Πάνω από 600 νέες οικιστικές μονάδες «κτίζουν» Δήμος Λεμεσού και ΚΟΑΓ

9-07-2020

Το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο που έγινε ποτέ στην Κύπρο με εμπλοκή δημοτικής Αρχής

Νικολαΐδης: «Ιστορική μέρα για τη Λεμεσό, θεμελιώνεται η απόφαση για προσιτή στέγη»

Πάνω από €100 εκατ. το κόστος, των έργων σε Άγιο Νικόλαο και Άγιο Ιωάννη

 

Τα θεμέλια για το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο που έγινε ποτέ στην Κύπρο με εμπλοκή Δημοτικής Αρχής και συνολικής αξίας πέραν των €100 εκατομμυρίων, έβαλαν σήμερα ο Δήμος Λεμεσού και ο Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γης. Με τη συμφωνία Δήμου – ΚΟΑΓ δρομολογείται η ανέγερση εκατοντάδων νέων οικιστικών μονάδων στη Λεμεσό για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, φοιτητών και νεαρών ζευγαριών.

Για το σκοπό αυτό, θα αξιοποιηθούν τρία δημοτικά τεμάχια (δύο στον Άγιο Νικόλα και ένα στον Άγιο Ιωάννη), εκεί όπου είχαν κτιστεί οι πρώτες εργατικές κατοικίες κατά τη δεκαετία του 1940 επί δημαρχίας Πλουτή Σέρβα. Στα τρία τεμάχια, συνολικού εμβαδού 31,081 τ.μ., θα ανεγερθούν πέραν των 600 σύγχρονων οικιστικών μονάδων διαφόρων μεγεθών με αυστηρές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν ψηλό επίπεδο ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων. 

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για το Δήμο Λεμεσού και την πόλη μας. Μετά από τρία χρόνια προσπαθειών, ευοδώνεται μια πολιτική απόφαση, ένα όραμα. Σήμερα, συγκεκριμενοποιείται και θεμελιώνεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας για σκοπούς προσιτής στέγης», τόνισε ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, μιλώντας κατά την παρουσίαση του νέου στεγαστικού προγράμματος. «Το όλο έργο», σημείωσε, «σχεδιάζεται στη βάση των αρχών της αειφόρου - βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, ώστε να παρέχονται μακροπρόθεσμα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, οφέλη όχι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες, αλλά για όλη την πόλη, για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές.»

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΚΟΑΓ Μάριος Πελεκάνου, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Λεμεσού που ήταν ο πρώτος που ανταποκρίθηκε, διαθέτοντας την γη του, αλλά  και όσους συνέδραμαν στην όλη προσπάθεια, ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή αλλάζει τους όρους του παιγνιδιού, καθώς ανοίγει την αγορά του προσιτού ενοικίου, κάτι που ήταν και στόχος του Οργανισμού.   Εξήγησε δε ότι με τη συνεργασία αυτή, ο ΚΟΑΓ που παραδοσιακά έφτιαχνε αναβαθμισμένες μονάδες που απευθύνονταν στα μεσαία αμοιβόμενα νοικοκυριά, τώρα θα καλύψει το κενό για να εξυπηρετήσει και τα χαμηλά αμοιβόμενα νοικοκυριά. Πρόκειται για μια μονάδα υψηλής ενεργειακής απόδοσης που το κόστος συντήρησης της θα είναι πολύ πιο χαμηλό από μια μονάδα η οποία προσφέρεται στην ήδη στην αγορά. Πρόσθεσε επίσης ότι τέτοιες συνεργασίες θα υπάρξουν και με άλλους φορείς της κοινωνίας, τονίζοντας ότι για το συγκεκριμένο έργο, ο Οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με ευρωπαϊκούς οργανισμούς οι οποίοι κατέχουν την τεχνογνωσία στον τομέα , ενώ είπε ότι θετική είναι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι τέτοια έργα χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ για να υλοποιηθούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, χαρακτήρισε ιστορική μέρα για τη χώρα μας την υπογραφή της σχετική συμφωνίας Δήμου Λεμεσού και ΚΟΑΓ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο στεγαστικό έργο που γίνεται πραγματικότητα με την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αυτή τη συμφωνία, είπε, θεωρώ ότι προχωρούμε και στον εξορθολογισμό της στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας, αλλά και της πολιτικής του προσιτού ενοικίου με ιδιαίτερη αναφορά στις ευάλωτες ομάδες και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Υπέδειξε επίσης  ότι  στο όλο έργο, εκτός από τον Δήμο Λεμεσού και τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, θα υπάρξει εμπλοκή κι άλλων καθώς και του ιδιωτικού τομέα. Ανέφερε ακόμα ότι για το συγκεκριμένο έργο θα αξιοποιηθούν και τα κεφάλαια τα οποία αντλεί η Δημοκρατία από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. 

H παρουσίαση του έργου έγινε από τον Χαράλαμπο Ιακώβου του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης.

Η συμφωνία

Η ιστορική συμφωνία Δήμου Λεμεσού – ΚΟΑΓ προβλέπει την από κοινού συμβολή των δύο μερών τόσο στη δημιουργία του όσο και στη διαχείριση του έργου. Η συνεργασία θα γίνει είτε υπό τη μορφή μίσθωσης (leasing), είτε αντιπαροχής είτε συνδυασμό των δύο. Το έργο θα κατασκευαστεί σε φάσεις, με βάση πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα που θα καταρτίσουν Δήμος και ΚΟΑΓ. Αναμένεται ότι η Α’ φάση του Έργου θα αρχίσει να κατασκευάζεται εντός ενός χρονικού διαστήματος περίπου ενάμιση χρόνου.

Ως δικαιούχοι για ενοικίαση ή αγορά μιας οικιστικής μονάδας θα καθοριστούν άτομα ή οικογένειες στη βάση αντικειμενικών και πλήρως διαφανών κριτηρίων, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού, «πρόθεση μας είναι, μέσα από την ανάπτυξη αυτή, να λύσουμε και το πρόβλημα της διαβίωσης των περίπου 120 οικογενειών στις υφιστάμενες σήμερα υποβαθμισμένες υποδομές στα τρία προς ανάπτυξη τεμάχια.»