Συνάντηση Δημάρχου Λεμεσού με αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ

28-03-2019

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26/03/2019 συνάντηση στο Δήμο Λεμεσού του Δημάρχου κ. Νικολαΐδη και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου με αντιπροσωπεία αξιωματούχων του ΕΤΕΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κ. Στέλιο Αχνιώτη.

Στην συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λεμεσού, επεκράτησε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα. Ο Δήμαρχος Λεμεσού επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι επιθυμία του είναι η διαρκής και εποικοδομητική συνεργασία με το ΕΤΕΚ, το οποίο αποτελεί τον επίσημο Σύμβουλο του Κράτους σε τεχνικά θέματα. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού, παράλληλα όμως ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε διάφορα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το Δήμο, για τα οποία συμφωνήθηκε να οριστεί μια νέα συνάντηση ώστε τα θέματα αυτά να συζητηθούν εκτεταμένα.

Σε σχέση με την Βιώσιμη κινητικότητα, ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες του στηρίζουν πλήρως την εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και ότι όλα τα έργα που γίνονται ή προγραμματίζονται να γίνουν στον Δήμο Λεμεσού ακολουθούν πιστά τις αρχές της Βιώσιμης Κινητικότητας. Σε σχέση με το κυκλοφοριακό, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος είναι αντιμέτωπος καθημερινά με πολύ πιεστικά προβλήματα που έχουν σχέση με τη γενικότερη βιωσιμότητα και ανάπτυξη του Κέντρου της Πόλης. Σημείωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να γίνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις, οι οποίες να αναζωογονήσουν το κέντρο της πόλης προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών του. Μια από αυτές τις παρεμβάσεις είναι και η προσπάθεια για την βελτιστοποίηση της λειτουργικότητας του χώρου στάθμευσης παρά την οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Αναλύοντας στην αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ τη σχεδιαζόμενη από το Δήμο ανάπλαση του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης της οδού Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο Δήμαρχος τόνισε ότι αυτή θα πληροί 3 προϋποθέσεις:

  • Βελτιστοποίηση των χώρων στάθμευσης
  • Διατήρηση και ενίσχυση του πρασίνου
  • Δημιουργία κεντρικής στάσης λεωφορείων ώστε να επανέλθει το σύστημα Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών στο κέντρο της πόλης.

Ο Δήμαρχος τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αύξηση των χώρων στάθμευσης θα γίνει με τρόπο αναστρέψιμο, μέσα από σύγχρονες μηχανολογικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα αποξηλωθούν όταν αρχίζουν να αποδίδουν τα υπόλοιπα μέτρα από τις δράσεις του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε 3 συστήματα park-and-ride που προγραμματίζει ο Δήμος (βόρεια, ανατολικά και δυτικά του κέντρου της πόλης) ώστε να ενισχυθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών που θέλουν να επισκεφθούν τις κεντρικές περιοχές της πόλης.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ με την σειρά του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την πρόσκληση και υπογράμμισε ότι στόχος του ΕΤΕΚ είναι η συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και ότι είναι έτοιμο κατά πάσα στιγμή να παραθέσει τις δικές του απόψεις μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο. Το ΕΤΕΚ, ανάφερε, κατανοεί τις ανησυχίες του Δήμου για την αναζωογόνηση του Κέντρου της πόλης, υπογράμμισε δε ότι τελικός στόχος όλων των δράσεων θα πρέπει να είναι η επιτυχία και η εφαρμογή των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και θα πρέπει όλοι συλλογικά να στρέψουμε τις ενέργειες μας προς αυτή την κατεύθυνση.