Γραμμικό Πάρκο Γαρύλλη

Η διαμόρφωση του ποταμού Γαρύλλη σε γραμμικό πάρκο δημιούργησε ένα καινούργιο άξονα ενδιαφέροντος, ο οποίος διαπερνά τη Λεμεσό από το νότο μέχρι το βορρά, αναζωογονεί και θέτει στην υπηρεσία των δημοτών ένα πραγματικά μεγάλο κομμάτι της πόλης όπως έγινε και με την ανάπλαση της Ακτής Ολυμπίων και της Προκυμαίας.

Ο ποταμός Γαρύλλης ρέει τον χειμώνα με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, προστατεύοντας την πόλη από τις πλημμύρες που μπορούν να επιφέρουν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις. Η κοίτη και οι όχθες του ποταμού δυστυχώς είχαν περιθωριοποιηθεί και αντί να αποτελούν πηγή ζωής, είχαν καταστεί εστίες οχληρίας.

Ο ποταμός Γαρύλλης ρέει τον χειμώνα με κατεύθυνση από βορρά προς νότο, προστατεύοντας την πόλη από τις πλημμύρες που μπορούν να επιφέρουν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις. Η κοίτη και οι όχθες του ποταμού δυστυχώς είχαν περιθωριοποιηθεί και αντί να αποτελούν πηγή ζωής, είχαν καταστεί εστίες οχληρίας. Στόχος του Έργου ήταν η αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης που ήταν η παραμέληση της περιοχής γύρω από τη κοίτη του ποταμού Γαρύλλη μέσα από σχεδιασμένες επεμβάσεις ανάπλασης, οργάνωσης και κυκλοφοριακής διαχείρισης με στόχο τη σύνδεση των κατά μήκος της κοίτης περιοχών με ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο και διαμόρφωση γραμμικού πάρκου.

Η δημιουργία του γραμμικού πάρκου λοιπόν αντέστρεψε την υπάρχουσα κατάσταση και καλύπτει σημαντικό μέρος του ποταμού σε μία απόσταση 5 ½ χιλιομέτρων από το παλαιό λιμάνι μέχρι τα βόρεια όρια του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών και από τα νότια της Β' Τεχνικής Σχολής μέχρι την οδό Αγίας Φυλάξεως, δυτικά του Λανιτείου γηπέδου.

Ο σχεδιασμός έγινε με βάση τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και του αντίστοιχου περιβάλλοντος χώρου.

Ο ποταμός Γαρύλλης αποτελεί ένα σημαντικό γεωφυσικό στοιχείο και η αξιοποίηση του πέρα από άξονα περιπάτου και διακίνησης με ποδήλατο, με το εκτενές και πυκνοφυτεμένο γραμμικό πάρκο έδωσε ποιοτική ανάσα στις οικιστικές περιοχές και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει τον ποταμό.

Η διαμόρφωση προσφέρει ασφαλή διαδρομή για ποδηλατιστές, τόσο για σκοπούς άσκησης και ψυχαγωγίας, όσο και για εναλλακτική διακίνηση από τις βόρειες συνοικίες προς το εμπορικό κέντρο της πόλης, αλλά και προς τις περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος όπως Μαρίνα, παλιό λιμάνι, προκυμαία. Το γραμμικό πάρκο χρησιμοποιείται εκτεταμένα από φοιτητές, μαθητές και γενικά νέους ανθρώπους, οι οποίοι κατοικούν στις βορειότερες συνοικίες και εργάζονται ή φοιτούν στο κέντρο.

Ιδιαίτερα χρήσιμο το έργο είναι για τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, ώστε να έχουν γρήγορη και εύκολη πρόσβαση προς τα κτίρια του Πανεπιστημίου.

Το έργο έχει εμπλουτίσει το δίκτυο των ποδηλατόδρομων και των πεζόδρομων της πόλης , με στόχο την προσέλκυση τόσο των ντόπιων όσο και επισκεπτών σε μια διαφορετική διαδρομή.

park
park
park