star.gif (511 bytes)titlem.gif (3114 bytes)star.gif (511 bytes)

ΛΕΜΕΣΟΣ: ΓΗ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ 

Η καλλιέργεια του αμπελιού στην Κύπρο είναι ένα τόσο αρχαίο επάγγελμα όσο είναι αρχαία τα βασίλεια της Αμαθούντας και του Κουρίου και βαθιές οι ρίζες των ανθρώπων της. 

Είναι ένα πολύ γνωστό γεγονός, επιβεβαιωμένο από διάφορες ιστορικές αναφορές, ότι η Κύπρος παράγει κρασί για περισσότερο από 4.000 χρόνια.  Οι αρχαίοι, λάτρεις της φύσης και της ομορφιάς, διάλεξαν το γνωστότατο κρασοπαραγωγό νησί της Κύπρου σαν κέντρο λατρείας της Αφροδίτης, θεάς της γονιμότητας και του έρωτα, καθώς και του Διόνυσου, Θεού του κρασιού. 

una.jpg (10432 bytes)  doi.jpg (23115 bytes)

Ο μεγάλος τραγικός συγγραφές Ευριπίδης, διαλέγει τις ομαλές πλαγιές του Ολύμπου στην Κύπρο για κατοικία των Μουσών, των Χάριτων και του Βάκχου που είναι πάντα έτοιμοι για κάθε γιορτή και χαρούμενο γλέντι. 

Οι μεγάλοι σε διάρκεια γιορτασμοί για τη λατρεία της Αφροδίτης, συμπίπτουν ή ακολουθούνται από τους γιορτασμούς για τη λατρεία του Διόνυσου, θεού της χαράς, του κεφιού και της φύσης γενικά. 

Ο γεωγράφος Στράβωνας στο βιβλίο 14 αναφέρεται στα ωραία κυπριακά κρασιά, ο φυσιολόγος Πλίνιος στο βιβλίο 14, κεφάλαιο 7 περιλαμβάνει το όνομα της Κύπρου σε μια λίστα παραγωγών χωρών ακριβών κρασιών.  Ο ΄Αγιος Γρηγόριος μιλά για την αφθονία των κυπριακών κρασιών.  Ο Απόνιος δε αναφέρεται στα μεγάλα τσαμπιά των κυπριακών σταφυλιών.

Οι Ναϊτες Ιππότες και εκείνοι του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη που αγόρασαν την Κύπρο από το Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο το 1191, εγκαινιάζουν μια νέα εποχή για την οινοβιομηχανία και το εμπόριο κρασιού της Κύπρου.  Χώρισαν την Κύπρο σε φέουδα και έκτισαν το κάστρο τους στο Κολόσσι, το οποίο σώζεται σχεδόν ανέπαφο μέχρι σήμερα. 

Υπάρχουν και άλλοι πολλοί λόγοι για την εξαιρετική ποιότητα του κυπριακού κρασιού.  Στις περιοχές γύρω από τα πιο πολλά χωριά της επαρχίας Λεμεσού το αμπέλι βρήκε ένα φιλόξενο περιβάλλον, ήπιο κλίμα και κατάλληλο έδαφος σαν ένα δώρο της φύσης, οι δε άνθρωποι καλλιεργούσαν το αμπέλι με αγάπη και αφοσίωση και μετά από πολύχρονη πείρα παρασκεύασαν από τον καρπό του κρασιά τα οποία είχαν μεγάλη ζήτηση στις τότε γνωστές ξένες και εγχώριες αγορές. 

Στα κρασοχώρια της Λεμεσού κάθε σπίτι ήταν και ένα μικρό οινοποιείο, όπου ο ιδιοκτήτης και ο αμπελουργός διέθεταν όλο τον εξοπλισμό για την παραγωγή, την αποθήκευση, την παλαίωση και τη μεταφορά του κρασιού στους τόπους κατανάλωσης.  Ο μικροαμπελουργός ένοιωθε χαρά και περηφάνια όταν μπορούσε να προσκαλέσει ξένους για δείπνο και να τους φιλέψει με τη δική του ζιβανία σαν ορεκτικό ποτό, μετά δε να τους προσφέρει το δικό του κρασί το οποίο είχε παραμείνει στην αποθήκη παλαίωσης για περισσότερο από ένα χρόνο. 

trei.jpg (10192 bytes)  patru.jpg (16266 bytes)

Οι συνθήκες παραγωγής κρασιού ήταν πολύ δύσκολες και ακόμα δυσκολότερες όταν το έδαφος έπρεπε να καθαριστεί από τις πέτρες για να ετοιμαστεί για τη φύτευση του αμπελιού.  Οι πετρώδεις και άγονες βουνοπλαγιές έπρεπε να σκαφτούν με τα χέρια αφού δεν υπήρχαν εκείνη την εποχή καθόλου μηχανικά μέσα, οι δε πέτρες που σκάβονταν χρησιμοποιούνταν για να κτιστούν τοίχοι και αναχώματα ούτως ώστε να συγκρατηθούν τα νερά των βροχών και το χώμα μέσα στο αμπέλι.  Μπορεί κανείς να δει ακόμη πολλά από αυτά τα αμπέλια καθώς διασχίζει τις περιοχές των κρασοχωριών και είναι αυτοί οι αμπελώνες που προκαλούν το θαυμασμό των ξένων περιηγητών και ιδιαίτερα των κρασεμπόρων.  Η  καλλιέργεια αυτών των αμπελώνων θα έπρεπε να γινόταν με το αλέτρι και την αξίνα διότι τότε δεν υπήρχαν μικρά τρακτέρ. 

Η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοπαραγωγή στη Λεμεσό γνώρισαν μεγάλες περιόδους ευημερίας.  Η Παρασκευή κρασιού αναπτύχθηκε σε μια άρτια οργανωμένη βιομηχανία.  Η πρώτη οινοβιομηχανία στη Λεμεσό και στην Κύπρο ήταν το οινοποιείο του Χρ. Χατζηπαύλου που ιδρύθηκε το 1844.  Ο Χατζηπαύλος είναι ο πρώτος που εισήγαγε στην Κύπρο την κατασκευή οινοπνευματωδών ποτών.  Το 1926 ένα άλλο οινοποιείο ιδρύθηκε από την εταιρεία γνωστή με το όνομα ΚΕΟ.  Το 1943 ιδρύθηκε η ΛΟΕΛ ΛΤΔ και τρία χρόνια αργότερα η ΣΟΔΑΠ, μια οινοβιομηχανία των αμπελοκαλλιεργητών της Κύπρου.  Το 1947 το οινοποιείο Χατζηπαύλου χωρίστηκε στα δύο λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των εργασιών του, στην εταιρεία Χατζηπαύλου και στην οινοβιομηχανία ΕΤΚΟ.  Πρόσφατα έχουν ιδρυθεί δύο μικρές μονάδες παραγωγής κρασιού, τα οινοποιεία ΛΑΟΝΑ στο χωριό ΄Αρσος και το οινοποιείο ΚΟΙΛΑΝΙ στο χωριό Κοιλάνι. 

Ιστορικά η Λεμεσός ήταν το κέντρο παραγωγής και εμπορία κρασιού στην Κύπρο.  Σχεδόν όλες οι εξαγωγές κρασιού και οινοπνευματωδών γίνονταν από την αρχή μέσω του λιμανιού της Λεμεσού.  Στη Λεμεσό βρίσκεται επίσης και η περιοχή παραγωγής της κουμανδαρίας, που είναι ένα πραγματικό κρασί το οποίο φέρει το όνομα της περιοχής προέλευσης του.  Ο τρόπος παρασκευής της κουμανδαρίας είναι σήμερα ο ίδιος όπως εδώ και πολλούς αιώνες πριν.  Στην επαρχία Λεμεσού βρίσκονται ακόμη και οι δύο γνωστότατες περιοχές παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών ποιότητας, τα κρασοχώρια και η Πιτσιλιά. 

Η Λεμεσός είναι κοινά αναγνωρισμένη σαν η κρασοπαραγωγός πόλη της Κύπρου.  Το 1987 το Διεθνές Γραφείο Αμπελιού και Κρασιού εισηγήθηκε την ανακήρυξη της Λεμεσού σε Πόλη του Αμπελιού και του Κρασιού.  Στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου κατά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Μαρίνο της Ιταλίας, η Λεμεσός ανακηρύχθηκε σε Πόλη του Αμπελιού και του Κρασιού και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου Αμπελιού και Κρασιού βράβευσε με μετάλλιο και τιμητικό δίπλωμα το Δήμαρχο Λεμεσού.


back.gif (351 bytes) Back to Wine Festival Homepage
back.gif (351 bytes) Back to Lemesos (Limassol) Municipality Homepage