Εορτασμοί για τα 60 χρόνια ιστορίας και διοργάνωσης Γιορτής του Κρασιού

28-09-2021

Με κάθε λαμπρότητα ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει τη Γιορτή του Κρασιού που φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια ιστορίας της. Η γιορτή η οποία έχει διαφοροποιηθεί με κάποιους επιβαλλόμενους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, θα περιέχει πλούσιο πρόγραμμα ενώ παράλληλα θα κρατήσει την παραδοσιακή της ταυτότητα και τον σκοπό τον οποίο δημιουργήθηκε. Ο παραδοσιακός μας Βρακάς τοποθετήθηκε στη θέση του και προσκαλεί το κόσμο να απολαύσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα ήθη και τα έθιμα της παράδοσης μας.

Ο Δημόσιος Κήπος της πόλης μας θα φιλοξενήσει για 8 ημέρες τη μεγάλη λαϊκή γιορτή, από τις 9 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2021. Τα εγκαίνια της γιορτής θα τελέσει το Σάββατο 9 Οκτωβρίου στις 8.00μ.μ. η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Νατάσα Πηλείδου.

Μαζί μας και φέτος οι διαχρονικοί μας συνεργάτες, τα τέσσερα οινοποιεία της πόλης μας ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου (ΣΟΚ), τα Κουμανδαροχώρια μας,  ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου, η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου Τμήμα Λεμεσού, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Γελοιογράφων ΓΕΛΑ, το Εργαστήριο Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πιν, και το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο – Κέντρο Μελετών του Δήμου μας.

Για πρώτη φορά διοργανώνεται μια αναδρομική έκθεση φωτογραφίας από τις αρχές του 70 μέχρι σήμερα, του φωτορεπόρτερ Κυριάκου Ανδρέου.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση της φετινής Γιορτής του Κρασιού, πάρθηκε μετά από αξιολόγηση όλων των δεδομένων:

1.         Την ανάγκη των συμπολιτών μας, αλλά και της Κύπρου ολόκληρης, να χαρεί και να ψυχαγωγηθεί μετά από τη δίχρονη σχεδόν δοκιμασία της πανδημίας, μιας γιορτής που αντλεί περηφάνεια από το παρελθόν του τόπου μας και στέλνει μηνύματα πίστης και αισιοδοξίας για το μέλλον μας.

2.         Την δυνατότητα της Γιορτής να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών, σε μια εποχή που η Κύπρος το έχει απόλυτη ανάγκη, και ιδιαίτερα το μήνα Οκτώβριο.

3.         Το γεγονός ότι φέτος κλείνουν 60 χρόνια ιστορίας της Γιορτής του Κρασιού, γεγονός που του αρμόζει να γιορταστεί με κάθε λαμπρότητα.

4.         Την συνεισφορά της Γιορτής του Κρασιού στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

5.         Τη ικανή θέση του Δήμου να επιβάλει και να επιτηρήσει όλα τα απαραίτητα για τη δημόσια υγεία μέτρα.

Η Γιορτή συνεχίζει από το 2017 την αναβάθμιση των εκδηλώσεων της, με την εισαγωγή νέων στοιχείων αλλά και με την βελτίωση των παραδοσιακών στοιχείων της γιορτής, τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς αισθητικής και υποδομών.
Κατά τη διάρκεια των 8 ημερών της γιορτής, θα παρακολουθήσουμε:

1.         Εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας»

2.         Αναβαθμισμένο πρόγραμμα με δημοφιλείς παραστάσεις όπου δεκάδες καλλιτέχνες, συγκροτήματα και ομάδες από Κύπρο και Ελλάδα θα ψυχαγωγούν τον κόσμο κάθε βράδυ. Στην τελετή έναρξης θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και τα χορευτικά συγκροτήματα που θα λάβουν μέρος στο Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ που θα αρχίσει την Τρίτη 5 Οκτωβρίου και θα τελειώσει την μέρα έναρξης της Γιορτής του Κρασιού.

