Δημοσιογραφική διάσκεψη για Το Λεμεσιανό Καρναβάλι 2019

22-02-2019

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 22 Φεβρουαρίου στις 11.30 π.μ στο εστιατόριο IL GUSTO LA PASTERIA ITALIANO δημοσιογραφική διάσκεψη για το Λεμεσιανό Καρναβάλι 2019 όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα, οι καινοτομίες και τα νέα στοιχεία που θα εμπλουτίσουν το φετινό Λεμεσιανό Καρναβάλι.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Λεμεσού, κύριος Νίκος Νικολαΐδης, τόνισε ότι το Καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή στον τόπο μας. Είναι ένας θεσμός, μια λαϊκή γιορτή, που αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης της Λεμεσού. Οι ρίζες της χάνονται στην αρχαιότητα και η αποκριάτικη παράδοση διατηρείται μέχρι τις μέρες μας.

Mε τη διοργάνωση ενός εορταστικού 11ήμερου, ο Δήμος Λεμεσού καλεί όλους να παραμερίσουν τις έγνοιες, τις σκοτούρες και τα προβλήματα, έστω για λίγο και να ζήσει στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς. Η Λεμεσός, για ακόμα μια χρονιά μετατρέπεται σε ένα απέραντο πανηγύρι διασκέδασης.

Προσκαλεί όλους του συμπατριώτες μας να έλθουν στη φιλόξενη Λεμεσό, να γίνουν για λίγο Λεμεσιανοί και να ανεφοδιαστούν με δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον. Όλοι μας χρειαζόμαστε αυτό το κουράγιο και αυτή τη δύναμη για να συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής μας.

Φέτος θα δείτε πολλές και σημαντικές καινοτομίες οι οποίες ήταν το προϊόν  διαδικασίας δημόσιας συζήτησης με εκατοντάδες καρναβαλιστές της πόλης. Μιας δημόσιας συζήτησης που θα συνεχιστεί έτσι ώστε αλλαγές και βελτιώσεις στο Λεμεσιανό Καρναβάλι να γίνουν και του χρόνου, και τα επόμενα χρόνια. Γιατί το καρναβάλι της Λεμεσού θα συνεχίσει την πορεία του μέσα στο χρόνο και κάθε χρόνο θα γίνεται και καλύτερο, γιατί πάντα θα υπάρχουν οι Λεμεσιανοί που θα το αγαπούν και θα το υπηρετούν.

Ανέφερε επίσης ότι όπως είχε υποσχεθεί στο περσινό καρναβάλι, στόχος ήταν να αρχίσει μια προσπάθεια αναβάθμισης και αναζωογόνησης του καρναβαλιού. Με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και στη συλλογική σοφία που το διαμόρφωσε μέσα στην πορεία του χρόνου, το φετινό καρναβάλι εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία, έτσι ώστε να αναβιώσουν τα παλαιότερα στοιχεία που εξέλιπαν και να περιοριστούν στοιχεία που ίσως να είχαν δημιουργήσει μια πολιτιστική κόπωση.

Στη συνέχεια απηύθυνε τις ευχαριστίες του προς τους χορηγούς των φετινών καρναβαλιών για την πολύτιμή στήριξη τους, καθώς επίσης και το εστιατόριο IL GUSTO της PNS restaurants για την φιλοξενία της δημοσιογραφικής διάσκεψης.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ 2019

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΕΑΣ

CYTA

ΑΡΓΥΡΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

PNS RESTAURANTS

ALPHA MEGA

ZORPAS

MCDONALDS

ΧΑΛΚΙΝΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

CYPRUS CASINOS

THE CYPRUS PHASSOURI HOLDINGS

LEPTOS GROUP

WEATLY CO LTD

KEO

PSALTIS AUTOPARTS

PAFILIA

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

RIK

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ – ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Λογότυπο του Λεμεσιανού Καρναβαλιού.

Το έμβλημα είναι μια σύνθεση από τα δύο (2) στοιχεία που απαρτίζουν το Λεμεσιανό Καρναβάλι: Την πόλη, που απεικονίζεται με το λιοντάρι, βγαλμένο από το σύμβολο του Δήμου,  και το κέφι, που εκφράζεται από τη μουσική των κανταδόρων. Καταλήξαμε σε ένα λογότυπο που βγήκε από την ιστορία του Λεμεσιανού καρναβαλιού, πατάει στο σήμερα με μια σύγχρονη απεικόνιση και έχει την διαχρονικότητα που χρειάζεται για να αντέξει στον χρόνο.

