logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ

1.     «Γιορτή του Κρασιού – 45 χρόνια, 1961 – 2006»
 
Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορική εξέλιξη της Γιορτής του Κρασιού, η οποία αποτελεί παράδοση και θεωρείται η μεγαλύτερη και η πιο χαρούμενη γιορτή που διοργανώνεται στο νησί μας.
 
Τιμή 30 ευρώ
 
 
2.     «Λεμεσός – ταξίδι στους χρόνους μιας πόλης»
 
Η έκδοση είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και θερμής συνεργασίας ανάμεσα σ’ αυτόν και τους δημότες του, παρακαταθήκη γνώσης και παιδείας για τις επόμενες γενιές, κατάθεση ψυχής ανθρώπων που οραματίζονται ένα μέλλον ειρήνης και πολιτισμού για όλες τις πόλεις μας, για όλους τους ανθρώπους, για όλο το νησί μας.
 
Η έκδοση έγινε κατορθωτή χάριν και στη γενναιόδωρη συνεισφορά της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του προσωπικού ενδιαφέροντος του ίδιου του Προέδρου της και του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού.
 
Είναι ένα λεύκωμα πλούσια εικονογραφημένο, που αποτελείται από επτά κεφάλαια:  Η Λεμεσός σήμερα, η αρχαία Λεμεσός, η Βυζαντινή περίοδος και η Λατινοκρατία, η Τουρκοκρατία και η Αγγλοκρατία, η Ανεξαρτησία και ο 21ος αιώνας.
 
Συνεργάτες και συγγραφείς των διαφόρων θεματικών ενοτήτων όπως θα διαπιστώσετε είναι 23 εκλεκτοί επιστήμονες, γνωστοί ιστορικοί ερευνητές, φιλόλογοι και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.  Οι δημιουργοί αυτοί πιστεύουν ότι είναι μια έκδοση που ανιχνεύει την πόλη και την επαρχία της Λεμεσού από τα βάθη των αιώνων, με τις βασιλικές και τους ναούς της, με ονόματα πανάρχαια όπως Αμαθούντα, Αριάδνη, Στάφυλος, Οινοποίωνας.
 
Μια πόλη λιμάνι, σταθμός απέναντι από την περίλαμπρη Αλεξάνδρεια, με σχέσεις, δεσμούς, στους δρόμους του μεταξιού και των σταυροφόρων, των εραστών του Μεγάλου Ταξιδιού, πατρίδα της βιομηχανίας σε δύσκολους καιρούς, γενέτειρα πρωτοποριακών πολιτικών ιδεών και μεγάλων ανδρών, καλλιτεχνών, ανθρώπων του πνεύματος με έργο κοινωνικό και σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει εγχειρίδιο διδασκαλίας της ιστορίας της Λεμεσού στα σχολεία για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές.
 
Τιμή 48 ευρώ
 
 
3.     «Το Πάρκο Γλυπτικής στη Λεμεσό»
 
Η δίγλωσση έκδοση παρουσιάζει τόσο μέσα από αναλυτικά κείμενα στην ελληνική και την αγγλική, όσο και μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τα 16 έργα του Πάρκου Γλυπτικής της παραλιακής επίχωσης που προέκυψαν μέσα από 3 διαδοχικά Συμπόσια Γλυπτικής, τα οποία πραγματοποιήθηκαν τα καλοκαίρια του 1999, 2000 και 2001.
 
Η γλυπτική διαδικασία, εν τη γενέσει και εξελίξει της, κατά τη διάρκεια των 3 Συμποσίων Γλυπτικής στα οποία δούλεψαν επί τόπου 15 καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα και το διεθνή χώρο, αποτυπώνεται επίσης με κάθε λεπτομέρεια.
 
Τιμή 35 ευρώ
 
 
4.     «Α’ Συμπόσιο Γλυπτικής Δήμου Λεμεσού 1999 – Αδελφές Πόλεις»
 
Η έκδοση αυτή, στην ελληνική γλώσσα, αναφέρεται στα 5 γλυπτά που προέκυψαν από το Α’ Συμπόσιο Γλυπτικής του Δήμου Λεμεσού, που διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 1999 στην παραλιακή επίχωση, θέτοντας τη βάση για το Πάρκο Γλυπτικής που προέκυψε και ολοκληρώθηκε στη συνέχεια.
 
Παρέχει αισθητική ανάλυση του καθενός από τα 5 έργα ξεχωριστά, καθώς και εξαίρετη φωτογραφική τους απεικόνιση.  Παρέχει επίσης λεπτομερή καταγραφή της δουλειάς, που επί τόπου επιτέλεσαν οι 5 γλύπτες κατά το Α’ Συμπόσιο Γλυπτικής, από την απαρχή του μέχρι την ολοκλήρωση των έργων και την τοποθέτηση τους στα μόνιμα σημεία φιλοξενίας τους.
 
Τιμή 17 ευρώ
 
5.     Στιγμιότυπα από το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού 1926 – 1968
 
Το λεύκωμα αυτό έγινε μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG IIIA Χίος – Κύπρος για την ανάδειξη της Ναυτικής Ιστορίας της Λεμεσού και της Χίου.
 
Αποτελείται από φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του David Hallet, του Peter Barlow και του ιδίου.  Ο David Hallet ήταν μηχανικός και αργότερα συνιδιοκτήτης της Εταιρείας που σχεδίασε και επέβλεψε τα κατασκευαστικά έργα στο νέο λιμάνι της Λεμεσού, ο Pter Barlow ήταν μηχανικός στην ίδια εταιρεία για το παλιό λιμάνι της Λεμεσού και τα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Λάρνακας, ενώ ο Πέτρος Αυγουστή διετέλεσε λιμενάρχης στο παλιό και στο νέο λιμάνι της Λεμεσού.
 
Από το υλικό αντλούνται σημαντικά στοιχεία για τη ναυτική παράδοση της πόλης μας και άλλες πληροφορίες που αφορούν τη γενικότερη ιστορία της Λεμεσού, όπως τα κτίρια, το εμπόριο, τις μεταφορές και την οικονομική ζωή της υπό αναφορά περιόδου.
 
Τιμή  20 ευρώ
 
6.     Η Γιορτή του Κρασιού (50 χρόνια) 1961 – 2011
 
Η επετειακή αυτή έκδοση καταγράφει και αποτιμά την πενηντάχρονη πορεία της Γιορτής του Κρασιού.  ΄Ένα βιβλίο για το Χρυσό Ιωβηλαίο της Γιορτής του Κρασιού.
 
Στο βιβλίο παρουσιάζεται πλούσιο αρχειακό υλικό που διέθεσαν αρκετοί Λεμεσιανοί για να εμπλουτιστεί ο τόμος.  Μέσα από τα κείμενα που έγραψαν εκλεκτοί μελετητές της ιστορίας της Λεμεσού, αναδεικνύονται επίσης, όχι μόνο τα πρόσωπα που δημιούργησαν τη γιορτή, αλλά και η συνεισφορά της ίδια της γιορτής στην ανάπτυξη της Λεμεσού.
 
Τιμή €30
 
7.     Ανθολόγιο στίχων εις μνήμην Μάριου Τόκα με θέμα τη Λεμεσό
 
Η έκδοση περιλαμβάνει επιλογή τριάντα στιχουργικών δημιουργιών, που προέκυψαν μέσα από το διαγωνισμό συγγραφής στίχων προς μελοποίηση εις μνήμην Μάριου Τόκα, τον οποίο προκήρυξε ο Δήμος Λεμεσού, μετά τον πρόωρο θάνατο του αλησμόνητου συμπολίτη μας μουσικοσυνθέτη.
 
Ελπίζουμε και προσδοκούμε πως οι στίχοι αυτοί θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης που θα δώσουν το έναυσμα για καινούργιες μουσικές συνθέσεις για την πόλη μας
 
Τιμή €10
 
8.     Αρχαίες και μεσαιωνικές παραλληλίες στη σύγχρονη κυπριακή τέχνη
 
Μέσα από την έκδοση αυτή τεκμηριώνονται δύο από τις σπουδαιότερες εκθέσεις των τελευταίων χρόνων, που διοργανώθηκαν από το Δήμο Λεμεσού.  Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας με θέμα «Η εικαστική Λεμεσός στο Κάστρο» και η δεύτερη που έφερε τον τίτλο «Maniera Cypria: Λεμεσός, Μυθιστορία και Μνήμη» έλαβε χώρα στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, ως μία από τις κύριες εικαστικές εκδηλώσεις για την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής΄ Ενωσης.
 
Στο δίγλωσσο βιβλίο η συγγραφέας Δρ. Νάτια Αναξαγόρου, ερευνά και αναλύει τη βαθειά και εφευρετική επίδραση που δέχθηκε η σύγχρονη κυπριακή τέχνη από αρχαία ανασκαφικά ευρήματα και βυζαντινές εικόνες που προέρχονται από την ευρύτερη περιφέρεια της Λεμεσού, καθώς και από τη μεσαιωνική τέχνη και ιστορία της Κύπρου.
 
Μέσα από τις σελίδες του, το βιβλίο αναδιπλώνει το έργο σημαντικότατων καλλιτεχνών από όλη την Κύπρο, με προσλήψεις από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο, ανάμεσα στους οποίους μερικοί από τους ιστορικούς ζωγράφους και γλύπτες με διεθνή εμβέλεια και με ουσιαστική επίδραση στην εξέλιξη της κυπριακής τέχνης.
 
Τιμή €25
 
9.     Λεμεσός μια νέα εποχή
Για την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης
 
Οι πόλεις όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, αλλάζουν, αναπτύσσονται και εξελίσσονται.  Η Λεμεσός με πολλούς κόπους και προσπάθειες πραγματώνει το όραμα της για μια νέα εποχή.  Με άξονες που ξεκινούν από το ιστορικό κέντρο της πόλης προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, η πόλη άλλαξε πρόσωπο, με σωστό προγραμματισμό, σχεδιασμό, όραμα και λογισμό.Η έκδοση αυτή σκοπό έχει να ενημερώσει το δημότη για το νέο πρόσωπο της πόλης μας.
 
 
 
 
Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί τις εκδόσεις είτε από το Δήμο Λεμεσού, είτε από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.
 
 
 

 

 
epohi