WIne Festival Limassol Cyprus youtube
Wine Festival Limassol

Ανακοινώσεις

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η:


 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η:

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ 2016Ο Δήμος Λεμεσού

πληροφορεί το κοινό ότι, λόγω της

Γιορτής του Κρασιού

που θα πραγματοποιηθεί από

τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, 2016

ο Ζωολογικός Κήπος θα είναι ανοιχτός από τις

9.00 π.μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ.Λεμεσός 22 Αυγούστου, 2016


 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η:

Ο Δήμος Λεμεσού ενόψει της φετινής Γιορτής του Κρασιού που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Αυγούστου, 2016 μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, 2016 και για διευκόλυνση των επισκεπτών της Γιορτής, προτρέπει το κοινό να σταθμεύει τα οχήματα του στους πιο κάτω χώρους:

Στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης Εναερίου, Δικαστηρίων και Επίχωσης.

Στον προσωρινό δημοτικό χώρο που δημιουργήθηκε από την Εταιρεία PAFILIA πίσω από την οικία Παυλίδη και έναντι του Δημοτικού Κηποθεάτρου, ο οποίος από φέτος θα είναι περιορισμένος λόγω εργασιών της εταιρείας.

Στον ιδιωτικό χώρο στάθμευσης δίπλα από το παλιό Γ.Σ.Ο.

Σε όλες τις παρόδους γύρω από το Δημόσιο Κήπο, νοουμένου ότι δεν θα παρεμποδίζεται η κυκλοφορία .


 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η: Προκήρυξη Παγκύπριου Διαγωνισμού Φωτογραφίας - Θέμα: Γιορτή του Κρασιού 2016

download PDF pdf


 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Την προσεχή Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου κλείνει τις πύλες της η 54η Γιορτή του Κρασιού. 

Η τελετή λήξης θα γίνει από το Δήμαρχο Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου μπροστά από το Βρακά στις 9.30μ.μ.  Θα ακολουθήσει το μουσικό σχήμα ΑΝΤΑΜΑ σ΄ένα συναρπαστικό ταξίδι με αστικά τραγούδια από τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία, τα νησιά και την Κύπρο. Συμμετέχει ο Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Λεμεσού ‘Διόνυσος’ σ’ ένα πανηγυρικό ξεφάντωμα με τον κόσμο. 

Κλείνοντας ο Δήμος Λεμεσού θα ήθελε να ευχαριστήσει για ακόμα μία φορά τους χορηγούς, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, Banc De BinaryHeart Cyprus και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ).


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

54η Γιορτή του κρασιού – Μήνυμα για οινικές πρωτιές

Στη Λεμεσό γιορτάζουμε
σε κήπο προκυμαίο
της άμπελος δοξάζουμε
τον οίνο τον ωραίο


Ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει και φέτος για 54η φορά τη καθεχρονική Γιορτή του Κρασιού, με τη σιγουριά ότι επάξια στον κήπο μας τον προκυμαίο, της άμπελος δοξάζουμε τον οίνο τον ωραίο.

Η παρούσα αναφορά μας στοχεύει σε μια ολιστική, ταυτόχρονα και πολύ περιεκτική αναδίφηση στο Κυπριακό κρασί για γνώση και προώθηση του, πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της Γιορτής, με τον κάθε τομέα αναπόσπαστα να έχει τη δική του συνεισφορά για επαναφορά του κρασιού μας στις πρωτιές που κατά καιρούς στο παρελθόν απολαμβάναμε.

Συγκεκριμένα, με βάση δεδομένες και ιστορικές πλέον πηγές η Κύπρος κατά τεκμήριο διεκδικεί τoν τίτλο του λίκνου του κρασιού στην Ευρώπη όπως βλέπουμε και πιο κάτω.

Είναι πολύ ενδιαφέρον για το κοινό διεθνώς, να γνωρίζει ότι στον αρχαίο πήλινο ασκό της Ερήμης μαρτυρείται η παραγωγή κρασιών στη Κύπρο από το 3500 π.χ, όπως και για τις παγκόσμιες εξαγωγικές πρωτιές μας κατά την περίοδο 1967- 2003, όταν οι αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης κατακλύζονταν από τα Κυπριακά κρασιά, υπερφαλαγγίζοντας τα εξαγωγικά μεγέθη των ανταγωνιστών μας διεθνώς.

Σ’αυτές τις εξαγωγές περιλαμβάνεται βέβαια και η κουμανταρία που αποτελεί και το αρχαιότερο τυποποιημένο κρασί ανώτερης ποιότητας στον κόσμο με ονομασία προελεύσεως κάτι που, αιώνες μετά, υιοθέτησαν και θεσμοθέτησαν με ανάλογες προδιαγραφές για τα κρασιά τους οι Ευρωπαίοι ως ΟΠΑΠ.

