστός παλουζές.

Το Σάββατο, 31 Αυγούστου στις 5 το απόγευμα, η Λέσχη Παλαιού Αυτοκινήτου Λεμεσού ΛΕΠΑΛ με εκκίνηση από το χώρο στάθμευσης Εναερίου θα κάνει μια γιορταστική διαδρομή με αυτοκίνητα αντίκες στην τουριστική περιοχή και μέσα στην πόλη, με τερματισμό τη νότια είσοδο του Δημοσίου Κήπου (παραλία).

Η Γιορτή του Κρασιού συνεχίζει να διατηρεί τη διαδυκτιακή της παρουσία στην ιστοσελίδα του Δήμου και στο Facebook.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Υφυπουργείο Τουρισμού για τη στήριξη του στη Γιορτή του Κρασιού καθώς επίσης και για  την δωρεάν μεταφορά που προσφέρει σε κλιματιζόμενα λεωφορεία με τη συνοδεία λειτουργών του Υφυπουργείου Τουρισμού από Λευκωσία – Λάρνακα – Πάφο και Αγία Νάπα όπως και τις προηγούμενες χρονιές.

Τα εγκαίνια της γιορτής θα τελέσει την Παρασκευή, 30 Αυγούστου στις 8.00 μ.μ. ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Γεώργιος Λακκοτρύπης τον οποίο και ευχαρίστησε  ιδιαίτερα.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της γιορτής, το Υφυπουργείο Τουρισμού, τη Vestnik Kipra, την ΕΤΚΟ, ΚΕΟ, ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, τον ΣΟΚ και  όλα τα υπόλοιπα οινοποιεία, τον ΄Ομιλο Οινοφίλων, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής και τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου.