Παρουσίαση των μέσων επιτήρησης της καθαρότητας της θάλασσας της Λεμεσού

17-06-2020

Ν. Νικολαΐδης: η καθαρότητα της θάλασσας ύψιστη προτεραιότητα μας

Ο Δήμος Λεμεσού προχωρεί σε νέα μελέτη για πιθανές εστίες ρύπανσης

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε χθες Τρίτη 16.6.2020 στο παραλιακό μέτωπο,  ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, κάλεσε όλους σε εγρήγορση για διαφύλαξη της καθαρότητας της θάλασσας,  ενώ παρουσίασε τα μέσα επιτήρησης της καθαριότητας της θάλασσας της Λεμεσού (πέντε πλωτά σκάφη καθώς κι άλλος εξοπλισμός). Επίσης ανέλυσε και το σχέδιο δράσης που έχει καταρτιστεί για τον σκοπό αυτό.

Η διάσκεψη του δημάρχου έγινε στη παρουσία όλων των εμπλεκομένων, όπως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,  Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Αρχή Λιμένων Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Αλιείας, Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, Επαρχιακή Διοίκηση και άλλες Τοπικές Αρχές.

Ύψιστη προτεραιότητα μας είναι η πρόληψη και καταστολή της θαλάσσιας ρύπανσης, τόσο στο Δήμο Λεμεσού, όσο και στο Δήμο Γερμασόγειας και στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα, είπε ο κ. Νικολαΐδης, υποδεικνύοντας πως για να διασφαλιστεί αυτό, είναι σημαντική η συνεργασία και συνδρομή από δράσεις όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Στη «μάχη» για πρόληψη και καταστολή της ρύπανσης της θάλασσα, πρόσθεσε,  χρησιμοποιούνται διάφορα επίγεια και πλωτά μέσα, ενώ έχει αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός του Συστήματος Παρακολούθησης της Θαλάσσιας Κυκλοφορίας και Ενημέρωσης με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας του.

Ο Δήμος Λεμεσού, συνέχισε, συντονίζει την όλη προσπάθεια μέσω μίσθωσης δυο πλοιαρίων από την εταιρεία VTS, τα οποία περιπολούν καθημερινά από τις 5:30 το πρωί, ενώ το δικό του σκάφος “LEMESOS” διενεργεί περιπολίες καθημερινά από τις 6:00 μέχρι τις 9:00 το πρωί, καθώς και έκτακτες δειγματοληψίες για αναλύσεις του θαλασσινού νερού. Τα πλωτά μέσα συμπληρώνουν μια φουσκωτή βάρκα και σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας για σκοπούς περιπολίας.

Ο Νίκος Νικολαΐδης υπενθύμισε  πως λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 24ωρης εξυπηρέτησης 77 77 77 88, για πληροφορίες που σχετίζονται με τη θάλασσα της Λεμεσού.

Στη διάσκεψη ο δήμαρχος Λεμεσού απεκάλυψε επίσης, ότι ο Δήμος Λεμεσού, σε συνεργασία με ιδιωτικό πανεπιστήμιο θα προχωρήσει σε νέα μελέτη για πιθανές εστίες ρύπανσης. Σημειώνεται ότι σχετική μελέτη είχε κάνει και το ΤΕΠΑΚ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η εταιρεία VTS δίνει εβδομαδιαία αναφορά για κάθε περιστατικό και γίνεται χαρτογράφηση τους, ενώ ήδη φέτος άρχισαν έλεγχοι και επιθεωρήσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος σε πιθανές πηγές ρύπανσης από τη στεριά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος στους λουόμενους, στους ναυαγοσώστες, στα οργανωμένα σύνολα και στους χειμερινούς κολυμβητές, εξαίροντας την ευαισθησία τους στο θέμα της καθαριότητας της θάλασσας. 