Μουσείου του Λεμεσιανού Καρναβαλιού

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η προμελέτη για τη δημιουργία του Μουσείου του Λεμεσιανού Καρναβαλιού στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου Πάνος Σολομωνίδης. Στόχος του Δήμου είναι, μετά την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, να προχωρήσει σε δημόσια παρουσίαση της πρότασης.

Βασίλισσες Καρναβαλιού

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο φετινό Λεμεσιανό Καρναβάλι παίρνουν δύο Βασίλισσες. Οι γνωστές Λεμεσιανές καρναβαλίστριες Μόνικα Πιερίδου και Μαρία Νικολαΐδη Αφάμη. Το βασιλικό ντουέτο εκφράζει το αδιαίρετο δίπτυχο του Λεμεσιανού Καρναβαλιού: τη χαρά και την τρέλλα. Η είσοδος  των Βασίλισσών του Καρναβαλιού την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στην πόλη σε ένα εντυπωσιακό άρμα με τη συνοδεία του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου, της Φιλαρμονικής και άλλων καλλιτεχνικών ομάδων.

Στις 24 Φεβρουαρίου, στις 8 μμ, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο θα παρουσιαστούν οι συμμέτοχες του διαγωνισμού καντάδας και θα γίνει η βράβευση της καλύτερης καντάδας του περσινού Διαγωνισμού Σύνθεσης Καντάδας.

Επίσης, μέσα στα πλαίσια των αναβαθμισμένων εκδηλώσεων, ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με την ομάδα «Κανταδόροι Λεμεσού» διοργανώνουν εκδήλωση με καντάδες και καρναβαλίστικα τραγούδια στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων, ετοιμάζει ένα παιδικό αποκριάτικο πάρτι για τους μικρούς Καρναβαλιστές που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία του Παλιού Λιμανιού, μετά τη λήξη της Παιδικής Καρναβαλίστικης Παρέλασης.

Μια έκθεση φωτογραφίας στήνεται από το Δήμο Λεμεσού, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Λεμεσού και  παρουσιάζει την έκθεση «Λεμεσιανό Καρναβάλι 2018» στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, μαζί με μια αλλιώτικη έκθεση καρναβαλίστικων κοστουμιών αφιερωμένη για πρώτη φορά στην α. Λούλα Σιούσμιθ. Για πρώτη φορά φέτος θα υπάρχει έκθεση γελοιογραφίας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κυπρίων Γελοιογράφων «ΓΕΛ.Α.» και το «Εργαστήριο Γελοιογραφίας και Σκίτσου Πιν». Συμμετέχουν οι Κανταδόροι Αρίονες Λεμεσού και οι Μαζορέττες Λεμεσού. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί ο πρώτος Καρναβαλίστικος Χορός του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Μάριο Παπαδόπουλο που θα μας παραπέμπει στις παλιές εποχές του Καρναβαλιού, ξυπνώντας όμορφες αναμνήσεις.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτελεί η διαδρομή της Μεγάλης Καρναβαλίστικης Παρέλασης, στις 10 Μαρτίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι  ανάμεσα στις συμμετοχές, θα παρελαύνουν μεγάλες σατιρικές κατασκευές του Δήμου Λεμεσού, οι οποίες αναβιώνουν το Παλιό Καρναβάλι της Λεμεσού. Η εξέδρα των επισήμων και του κοινού γίνεται φέτος 80 μέτρα μήκος και μεταφέρεται έξω από το Λανίτειο Αθλητικό Κέντρο.

Ο Δήμος Λεμεσού επιφυλάσσει πολλές ακόμα εκπλήξεις σε μικρούς και μεγάλους καθ’ όλη τη διάρκεια της αποκριάτικης περιόδου.

Τσικνοπέμπτη, 28 Φεβρουαρίου

Δίνουμε περισσότερη έμφαση στην Τσικνοπέμπτη. Η Λεμεσός ξεκινά να γιορτάζει από το πρωί στις 11.00 π.μ. με κέρασμα μπροστά από τη Ελληνική Τράπεζα (οδό Γλάδστωνος, πρώην Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού) και από την και την Τράπεζα Κύπρου (οδό Αγίου Αντρέου έναντι Αγίας Νάπας).

Στις 12.30 μ.μ. οι «Κανταδόροι Λεμεσού» τραγουδούν, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, στην Πλατεία Σαριπόλου για όλο τον κόσμο.

Στις 5.00 μ.μ. η πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο) ζωντανεύει και μας παρασέρνει στους ρυθμούς του Καρναβαλιού με μουσική και τραγούδι ενώ το γλέντι συνεχίζεται με το συγκρότημα Latino Touch και την ομάδα κρουστών Batukiniο σε ρυθμούς latin και salsa. 