Φιλοδοξία όμως όλων των εμπλεκομένων, δεν είναι ασφαλώς η προσκόλληση στο γοητευτικό μας παρελθόν αλλά η γόνιμη αξιοποίηση του με πολυποίκιλες πρωτοβουλίες, ευρηματικότητα και διαδραστικές εκδηλώσεις, όπως η ξακουστή πλέον Γιορτή μας, για επαναφορά του πατραπαράδοτου μας προϊόντος στη διεθνή κονίστρα.

Η επίκληση των ιστορικών μας επιτευγμάτων λοιπόν από μόνη της, όπως

αποδεικνύεται, δεν μπορεί να αναβαθμίσει τη σημερινή μας πραγματικότητα αν δεν εκσυγχρονίσουμε τις όποιες καθηλωμένες υποδομές μας, τεχνολογικού και εμποριονομικού χαρακτήρα, όπως και αν δεν πιστέψουμε ότι μπορούμε.

Αταλάντευτα να στοχεύσουμε σε προοδευτική ανάκαμψη, ενθαρρυμένοι από τις πρόσφατες σχετικές επιτυχίες που έχει να επιδείξει η ποιοτική οινοπαραγωγή και αμπελοκαλλιέργεια, χωρίς να μας διαφεύγει μια παρατηρούμενη αδυναμία καινοτόμων πρωτοβουλιών όπου ως Δήμος της οινόεσσας Λεμεσού προσφερόμαστε δημιουργικά με τις δυνάμεις, τις διασυνδέσεις και τις εμπειρίες μας να συνδράμουμε όποτε μας ζητηθεί.

Ο προσανατολισμός συρρίκνωσης της Κυπριακής γεωργικής παραγωγής, που άμεσα και αρνητικά επέδρασε στον αμπελοοινικό τομέα, στα πλαίσια σχετικών ρυθμίσεων με την ένταξη μας στην Ε.Ε, πιστεύουμε ότι δεν υπήρξε ο ενδεδειγμένος και επήλθε ήδη ο καιρός για την ουσιαστική αναθεώρησή του.

Είναι πραγματικά κρίμα η έγγειος πρόσοδος, χάριν της οποίας οι Κύπριοι οφείλουν την επί χιλιετηρίδες επιβίωσή τους, να ξεχνιέται και να επιβάλλεται σχεδόν ολοκληρωτικά ο τομέας προσφοράς των, ευεργετικών κατά τα άλλα, ποικίλων και επίκαιρων υπηρεσιών που αποδεικνύεται νομοτελειακά πλέον ευάλωτος.

Η δική μας ταπεινή συμβολή στην όλη προσπάθεια επαναφοράς μας στο οινικό γίγνεσθαι δεν εξαντλείται με την Γιορτή του Κρασιού αλλά εκτείνεται αφειδώλευτα σε κάθε δράση που αναλαμβάνεται από τους άμεσα εμπλεκόμενους, εκφράζοντας το Λεμεσιανό πνεύμα αισιοδοξίας και σύμπραξης που ενδυναμώνεται με την ευφορία που προσφέρουν οι ψυχαγωγικές μας εκδηλώσεις γύρω και μέσα από το κρασί.

Σε αυτό το πνεύμα εκφράζεται και η δική μας αέναη προσπάθεια επέκτασης, εκσυγχρονισμού και βελτιωμένης παρουσίασης των πολυδιάστατων δράσεων που, με πίστη στους στόχους της πρωτιάς, αναπτύσσει κάθε χρόνο η δημοφιλής Γιορτή μας.


Ο παγκύπριος διαγωνισμός κρασιών [χρήζει εμπλουτισμού με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που θα εισηγηθούμε] που ήδη καθιερώνεται, αναδεικνύει την οινική μας οντότητα και ενισχύει το αισιόδοξο μήνυμα μας για την αποφασιστική ανάκαμψη της οινοπαραγωγής μας και δικαίωση μιας μεθοδευμένης και δομημένης δράσης στην οποία η Γιορτή, θέλουμε να πιστεύουμε, θέτει το μικρό της λιθαράκι. Σίγουρα μπορούμε και πάλι για πρωτιές.

Για το κρασί μας άνοιξε πύλη παραδεισία,
με τη Γιορτή φωτίζεται των θρύλων οπτασία,
των αμπελιών μας τον καρπό πρώτο αναδεικνύει
τον οίνο μας τον κραταιό πάλι επιδεικνύει.


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ 2015

Ο Δήμος Λεμεσού

πληροφορεί το κοινό ότι λόγω της

Γιορτής του Κρασιού

27 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου 2015

ο Ζωολογικός Κήπος θα είναι ανοιχτός από τις 9.00π.μ.μέχρι τις 1.00μ.μ.