3.         Όλες οι παραστάσεις θα αρχίζουν στις 7.30μ.μ ώστε ο κόσμος να έχει στη διάθεση του το χρόνο να επισκεφθεί και να διασκεδάσει στα 4 υπαίθρια εστιατόρια στα οποία θα υπάρχει ξεχωριστή λαϊκή μουσική στο καθένα, σε προσιτές τιμές τηρώντας τα υψηλά επίπεδα ποιότητας και υγιεινής.

4.         Θα υπάρχει περίπτερο όπου τα οινοποιεία  θα πωλούν εμφιαλωμένο κρασί σε ειδικές τιμές και περίπτερο όπου θα πωλείται εμφιαλωμένη κουμανδαρία από τα κουμανδαροχώρια μας.

5.         Εκθέσεις φωτογραφίας και γελοιογραφίας και διαλέξεις αναφορικά με την οινοπαραγωγή.

6.         Ο Δημόσιος Κήπος θα φωτιστεί καλλιτεχνικά και θα διακοσμηθεί θεατρικά.  Μια μεγάλη οθόνη διαστάσεων 3μ x 5μ θα στηθεί απέναντι από το βρακά για να παρουσιάζει εικόνες και βίντεο από την 60χρονη πορεία της Γιορτής του Κρασιού.

7.         Φέτος η Γιορτή του Κρασιού διευρύνεται και στα κρασοχώρια της επαρχίας μας. Θα πραγματοποιηθούν την πρώτη και την τελευταία Κυριακή δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη στις 10/10 νωρίς το απόγευμα στο παραδοσιακό κρασοχώρι Άρσος και η δεύτερη στις 17/10 στο κουμανδαροχώρι Δωρός. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γευτεί την γνήσια φιλοξενία των χωριών μας με παραδοσιακά τραγούδια, χορούς, κρασί, εδέσματα, παλουζέ και σιουσιούκο.

8.         Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν παραστάσεις καραγκιόζη και εκθέσεις παραδοσιακών επαγγελμάτων.

9.         Με την ευκαιρία των 60 χρόνων, θα πωλούνται συλλεκτικά ποτήρια της Γιορτής του Κρασιού.

Τα μέτρα προστασίας που θα ισχύουν κατά τη διάρκεια της Γιορτής και στη βάση των κατευθυντηρίων γραμμών του Υπουργείου Υγείας είναι:

1.         Η είσοδος στο Δημόσιο Κήπο θα επιτρέπεται με την προσκόμιση Safe Pass, όπως προνοείται στον κανονισμό αρ. 82 του διατάγματος του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 3.9.21.

2.         Για τις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», θα ισχύουν τα μέτρα για δυνατότητα παρακολούθησης πέραν των 350 θεατών που στο παρόν στάδιο απαιτούν είσοδο μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

3.         Στο χώρο του Δημόσιου Κήπου θα λειτουργούν 4 μεγάλα υπαίθρια εστιατόρια, η λειτουργία των οποίων θα διέπεται από τους κανονισμούς και τα ισχύοντα διατάγματα.

4.         Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλα τα πρόσωπα 12 ετών και άνω που θα διακινούνται στο Δημόσιο Κήπο, σύμφωνα με το κανονισμό 49 του διατάγματος του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 3.9.2021.

Η τιμή του εισιτηρίου εισόδου είναι 5 ευρώ για τους ενήλικες και 3 ευρώ για έφηβους/παιδιά ηλικίας από 6 μέχρι 18 ετών. Το εισιτήριο εισόδου εξασφαλίζει ελεύθερη είσοδο και στις παραστάσεις του Κηποθέατρου (με την προϋπόθεση όπως ισχύει στην παράγραφο 2) καθώς και έκπτωση σε όλα τα εμφιαλωμένα μπουκάλια.

Το κοινό θα μπορεί να ενημερώνεται για το πρόγραμμα και όλα τα νέα της Γιορτής μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου www.limassolmunicipal.com.cy καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο λογαριασμό του Facebook @LimassolWineFestival.

Ο Δήμος Λεμεσού ευχαριστεί θερμά το Υφυπουργείο Τουρισμού για τη διαχρονική του στήριξη και συμβολή στην διοργάνωση της Γιορτή του Κρασιού.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της Γιορτής του Κρασιού