Επέτειος ιστορικής εξέγερσης των μαθητών του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού την 14η Δεκεμβρίου 1955

18-12-2018

Μήνυμα του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαϊδη για την επέτειο της ιστορικής εξέγερσης των μαθητών του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού την 14η Δεκεμβρίου 1955.

Η 14η Δεκεμβρίου 1955 είναι και θα πρέπει να θεωρείται ως μια σημαντική ημέρα στην ιστορία της πόλης μας και της Κύπρου ευρύτερα. Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο έχει καταγραφεί ως «Η Εξέγερση του Λανιτείου» ή «Η Μάχη του Λανιτείου» και αποτελεί μια από τις κορυφαίες σελίδες των μαθητικών αγώνων στον τόπο μας. Οι μαθητές και μαθήτριες του Λανιτείου Γυμνασίου (και της Εμπορικής Ακαδημίας, επίσης), έδειξαν με τη συμμετοχή τους την αντίθεσή τους στα παράλογα και σκληρά μέτρα που έπαιρναν οι Άγγλοι εκείνη την εποχή. Με τη συμμετοχή τους μέσα από μια ειρηνική, (αρχικά), εκδήλωση διαμαρτυρίας (η οποία κατέληξε αιματηρή) εξ αιτίας της αυθαιρεσίας και της βιαιότητας των Κομάντος που πήραν μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των μαθητών, έδειξαν ότι η μαθητιώσα νεολαία μπαίνει μπροστά στους διάφορους αγώνες.

Μετά από το γεγονός αυτό, οι Βρετανοί έκλεισαν το σχολείο, το διέγραψαν από τα Μητρώα των σχολείων, το μετέτρεψαν σε στρατόπεδο και οι τελειόφοιτοι μαθητές αναγκάστηκαν να πάρουν το Απολυτήριό τους από το Αθηναϊδειο! Οι μαθητές συνέχισαν ανά πεντάδες τα μαθήματά τους στα σπίτια των καθηγητών τους έτσι ώστε να μη χάσουν την σχολική χρονιά.

Το γεγονός έχει ερευνηθεί από το Πατίχειο Δημοτικό Μουσείο ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού με ειδική ερευνητική εργασία η οποία παρουσιάστηκε και σε ειδική εκδήλωση στο Λανίτειο Γυμνάσιο το 2016. Μιλούν για τα γεγονότα οι πρωταγωνιστές, συγκεντρώθηκε φωτογραφικό και αρχειακό υλικό κ.λπ. Μια σημαντική επέτειος στην ιστορία της πόλης μας.

Η Μάχη του Λανιτείου ξυπνά μνήμες πολλών ανθρώπων που την δημιούργησαν με τον τρόπο του ο καθένας και η κάθε μια. Αποτελεί έναν ενοποιητικό κρίκο στην ταλαιπωρημένη ιστορία του τόπου μας, διότι αυτοί και αυτές που το δημιούργησαν, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που πήραν στη συνέχεια της ζωής τους, τουλάχιστον στο επίπεδο της συμμετοχής τους στην εξέγερση, αυτό το έπραξαν  ψυχή τε και σώματι σε συνθήκες που μόνο η δυναμική που προσφέρει το θάρρος που επιδεικνύουν οι νέοι, ιδιαίτερα σε μια εποχή που θα μπορούσε να θεωρηθεί, είτε ως εποχή της εφηβείας είτε ως εποχή της αθωότητος, πλην, όμως πάντοτε ως εποχή όπου  τα νιάτα βγαίνουν με θάρρος μπροστά.

Ο Δήμος Λεμεσού τιμά την σημερινή Ημέρα και  κυρίως όλα τα παιδιά του 1955 που έλαβαν μέρος στην επική «Μάχη του Λανιτείου».