Ανακοίνωση Δήμου Λεμεσού για τον θάνατο του Πανίκου Παιονίδη

3-09-2021

Ο Δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για τον θάνατο του διακεκριμένου Λεμεσιανού συγγραφέως και πνευματικού ανθρώπου Πανίκου Παιονίδη, στις 2 Σεπτεμβρίου 2021.

O Πανίκος και η σύζυγός του, Έλλη Παιονίδη, βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή των ζυμώσεων στους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών. Μέσα από τη φιλία και τις στενές τους διασυνδέσεις με λογοτέχνες, μουσικούς, ανθρώπους του θεάτρου και της εικαστικής δημιουργίας, τόσο πανελληνίως όσο και διεθνώς, ενέταξαν την πόλη μας, τη Λεμεσό και μέσω αυτής την Κύπρο, στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Εξ ου και δημιούργησαν ένα πολύτιμο και συνάμα τεράστιο αρχείο που περιλαμβάνει 1500 περίπου επιστολές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ως αποτέλεσμα της αλληλογραφίας και της στενής φιλίας και επικοινωνίας που διατηρούσαν με διανοουμένους, καλλιτέχνες και δημιουργούς από κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως επίσης την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το αρχείο τους καθώς και τη βιβλιοθήκη τους που αποτελείται από 4500 τόμους, οι πλείστοι από τους οποίους φέρουν ιδιόχειρες αφιερώσεις, δώρισαν στον Δήμο Λεμεσού, ο οποίος με την ευκαιρία αυτή τίμησε στις 14 Μαΐου 2018 το ζεύγος Παιονίδη, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, για την ανεκτίμητη προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό. Το αρχείο και η βιβλιοθήκη του Πανίκου και της Έλλης Παιονίδη θα είναι στη διάθεση  αναγνωστών και ερευνητών, δεδομένου ότι ο Δήμος Λεμεσού προβαίνει σε ειδικές διευθετήσεις ώστε μια από τις αίθουσες της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης να στεγάσει το πνευματικό αυτό κληροδότημα.


Ο συμπολίτης μας Πανίκος Παιονίδης έφυγε, σήμερα στις 9:30 το πρωί, πλήρης δημιουργικής δράσεως και ημερών, στα 96 του χρόνια, την ίδια ακριβώς ημέρα αλλά και ώρα που έφυγε και ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος υπήρξε φίλος και συνοδοιπόρος του στους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες. Το αρχείο Πανίκου και Έλλης Παιονίδη διασώζει τα τεκμήρια της μακροχρόνιας αυτής φιλίας μέσα από τις χειρόγραφες επιστολές και αφιερώσεις του Μίκη Θεοδωράκη.   


Ο Δήμος Λεμεσού εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο του Πανίκου Παιονίδη, Έλλη και στα παιδιά τους.