Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Το Δημοτικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το οποίο λειτούργησε στις 20 Ιουνίου 1985, περιλαμβάνει μια από τις πιο σημαντικές συλλογές κυπριακής λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα και στεγάζεται σε διατηρητέα οικοδομή, δωρεά της οικογένειας Ιωάννη και Κατερίνας Σχίζα, στη γωνία των οδών Αγίου Ανδρέου και ΄Οθωνος και Αμαλίας, το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως δημοτικό γηροκομείο.

Η αναπαλαίωση της οικοδομής και η μετατροπή της σε Δημοτικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης έγινε κατά τα έτη 1984 - 1985 και τα επίσημα εγκαίνια του έγιναν τον Ιούνιο του 1985.

Το Δημοτικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης φιλοξενεί πολύ πλούσιες και αξιόλογες συλλογές ενδυμάτων, κεντημάτων, ξυλογλύπτων, αγροτικών και γεωργικών εργαλείων και σκευών, κοσμημάτων, διακοσμητικών αντικειμένων και επίπλων του τέλους του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα.

Μερικά από τα αντικείμενα που φιλοξενούνται στο Μουσείο είναι ξυλόγλυπτα μπαούλα, σιφονιέρες, κονσόλες, κάδρα με κουκούλι, κεντήματα, χαρακτή βούφας, κυπριακές παραδοσιακές στολές, πανέρια, σπαθιά, μπρούντζινες τσαγέρες, δουλάππι, αδράκτι, ανέμη, κλώστρα, βούφα, λύχνο, πιθκιάβλι, καρέκλες, σκαμνάκια, χάλκινα πιάτα, ζεμπύλια, τσέστους, πήλινα αγγεία, δρεπάνια, πετσετάκια, κούπες, ξύλινοι καθρέφτες κλπ.

Η συλλογή γιλέκων που διαθέτει το Δημοτικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης είναι μια από τις ωραιότερες που υπάρχουν στον ελληνικό χώρο.

Σε μια από τις αίθουσες του Μουσείου στεγάζεται και εκτίθεται συλλογή πορσελάνης, δωρεά της α. ΄Αννας Φ. Κουρέα. Η συλλογή αποτελείται από τριάντα (30) πιάτα αξιόλογης ελληνικής, ευρωπαϊκής και κινέζικης τεχνοτροπίας, μερικά από τα οποία είναι του έτους 1725.

Στις υπόλοιπες αίθουσες εκτίθενται

  • Αργαλειός και όλα τα σχετικά με την ύφανση,
  • Αλλαγές της Κυπριακής σαγιάς και συλλογή γιλέκων, το Κυπριακό αντρόγυνο και κέρασμα,
  • Αστική ενδυμασία και αστικός διάκοσμος, η χωρική ενδυμασία και ο χωρικός διάκοσμος,
  • Η προίκα, τα ασπροπλουμιά με χάντρες ή χωρίς χάντρες, οι ροναρέττοι, οι ταντέλλες, τα χρυσαφικά,
  • Η καρκόλα (το υπνοδωμάτιο),
  • Η αγροτική ζωή και εργαλεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει γίνει σοβαρή δουλειά τόσον όσον αφορά στην τοποθέτηση των εκθεμάτων, όσο και στην αναπαλαίωση και μετατροπή σε μουσείο του κτιρίου (δείγματος αστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς), για το οποίο ο Δήμος Λεμεσού έχει αποσπάσει το βραβείο EUROPA NOSTRA για το έτος 1988.


Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή: 07.45 – 14.45

Τηλέφωνο επικοινωνίας
25362303

Διεύθυνση
Αγίου Ανδρέου 253, Λεμεσός

Δείτε πιο κάτω την τρισδιάστατη εικονική πλοηγήση (3D Virtual Tours) στους χώρους του Μουσείου