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ

Ο Δήμος Λεμεσού και η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων πληροφορούν τους πολύτεκνους ότι θα παρέχεται δωρεάν είσοδος στη Γιορτή του Κρασιού για μία ημέρα της δικής τους επιλογής.

Η Γιορτή του Κρασιού θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2015. Για να τους επιτραπεί η δωρεάν είσοδος θα πρέπει απαραίτητα κατά την επίσκεψή τους να παρουσιάσουν την πολύτεκνη ταυτότητά τους για το έτος 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα της Γιορτής 25-344402 και 25-344952.

Η Π.Ο.Π. εκφράζει και δημόσια τις ευχαριστίες της προς το Δήμο Λεμεσού για την παραχώρηση δωρεάν εισόδου στη Γιορτή του Κρασιού στους Πολυτέκνους.


 

Ο Δήμος Λεμεσού ενόψει της φετινής Γιορτής του Κρασιού που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2015 και για διευκόλυνση των επισκεπτών της Γιορτής, προτρέπει το κοινό να σταθμεύει τα οχήματα του στους πιο κάτω χώρους -

1.Στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης Εναερίου, Δικαστηρίων και Επίχωσης.
2.Στον προσωρινό δημοτικό χώρο που δημιουργήθηκε από την Εταιρεία Pafilia πίσω από την οικία Παυλίδη και έναντι του Δημοτικού Κηποθεάτρου. Η είσοδος των οχημάτ...ων θα γίνεται από την οδό Υπατίας και η έξοδος από την οδό Παναγιώτη Συμεού.
3.Στον ιδιωτικό χώρο στάθμευσης δίπλα από το παλιό ΓΣΟ.
4.Σε όλες τις παρόδους γύρω από το Δημόσιο Κήπο, νοουμένου ότι δεν θα παρεμποδίζεται η κυκλοφορία.


Προκήρυξη Παγκύπριου Διαγωνισμού Φωτογραφίας

download PDF pdf


Ο Δήμος Λεμεσού, εν όψει της φετινής Γιορτής του Κρασιού που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου 2014 και για διευκόλυνση των επισκεπτών της Γιορτής, προτρέπει το κοινό να σταθμεύει τα οχήματα του στους πιο κάτω χώρους -

1. Στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης Εναερίου, Καλογραιών και Επίχωσης.
2. Στον προσωρινό δημοτικό χώρο που δημιουργήθηκε από την Εταιρεία ΠΑΦΙΛΙΑ πίσω από την οικία Παυλίδη και έναντι του Δημοτικού Κηποθεάτρου. Η είσοδος των οχημάτων θα γίνεται από την οδό Υπατίας και η έξοδος από την οδό Παναγιώτη Συμεού.
3. Στον ιδιωτικό χώρο στάθμευσης δίπλα από το Φυτίδειο Αθλητικό Κέντρο - ΓΣΟ.
4. Σε όλες τις παρόδους γύρω από τον Δημόσιο Κήπο, νοουμένου ότι δεν θα παρεμποδίζεται η κυκλοφορία.

download PDF pdf


Με τη συμμετοχή των τεσσάρων οινοβιομηχανιών της πόλης μας ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, δεκατεσσάρων άλλων οινοποιείων της Λεμεσού και Πάφου, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, του Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου και εβδομήντα περίπου άλλων περιπτέρων πραγματοποιείται για 53η χρονιά στον ίδιο ακριβώς χώρο η φετινή Γιορτή του Κρασιού από 28 Αυγούστου μέχρι 7 Σεπτεμβρίου 2014, η οποία αποτελεί πάντοτε αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων του Δήμου μας.

Η καθιέρωση της Γιορτής του Κρασιού και η αναγνωρισμένη επιτυχία της αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για την πόλη μας. ΄Ετσι, σκοπός και επιδίωξη του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η συνεχής αναζήτηση τρόπων ανάπτυξης και αναβάθμισης της.

Προτείνεται και φέτος ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από διάφορα μουσικά, θεατρικά και χορευτικά συγκροτήματα που θα παρουσιαστούν στις πέντε σκηνές της Γιορτής, με κυρίαρχο το παραδοσιακό στοιχείο μέσα από θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις και δρώμενα που έχουν να κάνουν με την παραγωγή του σταφυλιού και τη διαδικασία επεξεργασίας του μέχρι την παραγωγή του κρασιού, κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ξένους επισκέπτες.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Γιορτής φέτος θα εμπλουτιστεί με δύο συναυλίες. Η πρώτη θα δοθεί από τους Γιωργαλλέτους, την Κυριακή, 31 Αυγούστου με τραγούδια του κρασιού και η δεύτερη το Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου από την Πειραματική Κομπανία ΑΕΝΑΟΝ , με ρεμπέτικα παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Οι Κανταδόροι θα διασχίζουν τον Δημόσιο Κήπο τραγουδώντας και θα καταλήγουν κάτω από το Βρακά, ενώ στα εγκαίνια της Γιορτής θα ακουστούν και φέτος τραγούδια του κρασιού από τη χορωδία «Αρίονες» και την συνοδεία χορευτικού προγράμματος από τον Πολιτιστικό Χορευτικό ΄Ομιλο Λεμεσού «Διόνυσο».

