Επίσκεψη Δήμου Λεμεσού και άλλων φορέων της πόλης στην Αλεξάνδρεια

24-10-2019

Ο Δήμος Λεμεσού, σε μια προσπάθεια σύσφιγξης των σχέσεων του με την αδελφή πόλη της Αλεξάνδρειας, προγραμματίζει επίσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 28 Οκτωβρίου 2019.

Στο ταξίδι συμμετέχουν ο Δήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος Ξιούρης και εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, του ΣΑΛΑ, του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου και του Ιστορικού Αρχείου – Κέντρο Μελετών. Σκοπός της επίσκεψη τους είναι η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς της πόλης της Αλεξάνδρειας.

Μαζί θα ταξιδέψουν και επτά σύνεδροι (Επιστήμονες – Ερευνητές) οι οποίοι θα συμμετέχουν με ανακοινώσεις τους στο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας που έχει θέμα: «Λεμεσός – Αλεξάνδρεια: Δύο πόλεις σε ένα συνεχή διάλογο». Το συμπόσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό τον περασμένο Νοέμβριο και λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσίασε, κρίθηκε επωφελής για τον ελληνισμό της αιγυπτιακής διασποράς η μεταφορά του στην Αλεξάνδρεια. Στο συμπόσιο θα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί και ερευνητές Αιγύπτιοι και Έλληνες της διασπορά.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους ο Δήμαρχος μαζί με εκπροσώπους των φορέων της πόλης μας, θα έχουν συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας, με σκοπό  την ανανέωση και επικαιροποίηση της συμφωνίας διδυμοποίησης των δύο πόλεων, η οποία είχε συνομολογηθεί το 1972.

Μεταξύ άλλων το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και παρουσίαση του τόμου για τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, πολιούχο Άγιο της Λεμεσού και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας. Eκδρομές και επισκέψεις σε μουσεία και σε αξιοθέατα της πόλης του Καϊρου και της Αλεξάνδρειας, όπως το Αιγυπτιακό Μουσείο, το Μουσείο Παπύρου, η ιστορική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το σπίτι του Καβάφη, το ελληνικό σχολείο και άλλα.