Ανακοίνωση Δήμου Λεμεσού για την καταπολέμηση των κουνουπιών

12-02-2021

Ο Δήμος Λεμεσού ανακοινώνει τα ακόλουθα αναφορικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών:

  1. Οι Υπηρεσίες του Δήμου από τις αρχές του επόμενου μήνα θα αρχίσει με εντατικούς ρυθμούς τους συστηματικούς ψεκασμούς, με βιολογικά σκευάσματα, σε όλους τους πιθανούς χώρους εκκόλαψης κουνουπιών. Οι ψεκασμοί θα επεκταθούν σε όλους τους χώρους που υπάρχουν στάσιμα νερά, σε όλη την επικράτεια του Δήμου, ειδικότερα σε ποταμούς, ρυάκια, οχετούς κλπ. 
  2. Σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Υγείας των Βρετανικών Βάσεων και του Υπουργείου Υγείας συστάθηκε και εφαρμόζεται Σχέδιο Δράσης Καταπολέμησης των Κουνουπιών στη Δυτική Λεμεσό, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η εγκατάσταση κατά μήκος της Αλυκής Ακρωτηρίου, εννέα (9) Μηχανών Παγίδευσης Κουνουπιών (Mosquito Magnets)
  3. Αρχίζει προσεχώς, νωρίτερα από άλλες χρονιές, ο καθαρισμός των ανοικτών χώρων / οικοπέδων από την άγρια βλάστηση.  Εντός Απριλίου ξεκινά και ο καθαρισμός των ποταμών σε όλη την επικράτεια της πόλης.

Παράλληλα καλεί το κοινό να συνδράμει στην όλη προσπάθεια με απλά μέτρα όπως αναφέρονται πιο κάτω, τα οποία μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας στο σπίτι του και στους ανοικτούς χώρους που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση του προβλήματος.

  • Να απομακρύνουμε τα στάσιμα νερά
  • Να απομακρύνουμε από την αυλή μας όλα τα αντικείμενα τα οποία συλλέγουν νερό όπως μπουκάλια, παλαιά ελαστικά, γλάστρες, διάφορα δοχεία κλπ
  • Να αντικαταστήσουμε ή να συντηρήσουμε όλα τα καλύμματα του αποχετευτικού συστήματος του σπιτιού μας και να βεβαιωνόμαστε ότι πάντα είναι ερμητικά κλειστά.
  • Να καλύπτουμε με σήτες (συρμάτινα πλέγματα) τα στόμια των σωλήνων εξαερισμού του αποχετευτικού μας συστήματος.
  • Να επιδιορθώνουμε / αντικαθιστούμε τις οξειδωμένες /καταστραμμένες υδαταποθήκες (ντεπόζιτα) και να είναι καλά σφραγισμένες.
  • Να καθαρίζουμε τους αγωγούς όμβριων υδάτων και τα κανάλια απορροής ώστε να μην κατακρατείται νερό και η ροή του να είναι ελεύθερη.
  • Σε περίπτωση που στο χώρο υπάρχει πισίνα δεν πρέπει να αφήνεται το νερό στάσιμο και χωρίς να γίνεται η αναγκαία συντήρηση.

Για την προστασία μας από τσιμπήματα κουνουπιών καλό είναι, όπου είναι εφικτό, να τοποθετηθούν και να χρησιμοποιούνται σήτες προστασίας από έντομα (συρμάτινα πλέγματα), σε εξωτερικές πόρτες και παράθυρα, όπως και κουνουπιέρες ή εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σκευάσματα σώματος ή χώρου.