Στις 7.00 μ.μ. Οι βασίλισσες του Καρναβαλιού σε εντυπωσιακό άρμα θα εισέλθουν πανηγυρικά στην πόλη με τη συνοδεία του. Τις βασίλισσες θα πλαισιώνουν ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η βασιλική οικογένεια, οι Κανταδόροι της ΕΔΟΝ Λεμεσού, οι Κανταδόροι Μοντέρνοι Καιροί και η Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, οι Μαζορέττες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, η ομάδα κρουστών Batukinio και οι Μαζορέττες Λεμεσού.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει από την Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο) και θα καταλήξει στην Πλατεία Ηρώων με τραγούδι και χορό από το συγκρότημα Ritmo di Carnaval

Παρασκευή, 1 Μαρτίου – Βραδιά Κανταδόρων στην Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου

Σάββατο, 2 Μαρτίου - Βόλτες με το τρενάκι,  μπροστά από τη Ελληνική Τράπεζα (οδός Γλάδστωνος, πρώην Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού)

Κυριακή, 3 Μαρτίου, 11.30π.μ. Παιδική καρναβαλίστικη παρέλαση

Εκκίνηση: Παραλιακός Δρόμος, φώτα τροχαίας Δημοσίου Κήπου, με κατεύθυνση προς το παλιό Λιμάνι.

Κατάληξη: Χώρος στάθμευσης του Μόλου που βρίσκεται κάτω από την  καφετέρια “Red”  (δεύτερος χώρος στάθμευσης)

12.30μ.μ. Μετά την Παιδική Καρναβαλίστικη Παρέλαση - Ακολουθεί Παιδικό Πάρτυ στην Πλατεία του Παλιού Λιμανιού

Θα ακολουθήσει υπαίθριο καρναβαλίστικο πάρτι με μουσική DJ σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων και άλλες εκπλήξεις.

6.00μ.μ Εκδήλωση Κανταδόρων Γιωργαλλέτου στο Πέραμα

Δευτέρα 4 Μαρτίου, 7.00μ.μ. Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης  

Μια έκθεση φωτογραφίας, γελοιογραφίας και μια διαφορετική έκθεση καρναβαλίστικων κουστουμιών. Ακολουθεί o καρναβαλίστικος χορός του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου  με το Μάριο Παπαδόπουλο.  

Τρίτη 5 Μαρτίου στις 8.00 μ.μ. - Παρέλαση Πελλόμασκας

Εκκίνηση από τη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη. Κατάληξη: Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου – Χορός της Τρίτης

Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 7.30μ.μ – Συναυλία Ανδρικής Τετραφωνίας

Καντάδες και καρναβαλίστικα τραγούδια στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης

9.00μ.μ. - Υπαίθριος Χορός στον Εναέριο- Love is in the air

Πέμπτη, 7 Μαρτίου στις 7.30μ.μ. – Καρναβαλίστικη Ποδαράτη

Εκκίνηση: Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου/ Κατάληξη: Πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου

Ακολουθεί Υπαίθριος Καρναβαλίστικος Χορός με την Χορωδία των Ονείρων και την Ελένα Σολέα.

8 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. – Παιδικές Χορωδίες στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο

Καντάδες και καρναβαλίστικα τραγούδια από ταλαντούχες παιδικές χορωδίες της πόλης μας.

9 Μαρτίου – Σάββατο

Τιμητική των Κανταδόρων - Συναυλία στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο)

10 Μαρτίου - Κυριακή – Μεγάλη Καρναβαλίστικη Παρέλαση

Αποχαιρετούμε το καρναβάλι με χορό στο παλιό Λιμάνι.

Συνοπτικά τα νέα στοιχεία:

  1. Μεγάλες Σατιρικές Κατασκευές
  2. Παιδικό Πάρτι μετά την Παιδική Παρέλαση
  3. Νέα Εξέδρα 80 μέτρων για επισήμους και ομάδες πολιτών
  4. Μείωση της διάρκειας και της διαδρομής της παρέλασης
  5. Αναβαθμισμένο πρόγραμμα τη Τσικνοπέμπτη
  6. Βραδιά κανταδόρων στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη.
  7. Υπαίθριος χορός στον εναέριο
  8. Το θέμα του καρναβαλιού απεικονίζεται στην αφίσα
  9. Διαγωνισμός σύνθεσης καντάδας
  10. Πολλές άλλες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της παρέλασης