Μήνυμα Δημάρχου Λεμεσού για τον θάνατο του ιστορικού Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη

29-12-2018

Αγαπητοί συμπολίτες,

Με θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του ιστορικού Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη, σήμερα Παρασκευή 29.12.2018 ξημερώματα, σε ηλικία 82 ετών, που προήλθε από πνευμονικό οίδημα. Μια απώλεια που αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό λόγω της συμβολής του μεταστάντος στις ιστορικές σπουδές του τόπου μας, ιδιαίτερα στον τομέα της Γενεαλογίας, αλλά και με την όλη προσφορά του στα κοινά ως συνειδητός πολίτης. Ο Αριστείδης Κουδουνάρης γεννήθηκε το 1936 στη Λεμεσό όπου τελείωσε το Ελληνικό Γυμνάσιο. Σπούδασε εμπορικά στο Δουβλίνο και εργάστηκε με επιτυχία στην οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα του. Ασχολήθηκε στη συνέχεια με εκθέσεις αντικών και παλιών αντικειμένων. Ο Αριστείδης Κουδουνάρης υπήρξε Πρόεδρος της Ιστορικής Εταιρείας Κύπρου. Με το ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΚΥΠΡΙΩΝ 1800-1920,(2018) το οποίο βελτίωσε σε επτά εκδόσεις, γενική είναι η άποψη ότι: «λόγιοι, λογοτέχνες, πολιτικοί, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, εκκλησιαστικοί παράγοντες κυπριακής καταγωγής που γεννήθηκαν από το 1800 έως το 1920, Ελληνοκύπριοι αλλά και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι, Ελλαδίτες και Αιγυπτιώτες που έζησαν στο νησί, συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό, μια προσωπογραφία της κυπριακής κοινωνίας.»

Ιδιαίτερα  η συμβολή του στην ανάπτυξη του ΠΑΤΤΙΧΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ υπήρξε σημαντική από τα πρώτα βήματα που ιδρύθηκε το 2005. Πήρε μέρος ως κύριος ομιλητής στο Πρώτο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας της Λεμεσού το οποίο στήριξε έκτοτε ανελλιπώς. Ο Κουδουνάρης εκτιμώντας την προσφορά του ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, είχε αποφασίσει πριν από λίγα χρόνια να δωρίσει σ’ αυτό το προσωπικό του Αρχείο, που συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες ντοκουμέντα στο, καθώς επίσης και τη βιβλιοθήκη του έτσι ώστε να γίνουν άμεσα κτήμα του κάθε μελετητή που ενδιαφέρεται για την πόλη. Μάλιστα, την εβδομάδα που μας πέρασε, παρέδωσε στο Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, τους τελευταίους φακέλους με αρχειακό υλικό, καθώς και αντικείμενα τα οποία βρίσκονται ήδη σε τέσσερις προθήκες του Μουσείου.

Η Λεμεσός, η γενέτειρά του, τού οφείλει πολλά. Είχαμε προγραμματίσει μαζί του την παρουσίαση της νέας 7ης έκδοσης του ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ 1800-1920, που υπήρξε έργο ζωής. Δεν το προλάβαμε, πλην όμως θα το παρουσιάσουμε σύντομα, όπως ήταν και η επιθυμία του. Για τον Αριστείδη Κουδουνάρη όπως και για τον πρόσφατα αποβιώσαντα Λόη Χαράκη, τ. δημοτικό μηχανικό, θα γίνει ειδική μνεία στην εκδήλωση της Πρωτοχρονιάς, τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Μέγαρο. Τραγική ειρωνεία: ο Αριστείδης Κουδουνάρης εξεφώνησε τον επικήδειο στην κηδεία του Λόη Χαράκη, που έμελε να ήταν και η τελευταία του δημόσια εμφάνιση και ομιλία. Το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρία η οποία θα συγκληθεί σύντομα θα μελετήσει πρακτικούς τρόπους με τους οποίους θα τιμάται η μνήμη και η προσφορά του Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη.

Λεπτομέρειες για τα της κηδείας θα ανακοινωθούν από την οικογένεια Κουδουνάρη!

Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

Νίκος Νικολαΐδης, Δήμαρχος Λεμεσού