Στη διάσκεψη, ο λιμενάρχης Παναγιώτης Αγαθοκλέους, ανέφερε ότι με τα αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτει η Αρχή Λιμένων, ελέγχονται όλες οι δεξαμενές κατακράτησης λυμάτων των πλοίων που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο κι αν υπάρχει περισσότερο από το 50% της πληρότητας τους, υποχρεούνται να το παραδώσουν. Ο ίδιος σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σύστημα επιβολής προστίμων και έχουν μέχρι σήμερα εκδοθεί 12 εξώδικα σε εταιρείες πλοίων, οκτώ από τα οποία αφορούσαν ρύπανση της θάλασσας.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Για καλύτερο συντονισμό των Υπηρεσιών που εμπλέκονται στα θέματα Θαλάσσιας ρύπανσης, καταγράφονται πιο κάτω οι αρμοδιότητες και δράσεις κάθε Υπηρεσίας:

Δράσεις διαφόρων Υπηρεσιών/Οργανισμών:

 1. Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων:  Συντονιστικό ρόλο.
 2. Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος:  Συντονιστικό ρόλο
 3. Υφυπουργείο Ναυτιλίας:  Οι δράσεις για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο σε σχέση με μέτρα πρόληψης και καταστολή περιστατικών ρύπανσης του Υφυπουργείου Ναυτιλίας .
 • Ο εξοπλισμός του Συστήματος Παρακολούθησης της θαλάσσιας Κυκλοφορίας & Ενημέρωσης (VTMIS) έχει αναβαθμιστεί το 2020 με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας του. (Το σύστημα περιλαμβάνει αισθητήρες ΡΑΝΤΑΡ, ΑΙΣ, Ραδιογωνιόμετρα, Παράκτιο Σύστημα Επικοινωνίας VHF, Σύστημα Καταγραφής και Απόδοσης Πλοών, κλπ ).
 • Έχει γίνει υπενθύμιση στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για το έντυπο ενημέρωσης  περιστατικού ρύπανσης καθώς και για τα σημεία επαφής του ΥΦΥΝ
 • Έχουν ετοιμαστεί ταχείες και συνοπτικές διαδικασίες  διερεύνησης περιστατικών ρύπανσης οι οποίες ήδη εφαρμόζονται.
 • Σε όλα τα περιστατικά ρύπανσης, όταν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, μετά την απολογία του παραβάτη, επιβάλλεται εξώδικο πρόστιμο μέχρι 8 000 Ευρώ.
 • Καθημερινά αξιολογούνται δορυφορικές φωτογραφίες που αποστέλλονται από την ΕΜΣΑ για περιστατικά ρύπανσης και γίνονται ανάλογες ενέργειες
 • Οι Επιθεωρητές του Κράτους λιμένα προβαίνουν σε ελέγχους σε πλοία που βρίσκονται στο αγκυροβόλιο και εντός των λιμανιών σε καθημερινή βάση
 • Τα Ακτοπλοϊκά Επιβατηγά Σκάφη  ελέγχονται και πιστοποιούνται σε ετήσια βάση από επιθεωρητές του ΥΦΥΝ
 • Κατά την τουριστική περίοδο γίνονται έκτακτες επιθεωρήσεις στα πιο πάνω σκάφη.
 • Θα γίνουν εκστρατείες ελέγχου και ενημέρωσης σκαφών για αποφυγή ρύπανσης από επιθεωρητές του ΥΦΥΝ στις Μαρίνες Λεμεσού και Αγίου Ραφαήλ για περίοδο μίας εβδομάδας προσεχώς.
 1. Αρχή Λιμένων Κύπρου:  Οι δράσεις της Αρχής για τη φετινή χρονιά θα περιλαμβάνει τα εξής:   Πληροφορίες για τον κατάλογο σχετικά με τα πλοία που βρίσκονται ελλιμενισμένα στη θαλάσσια λιμενική περιοχή της Λεμεσού (αγκυροβόλιο, εντός του λιμανιού. Με βάση τα πιστοποιητικά τους που υποβάλλονται μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος της Αρχής (PCS) όλα τα πλοία έχουν σύστημα τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Ο Σταθμός VTS της Αρχής θα έχει καθημερινή επικοινωνία με όλα τα πλοία με σκοπό την ενημέρωση τους σχετικά με τους κανονισμούς της Αρχής.
 1. Τμήμα Περιβάλλοντος :   Θα προχωρήσει κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού στις πιο κάτω ενέργειες:
 • Καταγραφή της κατάστασης οχετών/αγωγών/ρυακιών/αργακιών που καταλήγουν στον κόλπο της Λεμεσού από τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό της ΑΗΚ Μονής μέχρι την παραλία του Lady’s Mile και εντοπισμό πιθανών πηγών ρύπανσης από την ξηρά.
 • Επιθεώρηση εγκαταστάσεων/υποστατικών (Λιμάνι Λεμεσού/ Μαρίνες/ ΣΑΛΑ/ Τουριστικά Καταλύματα/ Ψηλά Κτήρια, κλπ) που εμπεριέχουν κίνδυνο ρύπανσης  των νερών και του εδάφους.
 • Διερεύνηση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης σε συνεργασία με Δήμο Λεμεσού, Υγειονομικές Υπηρεσίες του Κράτους, το ΤΑΘΕ, Την ΑΛΚ και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας.
 • Συμμετοχή στη Γαλάζια Εκστρατεία.
 • Διενέργεια δειγματοληψιών των νερών κολύμβησης μέχρι και την 31/10/2020 στα πλαίσια παρακολούθησης των νερών κολύμβησης.
 • Παρακολούθηση απορρίψεων εργοταξίων ψηλών κτηρίων.