Όπως γνωρίζετε αντί της γευστολόγησης που για χρόνια διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοποιών Κύπρο, φέτος προχωρήσαμε σε άλλο ένα βήμα και σε συνεργασία και πάλιν με τον ΣΟΚ και με την αμέριστη στήριξη και συνδιοργάνωση του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, πραγματοποιήσαμε τον Ιούνιο του 2014 με μεγάλη επιτυχία τον Παγκύπριο Διαγωνισμό Οίνου, τα αποτελέσματα του οποίου είναι για ακόμα μια φορά ένας ύμνος για το κυπριακό κρασί και τους οινοποιούς μας.

Στην διάρκεια της Γιορτής με πρωτοβουλία του Ομίλου Οινοφίλων και των Οινοποιείων θα δοθούν σειρά εκλαϊκευμένων διαλέξεων για το κρασί από γνωστούς επιστήμονες του κλάδου.

Το Σάββατο, 30 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι η Λέσχη Παλαιού Αυτοκινήτου Λεμεσού ΛΕΠΑΛ με εκκίνηση από το χώρο στάθμευσης Εναερίου θα κάνει μια γιορταστική διαδρομή με αυτοκίνητα αντίκες στην τουριστική περιοχή και μέσα στην πόλη, με τερματισμό την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο).
Θα συνεχιστεί και φέτος η παραχώρηση με το κάθε εισιτήριο στον κάθε ενήλικα, μιας μπουκάλας εμφιαλωμένου κρασιού από την οινοβιομηχανία της επιλογής του ΕΤΚΟ – ΚΕΟ – ΛΟΕΛ – ΣΟΔΑΠ.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις πιο πάνω εταιρίες που συνεργάζονται με το Δήμο Λεμεσού για τόσα χρόνια και στηρίζουν ολόψυχα τη Γιορτή του Κρασιού.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος:

- ΄Αρμα του Δήμου με βρακοφόρους περιέρχεται ολόκληρη την Κύπρο πριν και κατά τη διάρκεια της γιορτής, προσφέροντας δωρεάν παγωμένο κρασί και γνωστοποιώντας το γεγονός της Γιορτής.

- Θα κυκλοφορήσουν αναμνηστικοί φάκελοι με γραμματόσημα και αναμνηστικές σφραγίδες με το έμβλημα της γιορτής για τους φιλοτελιστές.

- Το εβδομαδιαίο κρατικό λαχείο θα φέρει το έμβλημα και τις ημερομηνίες της γιορτής.

- Θα λειτουργήσει περίπτερο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών προς ενημέρωση των ξένων επισκεπτών για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

- Για τη διευκόλυνση των χιλιάδων επισκεπτών της γιορτής, ο Δήμος Λεμεσού προσφέρει δωρεάν χώρο στάθμευσης ανατολικά του κηποθεάτρου που παραχωρήθηκε και φέτος από την Εταιρεία ΠΑΦΙΛΙΑ.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού προσφέρει δωρεάν μεταφορά σε κλιματιζόμενα λεωφορεία με τη συνοδεία λειτουργών του ΚΟΤ από Λευκωσία – Λάρνακα – Πάφο και Αγία Νάπα. Σχετικό αναλυτικό πρόγραμμα κυκλοφόρησε ήδη.

Οι τιμές εισόδου παραμένουν οι ίδιες όπως και πέρσι. Το ίδιο θα ισχύσει σχεδόν για όλα τα ποτά και τα εδέσματα που θα προσφέρονται καθ’ όλη τη διάρκεια της Γιορτής.

Υγειονομικός και αγορανομικός έλεγχος θα γίνεται κάθε βράδυ από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Τα εγκαίνια της γιορτής θα τελέσει την Πέμπτη, 28 Αυγούστου στις 8.00 μ.μ. ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κ. Γεώργιος Λακκοτύπης, υπό τους ρυθμούς της φιλαρμονικής του Δήμου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της γιορτής, τον Μέγα Χορηγό το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, τις οινοβιομηχανίες και τα οινοποιεία, τον ΄Ομιλο Οινοφίλων, τον ΚΟΤ, τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής και τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου.