logo blank_en mail
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Events

Cyprus Sport Organisation - CSO
NEW CLOSED LIMASSOL ATHLETIC CENTRE 


Collaborators:

THEO. DAVID ARCHITECTS / KAL ENGINEERING 
Tel. 22 316471, 22 499464, Fax 22 316606, P.O Box 24251, 1702 Nicosia,
e-mail: kal_eng@spidernet.com.cy

ARCHITECT OF THE PROJECT:

PROFESSOR THEOCHARIS DAVID, FAIA

CIVIL ENGINEERS:

  • KAL ENGINEERING
  • LYSANDROS KYRIACOU – PROJECT MANAGER – CIVIL ENGINEER
  • ATHOS KYRIACOU – CIVIL ENGINEERING CONSULTANT

MECHANICAL ENGINEERS:

A. MOUZOURAS & ASSOCIATES


Inspired from the natural way with which plant or leaves or petals touch the ground and from the rolling hills reaching the sea that characterize the Limassol environmental morphology.



INTRODUCTION:

The result of the competition for the NEW CLOSED LIMASSOL ATHLETIC CENTRE, which will be the biggest but also the most imposing multidynamic New Closed Limassol Athletic Centre, is the combination of three basic project requirements.

First: The harmonic incorporation of the architectural expression of these requirements within a particular and sensitive environment.

Second: A comprehensive and solid ground arrangement of the building project for the spectators and the athletes.

Third: The creation of a dynamic architectural expression in this combination of contrasts, which raises a particularly visible and symbolic identity for the Limassol sport world.

THE LANDSCAPE – THE SHELL SELECTION:

The topographical dissimilarity of the plot is improved with the creation of an optic and room tension between the symmetrical elevation of the tiers as a whole and the impulsive shape of the big metal shell. The shell with the carved waiving petals reflects and ensures all the landscape rolling. It shades all the functions of the building including the outdoor circulation space too. The semi-circular base of the Palais de Sports goes beyond the existing plot contour reaching the highest points and climbs through stone structures and embankments to reach again the existing levels. 
The parking place shapes up following the natural plot sloping and incorporates the existing tree plantation in the design leaving space for further designs.

OVERALL ORGANISATION:

The operational organisation is characterised by five levels, each one clearly stated with respect to its functional goals and traffic transparency.

 

 
epohi