 

 1. Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών: 
 • Είναι υπεύθυνο για την θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοειδή.  Διαθέτει δικά του σκάφη και εκτελεί ολόχρονα περιπολίες στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου.  Στη θαλάσσια Περιοχή της Λεμεσού εκτελούν κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο σε συνεννόηση και με τη μισθωμένη εταιρεία συχνές περιπολίες και όπου χρειαστεί γίνεται καταστολή τυχόν ρύπανσης.
 • Διενεργούν ελέγχους στα Ιχθυοτροφεία της περιοχής και ενημερώνονται για το τρόπο και τις μεθόδους που γίνεται η σίτιση των ψαριών.  Με βάση τους ελέγχους που διενεργεί το ΤΑΘΕ θα πρέπει οι επιχειρηματίες των ιχθυοτροφείων να υποβάλλουν επικαιροποιημένες μελέτες 2 φορές το χρόνο και τυχόν διαρροές τροφών ή άλλων ρυπαντών από τα κλουβιά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 μέτρα.
 • Συμμετέχει στις «Γαλάζιες εκστρατείες»

 

 1. Δήμος Λεμεσού:
 • 77777788   Είναι το τηλέφωνο του 24ωρου τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου μέσω του οποίου υποβάλλονται όλες οι πληροφορίες ή παράπονα. 
 • Συντονίζει την όλη προσπάθεια, μέσω της μισθωμένης εταιρείας που περιπολεί στη θάλασσα από τις 5:30 το πρωί καθημερινά. Είναι η τρίτη χρονιά που η Κοινοπραξία VTS VASILIKO αναλαμβάνει κατόπιν διαγωνισμού το έργο της επιτήρησης του θαλάσσιου μετώπου της Λεμεσού υπό τον συντονισμό του Δήμου Λεμεσού και την ευθύνη αντιμετώπισης σε προληπτικό και κατασταλτικό βαθμό τυχόν επεισοδίων ρύπανσης.   
 • Διαθέτει επίσης το δικό του σκάφος «LEMESOS» που διενεργεί περιπολίες καθημερινά από τις 6:00 – 9:00 πμ.
 • Διενεργεί έκτακτες δειγματοληψίες για αναλύσεις του θαλάσσιου νερού.

Στην όλη προσπάθεια  συμβάλουν επίσης:

 • Η Λιμενική Αστυνομία με περιπολίες με δικό τους σκάφος.
 • Η Επαρχιακή Διοίκηση : υπεύθυνοι για την παραλία (ξηρά) και τους ναυαγοσώστες.
 • Το Κρατικό Χημείο με τις αναλύσεις του θαλάσσιου νερού, μέσω των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Κράτους και του Δήμου
 • Αξιόλογη είναι επίσης η συμβολή του ΣΑΛΑ σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων των πλοίων, αλλά και στους ελέγχους στους υπονόμους του συστήματος του ιδίου του Συμβουλίου.