Σύγχρονο Καρναβάλι και φορείς του καρναβαλιού

Στην Λεμεσό το έθιμο της Αποκριάς διαιωνίζεται, από γενιά σε γενιά, στο πλαίσιο της οικογενειακής παράδοσης ή της συμμετοχή σε δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «μύηση». Μία από τις διαδικασίες «μαζικής μύησης» θεωρείται και η παιδική παρέλαση, που πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του Καρναβαλιού, όπου λαμβάνουν μέρος χιλιάδες μασκαρεμένα παιδιά. Αυτή αποτελεί πιθανότατα και την μεγαλύτερη παιδική καρναβαλίστικη παρέλαση στον κόσμο. Άλλες μορφές «μύησης» είναι και η συμμετοχή στη μεγάλη καρναβαλίστικη παρέλαση, καθώς και σε συγκεκριμένους καρναβαλίστικους χορούς και εκδηλώσεις, όπου επικρατεί αυτό που αποκαλούμε «αυθεντικό καρναβαλίστικο πνεύμα». Κύρια χαρακτηριστικά του πνεύματος αυτού είναι οι σατιρικές επιδείξεις και τα αστεία, οι καντάδες, ο ρομαντισμός και η ρετρό ατμόσφαιρα, οι χοροί σε ζευγάρια (όπως βαλς, πόλκα, ταγκό κλπ), καθώς και η έντονη κοινωνικοποίηση μεταξύ των διαφόρων συμμετεχόντων.

Σε γενικές γραμμές οι συνεχιστές της παράδοσης του Καρναβαλιού μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στους επίσημους και ανεπίσημους φορείς. Στην κατηγορία των ανεπίσημων φορέων, εντάσσονται όλοι οι Λεμεσιανοί καρναβαλιστές, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και κοινωνικής τάξης, οι οποίοι επωμίζονται με δικά τους έξοδα την κατασκευή αποκριάτικων στολών για τις παρελάσεις και τις διάφορες καρναβαλίστικες εκδηλώσεις, προσφέροντας έτσι θέαμα σε ξένους και ντόπιους. Μεταξύ αυτών, ένθερμοι υποστηρικτές του εθίμου είναι συνήθως (αλλά όχι πάντοτε) τα άτομα με καταγωγή από το ιστορικό κέντρο της πόλης. Πέραν αυτών, μεγάλη και σημαντική δράση στο Καρναβάλι έχουν πολλά άτομα, των οποίων η καλλιτεχνική, δημιουργική, θεατρική και σατιρική φύση ταιριάζει απόλυτα με την νοοτροπία του Λεμεσιανού Καρναβαλιού. Σε αυτούς εντάσσονται, όχι μόνο Λεμεσιανοί κυπριακής καταγωγής, αλλά και αρκετοί ξένοι (αλλοδαποί που ζουν στην Λεμεσό ή άτομα από άλλες πόλεις) που δεν χάνουν ευκαιρία κάθε χρόνο να συμμετέχουν στις διάφορες εκδηλώσεις του Καρναβαλιού.

Μεταξύ των γνωστών φορέων, οι οποίοι ξεχωρίζουν για τη διαχρονική τους δράση στα καρναβάλια, είναι η Χορωδία του Άρη Λεμεσού, λόγω των κατά καιρούς συμμετοχών της στις καρναβαλίστικες παρελάσεις, καθώς και των πολύ πετυχημένων καρναβαλίστικων χορών, το Σώμα Κυπρίων Οδηγών με τους καρναβαλίστικους χορούς της και την ομάδα των μαζορέτων που συγκροτούν, καθώς και οι φιλαρμονικές της πόλης που επενδύουν μουσικά τις παρελάσεις για περισσότερο από 100 χρόνια.

Ιδιαίτερα σημαντικές για την δημιουργία καρναβαλίστικου πνεύματος είναι αναμφισβήτητα και οι διάφορες ομάδες κανταδόρων, οι οποίες με τις χαρακτηριστικές φωνές τους, τα μαντολίνα και τις κιθάρες τους, συνεχίζουν απρόσκοπτα μια ρομαντική παράδοση πολλών δεκαετιών.

Άλλοι ανεπίσημοι συνεχιστές και φορείς του καρναβαλιού είναι και οι διάφορες μικτές χορωδίες, οι καλλιτεχνικοί σύλλογοι, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, τα ωδεία και οι σχολές χορού, μεμονωμένοι δάσκαλοι, καθηγητές και νηπιαγωγοί, καθώς και οι παραγωγικές δυνάμεις του καρναβαλιού, δηλαδή οι μοδίστρες και οι μόδιστροι, οι κατασκευαστές και οι κατασκευάστριες αρμάτων κ.α.

Επίσημος και κύριος φορέας του Καρναβαλιού είναι ο Δήμος Λεμεσού που διοργανώνει τις σημαντικότερες και μαζικότερες καρναβαλίστικες εκδηλώσεις. Για την οργάνωση των εκδηλώσεων αυτών εργάζονται για αρκετούς μήνες οι Υπηρεσίες του Δήμου και κυρίως οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, ενώ ενεργά συμμετέχουν στις εκδηλώσεις ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.