Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού - Αποθήκες Παπαδάκη

Ο Δήμος Λεμεσού, στις 17 Δεκεμβρίου 2017, παρέδωσε στην πόλη το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού. Το Κέντρο στεγάζεται στον χώρο των ιστορικών Αποθηκών Παπαδάκη, μια ευγενή δωρεά της οικογένειας Στάθη Παπαδάκη. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην παρουσία του δημάρχου Λεμεσού Νίκου Νικολαΐδη, του δωρητή Στάθη Παπαδάκη, πλήθους κόσμου, και άλλων πολιτικών και πολιτιστικών αξιωματούχων. Την αυλαία άνοιξε η έκθεση «Soft Stone Documents» ενώ προηγήθηκε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Μαθητών του Παπαδάκειου Δημοτικού Ωδείου και το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δήμου Λεμεσού.

Ο Χώρος στο Χθες και στο Σήμερα

Οι Αποθήκες Παπαδάκη βρίσκονται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού, στο στενό αδιέξοδο της οδού Σαλαμίνος, νότια επί της οδού Αγίου Ανδρέου.

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Σεβίνα Φλωρίδου, η οποία εκπόνησε τα σχέδια αποκατάστασης, είναι ίσως οι παλαιότερες αποθήκες που σώζονται σήμερα στην πόλη. Οι αποθήκες, οι οποίες κηρύχθηκαν διατηρητέες το 1995, χαρακτηρίζουν χρονολογικά το μεταίχμιο της αλλαγής από την Οθωμανική περίοδο στην Αγγλοκρατία. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο πλινθόκτιστες αποθήκες, με στέγες με κεραμίδια, οι οποίες απέχουν μόλις ενάμισι μέτρο η μία από την άλλη. Πίσω από τις αποθήκες και στο πλάι υπάρχει περίκλειστη αυλή.

Οι εργασίες αποκατάστασης, με στόχο τη μετατροπή των αποθηκών σε πολιτιστικό κέντρο, έγιναν με απόλυτο σεβασμό στη μακρά ιστορία ύπαρξής τους, αλλά και στη βάση οικολογικού σχεδιασμού, τέτοιου ώστε το Κέντρο Τεχνών να αποτελεί ένα μοναδικό δημόσιο κτήριο βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού άνοιξε τις πύλες του και είναι έτοιμο να υποδεχθεί στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Προγράμματα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών, με συμμετέχοντες τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό, με σκοπό την ουσιαστική σύνδεση της τοπικής με τη διεθνή σκηνή.


Καλλιτεχνική Διευθύντρια : Μαρίζα Παρτζίλη

Ωράριο Επικοινωνίας : Δευτέρα - Παρασκευή 7:30π.μ - 3:00μ.μ

Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 99312391

email : mbargilly@gmail.com

Δείτε πιο κάτω την τρισδιάστατη εικονική πλοηγήση (3D Virtual Tours) στους χώρους του κέντρου.