Δημοτική Πινακοθήκη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού έχει στη διάθεση της μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες συλλογές σύγχρονης κυπριακής τέχνης. Περιλαμβάνει έργα σημαντικότατα για την ιστορία της τέχνης στον τόπο μας, όπως πχ Αδαμάντιου Διαμαντή, Μιχαήλ Κάσιαλου, Τηλέμαχου Κάνθου, Χριστόφορου Σάββα, Βίκτωρα Ιωαννίδη, Λουκίας Νικολαϊδου, Τάκη Φραγκούδη, Βασίλη Βρυωνίδη, Νίκου Νικολαϊδη, Τζών Κόρπιτζ, Ανδρέα Λαδόμματου, Στας Παράσχου, Στέλλας Μιχαηλίδου, ΄Αντρου Ευσταθίου, Σπύρου Δημητριάδη κ.άλ.

Τα έργα αυτά εκτίθενται στο παλιό κτίριο, ενώ οι καινούργιοι χώροι της φιλοξενούν στο ισόγειο αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς νεότερων κύπριων καλλιτεχνών, που καλύπτουν τόσο τις παλαιότερες νατουραλιστικές τάσεις, όσο και τις σύγχρονες αντιλήψεις της ζωγραφικής, στο ανώγειο τη συλλογή του Μάριου Βασιλειάδη και στο υπόγειο τη συλλογή - αφιέρωμα στον αγώνα της ΕΟΚΑ, που αποτελεί ιδιοκτησία του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης.

Εκτός των ξένων επισκεπτών, τη Δημοτική Πινακοθήκη επισκέπτονται όλοι οι μαθητές μέσης εκπαίδευσης της Λεμεσού, καθώς επίσης και πολλά γυμνάσια και λύκεια άλλων πόλεων. Επίσης πολλά δημοτικά και ιδιωτικά σχολεία, τόσο ελληνικά, όσο και αγγλόφωνα, συχνά μάλιστα και νηπιαγωγεία.

Η Δημοτική Πινακοθήκη ενημερώνεται για τις σύγχρονες τάσεις, ρεύματα και αναζητήσεις που επικρατούν στον κυπριακό χώρο με αγορές έργων καλλιτεχνών, τόσο παλαιότερων, των οποίων παρακολουθείται η εξελικτική πορεία, όσο και νέων ή πρωτοεμφανιζόμενων. Ιδιαίτερη μάλιστα σημασία δίνεται στη συμπερίληψη όλων των Λεμεσιανών δημιουργών, αλλά και σημαντικών καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στην πόλη μας μετά το 1974, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραγνωρίζεται η παγκύπρια εικαστική παραγωγή.

Υπάρχουν σήμερα περίπου 600 έργα τέχνης στη Δημοτική Πινακοθήκη που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δημιουργίας (ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, κατασκευές με μικτά υλικά).

Η σπουδαιότητα της Δημοτικής Πινακοθήκης είναι πολλαπλή, τόσο από καλλιτεχνική, όσο και από πολιτιστική άποψη. Οι ανταλλαγές με συλλογές άλλων πόλεων και χωρών θα συμβάλουν στην παραπέρα ανάπτυξη του καλλιτεχνικού πνεύματος, ενώ η μαζεμένη δουλειά των κυπρίων καλλιτεχνών παρέχει την ευκαιρία στο κοινό για πληρέστερη γνωριμία μαζί τους και για βελτίωση του πολιτιστικού μας επιπέδου.


Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή 07.45 – 14.45

Διεύθυνση
28ης Οκτωβρίου

Τηλέφωνα
25 586 212
25 583 383

Τέλεφαξ
25 588 401