Πολυεπίπεδες επαφές και συμφωνίες μεταξύ Λεμεσού-Αλεξάνδρειας

29-10-2019
  • Επικαιροποίηση της συμφωνίας αδελφοποίησης των δύο πόλεων του 1972
  • Δήμος Λεμεσού και Αλεξάνδρεια συμφώνησαν να συνεργαστούν σε θέματα ενέργειας-τουρισμού-οικονομίας και πολιτισμού
  • Δήμος Λεμεσού και ΤΕΠΑΚ αναλαμβάνουν την πλήρη ψηφιοποίηση του αρχείου του Πατριαρχείου
  • Συνεργασία ΤΕΠΑΚ-Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας
  • Το Αρχείο της πόλης διοργάνωσε στην Αλεξάνδρεια συμπόσιο προφορικής ιστορίας για τις σχέσεις των δύο πόλεων

 

Ολοκληρώθηκε στις 28/10/2019 η τριήμερη επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας του Δήμου Λεμεσού στην πόλη της Αλεξάνδρειας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης επικεφαλής ομάδας του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού υπό τον Επίσκοπο Αμαθούντος Νικόλαο, εκπρόσωποι του ΤΕΠΑΚ, της Σχολικής Εφορίας Λεμεσού, του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου, του ΣΑΛΑ, καθώς και ομάδα επιστημόνων ερευνητών που συμμετείχαν στο Συμπόσιο που διοργανώθηκε από το Αρχείο του Δήμου Λεμεσού στην Αλεξάνδρεια.

Ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου, μαζί με εκπροσώπους των φορέων της πόλης, είχαν συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας, κατά την οποία ανανεώθηκε και επικαιροποιήθηκε η συμφωνία αδελφοποίησης των δύο πόλεων, η οποία είχε συνομολογηθεί το 1972. Δήμαρχος Λεμεσού και Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και ιδιαίτερα στο θέμα της προσέλκυσης κρουαζιέρων με προορισμό τις δύο πόλεις, της οικονομίας και του πολιτισμού. Ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας αποδέχτηκε πρόσκληση του Δήμαρχου Λεμεσού να επισκεφτεί τη Λεμεσό, μέσα στα πλαίσια της προώθησης των στόχων της συνεργασίας των δύο πόλεων.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Λεμεσού επισκέφθηκε στη συνέχεια τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’ στο Πατριαρχείο. Ο Δήμαρχος Λεμεσού και οι εκπρόσωποι του ΤΕΠΑΚ πρότειναν στον Πατριάρχη να αναλάβουν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια την πλήρη ψηφιοποίηση του πλούσιου αρχείου του Πατριαρχείου, πρόταση την οποία αποδέχθηκε με συγκίνηση ο Πατριάρχης. Η σχετική συμφωνία θα υπογραφτεί κατά την επίσκεψη του Πατριάρχου στη Λεμεσού στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Της συνάντησης με τον Πατριάρχη προηγήθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο στο ναό του Πατριαρχείου, με την ευκαιρία των 1400 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος, πολιούχου αγίου της Λεμεσού ο οποίος υπηρέτησε και ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Οι φορείς της Λεμεσού που συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία προχώρησαν σε επαφές και υπογραφές συμφωνιών συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς της Αλεξάνδρειας. Το ΤΕΠΑΚ συμφώνησε κατ’ αρχήν την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, η Δημοτική-Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού με τη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, ο Ναυτικός Όμιλος Λεμεσού με τους Ναυτικούς Ομίλους Ελλήνων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, ο Όμιλος Μικρασιατών Κύπρου με τον Ελληνικό Μικρασιατικό Σύλλογο Αλεξανδρείας και το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο-Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών του Δήμου Λεμεσού με την  Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας «Πτολεμαίος ο Α’».

Μέσα στα πλαίσια της επίσκεψης, διοργανώθηκε από το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών του Δήμου Λεμεσού Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας με θέμα: «Λεμεσός – Αλεξάνδρεια: Δύο πόλεις σε ένα συνεχή διάλογο». Το συμπόσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό τον περασμένο Νοέμβριο και λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσίασε, κρίθηκε επωφελής για τον ελληνισμό της αιγυπτιακής διασποράς η μεταφορά του στην Αλεξάνδρεια. Το συμπόσιο το συντόνισε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Αρχείου και έλαβαν μέρος σ’ αυτό Επιστήμονες – Ερευνητές από τη Λεμεσό και την Αλεξάνδρεια. Στην εναρκτήρια τελετή του Συμποσίου παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λεμεσού και ο Κυβερνήτης Αλεξάνδρειας. Τις εργασίες του Συμποσίου παρακολούθησαν πλήθος αποδήμων Ελλαδιτών και Κυπρίων της Αλεξάνδρειας.

Θα αναρτηθούν περισσότερες φωτογραφίες εντός των ημερών