Οι τεχνικές και οι δεξιότητες του Καρναβαλιού

Για την διαιώνιση του Λεμεσιανού Καρναβαλιού απαιτείτο και εξακολουθεί να απαιτείται η μεταβίβαση ενός μεγάλου αριθμού τεχνικών, γνώσεων και ικανοτήτων από γενιά σε γενιά.

Οι τεχνικές του Καρναβαλιού αφορούν πρώτιστα τους σχεδιαστές και κατασκευαστές στολών, καπέλων και καρναβαλίστικων αξεσουάρ, καθώς και τους σχεδιαστές και κατασκευαστές αρμάτων. Αυτές μεταβιβάζονται συνήθως (αλλά όχι πάντοτε) σε οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε εποχής.

Η μετάδοση των καντάδων και των καρναβαλίστικων τραγουδιών στις νεότερες γενιές πραγματοποιείται κυρίως μέσω των ομάδων κανταδόρων που τραγουδούν στους δημόσιους χώρους (θέατρα, πλατείες, δρόμους), καθώς και στους καρναβαλίστικους χορούς που λαμβάνουν χώρα σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους διασκέδασης. Ωστόσο, ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης πραγματοποιείται μέσα από την συμμετοχή σε ομάδες κανταδόρων, όπου διδάσκονται τόσο οι καντάδες, όσο και τα καρναβαλίστικα τραγούδια. Σήμερα στην πόλη υπάρχει πλήθος ερασιτεχνών, αλλά και επαγγελματιών μουσικών που συμμετέχουν στις ομάδες κανταδόρων.

Στο τομέα της γαστρονομίας οι τεχνικές αφορούν την μεταβίβαση γνώσεων για την κατασκευή των παραδοσιακών αποκριάτικων εδεσμάτων, όπως οι ραβιόλες, τα πουρέκκια, τα καλοηρκά, τα δάκτυλα, οι τιτσιρίες, πισσίες, τιτσιρόπιττες, τα χειροποίητα μακαρόνια, τα λουκάνικα, το πιλάφι με πουργούρι κ.α. Αυτά συνήθως μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά και στο πλαίσιο επιμορφωτικών μαθημάτων σε κρατικά και ιδιωτικά ινστιτούτα και τελευταίως από τους διάφορους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Πέραν των πιο πάνω, σημαντική είναι και η διαιώνιση αυτού που αποκαλούμε καρναβαλίστικο πνεύμα, το οποίο δεν μπορεί να διδαχθεί με συγκεκριμένο τρόπο, αλλά μεταδίδεται από άτομα σε άτομο μέσα από την συναναστροφή, τη συμμετοχή σε ιδιωτικούς και δημόσιους χορούς, τις παρελάσεις, τις επισκέψεις πελλόμασκων στα σπίτια και τις διάφορες καρναβαλίστικες εκδηλώσεις.