Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για τα αντιπλημμυρικά έργα της Λεμεσού

15-04-2021

Ξεκίνησαν τα έργα, ολοκληρώνονται πριν από το τέλος του 2023


Ν. Νικολαΐδης: Η ουσία είναι ότι μετά από πολλά χρόνια η Λεμεσός αποκτά
αντιπλημμυρική προστασία


Ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία θα αποκτήσει η Λεμεσός πριν από τον Χειμώνα του 2023, με τη ολοκλήρωση των σχετικών έργων τα οποία θα συμβάλουν ουσιαστικά στην εξάλειψη του προβλήματος των πλημμυρών στην πόλη. Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Λεμεσού και πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας Νίκος Νικολαΐδης,  επιθεωρώντας τις εργασίες του μεγάλου Αντιπλημμυρικού Έργου της Μείζονος Λεμεσού στην οδό Αρετούσας στην περιοχή Νέα Εκάλη του Δήμου Λεμεσού.

Πρόκειται, τόνισε ο Δήμαρχος, για το πρώτο από μια σειρά άλλων έργων συνολικού κόστους €35 εκ. που αφορούν τα αντιπλημμυρικά έργα για τη μείζονα Λεμεσό.  «Η ουσία είναι ότι μετά από πολλά χρόνια, επιτέλους ξεκίνησαν τα αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν την πόλη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους πριν τον χειμώνα του 2023» ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.

Το συγκεκριμένο έργο, που θα στοιχίσει €16,2 εκατομμύρια (πλέον ΦΠΑ,)  χρηματοδοτείται από το ΣΑΛΑ και από την Κυβέρνηση, ανατέθηκε στην κοινοπραξία IACOVOU – ZEMCO (SL) JOINT VENTURE.  Το έργο αυτό εκτείνεται και στους πέντε Δήμους που βρίσκονται εντός των ορίων του ΣΑΛΑ και προνοεί κατασκευή σωλήνων που θα καλύπτουν περιοχή πέραν των 20 χιλιομέτρων,  σωληνωτών οχετών μήκους 18 χιλιομέτρων, τετραγωνικών οχετών μήκους 3 χιλιομέτρων και 423 φρεατίων.

Όπως εξήγησε ο Νίκος Νικολαΐδης, σε αυτό το έργο θα προστεθεί σύντομα και το άλλο πολύ σημαντικό έργο που αφορά την προστασία του κέντρου της πόλης, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν εντός του χρόνου και το κόστος του θα φθάσει τα €6 εκατ.. Το έργο αυτό προνοεί την κατασκευή ενός δικτύου όμβριων υδάτων που  θα ξεκινά από τις οδούς Ανεξαρτησίας, Αγίας Φυλάξεως, Λεοντίου, Ναυαρίνου, Θεσσαλονίκης και θα καλύπτει και άλλες περιοχές. Το τρίτο έργο που θα ακολουθήσει  καλύπτει την οδό Ευαγόρα Λανίτη και οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του επόμενου χρόνου. Συνολικά, για την αντιπλημμυρική προστασία της Λεμεσού θα γίνουν έργα €35 εκατομμυρίων μέχρι το 2023.

«Το όφελος αυτών των αντιπλημμυρικών έργων, ειδικά αυτών που αφορούν στο κέντρο της πόλης, θα αρχίσει σιγά σιγά να το νιώθει η πόλη μας, όμως την πλήρη προστασία θα την έχουμε πριν τον χειμώνα του 2023», σημείωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού.

Ο Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας Γιάννης Τσουλόφτας, πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο από όλα τα έργα που εντάσσονται στον σχεδιασμό για αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.  Υπέδειξε ότι άμεσα αρχίζουν οι εργασίες σε περιοχές των άλλων δήμων της μείζονος Λεμεσού, επεξηγώντας ότι το έργο εκτείνεται από βόρεια (περιοχή Εκάλης) και προχωρά νότια, μέχρι τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού.  «Πρόκειται για ένα δίκτυο συνολικού μήκους 21 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει τόσο σωληνώσεις όσο και τετραγωνικούς οχετούς, οι οποίοι θα τοποθετηθούν κυρίως στο Δήμο Λεμεσού στη  περιοχή Τσιρείου που είναι μια από τις πιο ευάλωτες περιοχές στις πλημμύρες», επεσήμανε ο κ. Τσουλόφτας.