ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Oραμα

Η Δημοτική Μηχανή

Αναπτυξιακά έργα

Ο Δήμος Λεμεσού ως
Πολεοδομική Αρχή

Κυκλοφοριακά και
Οδικά έργα

Υγεία /Καθαριότητα/
Περιβάλλον

Κοινωνική Μέριμνα

Νεολαία και Αθλητισμός

Πολιτιστική Δράση

Δωρεές

Επιτροπές

Αναπτυξιακά έργα

Διάφορα άλλα αναπτυξιακά έργα

1)ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΥΠΟΣΤΑΤΙΚΑ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Τα τελευταία 3 χρόνια ο Δήμος Λεμεσού έχει συντηρήσει τα ακόλουθα υποστατικά:

 1. Βιβλιοθήκη
 2. Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Αγίου Ιωάννη
 3. Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Αγίου Νικολάου
 4. Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Αντώνη & Ινώς Χατζηπαύλου
 5. Μουσείο Λαικής Τέχνης
 6. Δημοτικό Οδειο
 7. Ολα τα δημοτικά αποχωρητήρια
 8. Ετοιμόρροπο κτίριο στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους
 9. Δημοτικό Μέγαρο

2)ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του ΣΑΛΑ τα ακόλουθα δημοτικά υποστατικά και κτήματα:

 1. Ζωολογικός Κήπος
 2. Δημοτικός Κήπος
 3. Α' Δημοτική Αγορά
 4. Δημοτικό Ωδείο
 5. Δημοτική Βιβλιοθήκη
 6. Μουσείο Λαικής Τέχνης
 7. Δημοτική Πινακοθήκη
 8. Δημοτικό Μέγαρο
 9. Γραφεία Οικονομικού Τμήματος
 10. Ολα τα δημοτικά αποχωρητήρια

3)ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΧΕΤΩΝ

Ο Δήμος Λεμεσού έχει κατασκευάσει οχετούς συνολικού μήκους 890 μέτρων οι οποίοι καλύπτουν τις οδούς -

Ηνιόχου,Ιανού,Μενεξέδων,Κερκύρας,Φαναρίου,Αγίου Ανδρονίκου(Β'Τεχνική), Μαρκόνι και Φίλιου Ζανέτου.

4)ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ

Βάσει του Πενταετούς Αναπτυξιακού Προγράμματος του Δήμου Λεμεσού έχουν αρχίσει τα σχέδια αξιολόγησης, εξωραισμού και αξιοποίησης των πλατειών και πάρκων της Λεμεσού. Αρχικά έχει γίνει καταγραφή όλων των πλατειών και πάρκων του Δήμου που ξεπερνούν τις 300 και έχουν ήδη ζητηθεί προσφορές από ιδιώτες μελετητές για τον εξωραισμό αρκετών από αυτά. Οι προσφορές βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Επιπρόσθετα έχουν γίνει περιτοιχίσματα στις ακόλουθες δημοτικές πλατείες:

οδός Κασσάνδρου, οδός Λοχαγού Καποτά, οδός Δημητρίου Ψαθά, οδός Ιάνχου, οδός Αντιόχου, οδός Σοφίας Βέμπο.

Οργανώσεις, σωματεία και ιδιώτες έχουν αναλάβει την υιοθεσία πάρκων, με προτροπή του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

5)ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΩΝ

Κατά τα τελευταία τρία (3) χρόνια έχουν συντηρηθεί 55 κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή Αγίου Νικολάου, οδό Πάφου και Γκαίτε. Στόχος είναι η εξεύρεση οικονομικών πόρων, για πλήρη αναδόμηση τους και ενδεχομένη επέκταση του θεσμού σε νέα βάση.

6)ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ο Δήμος Λεμεσού έχει προχωρήσει στην κατασκευή η μετατροπή των ακόλουθων κτισμάτων και κτιρίων:

 1. Μετατροπές γραφείων Οικονομικού Τμήματος
 2. Κατασκευή αποχωρητηρίων στην επίχωση
 3. Κατασκευή αποχωρητηρίων στο χώρο στάθμευσης αστικών λεωφορείων
 4. Στηρίξεις γλυπτών στην επίχωση
 5. Έχουν συντηρηθεί 2.33χιλιόμετρα πεζοδρομίων
 6. Έχουν τοποθετηθεί 177 παρκόμετρα από τα οποία τα 146 είναι διπλά και έχουν τοποθετηθεί 13 μηχανές χώρων στάθμευσης
 7. Κατασκευή υποστέγων για τα σκυβαλοφόρα οηήματα στο χώρο της Αγοράς Χονδρικής Πώλησης
 8. Ανέγερση εργοστασίου επιπλοποιίας
 9. Μετακίνηση του Δημοτικού Γκαράζ και Τμήματος Ταπελλογραφίας από το κέντρο της πόλης στο χώρο της Αγοράς Χονδρικής Πώλησης

7)ΠΑΛΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ /ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΗΣ

Ο Δήμος Λεμεσού υιοθετεί και εφαρμόζει στην πράξη, πολιτική διατήρησης και όχι κατεδάφισης. Το έχει αποδείξει έμπρακτα με την αποπεράτωση των εργασιών του Σχεδίου Περιοχής, με τις αναπαλαιώσεις κτιρίων, πλατειών και μνημείων που έγιναν ήδη, όπως π.χ. το παντοπωλείο, το κτίριο στέγασης μουσείου θεάτρου, το μικρό παντοπωλείο, τον Υδατόπυργο, την Πλατεία Ηρώων, το γεφύρι 4 φαναριών κ.λ.π.

Πιστεύουμε ότι το ιστορικό εμπορικό μας κέντρο, η ανεπανάληπτη ταυτότητα της Λεμεσού (διασταύρωση όλων των πολιτισμών που πέρασαν από την Κύπρο), που εκφράζεται στα μοναδικά κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αποτελεί τον ανεκτίμητο πλούτο της πόλης μας που αναμένει χρόνια τώρα την σωστή αξιοποίηση, για την οποία αρχίσαμε να εργαζόμαστε .

Δεν είναι τυχαίο που ο Δήμος έθεσε ως πρώτο αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών και το Πολεοδομικό Συμβούλιο, την κήρυξη της Περιοχής του Κάστρου σε πολεοδομικό έργο, θέμα που συζητείται προς υλοποίηση στις ανάλογες Επιτροπές του Δήμου.

Κατόπιν πιέσεων από το Δήμο Λεμεσού, έχουν εγκριθεί(σχεδόν εξ'ολοκλήρου τα νέα κίνητρα για τα διατηρητέα.

Παράλληλα έχουν ενθαρρυνθεί ιδιοκτήτες διατηρητέων για να αποκαταστήσουν τα υποστατικά τους γι'αυτό παρατηρείται σήμερα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση.

Άρχισε η καταγραφή όλων των διατηρητέων και των Τουρκοκυπριακών περιουσίων της περιοχής και γίνονται διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς για παραχώρηση σημαντικών κτιρίων της περιοχής στο Δήμο με στόχο την αξιοποίησή τους.

Συνεχίζονται επίσης οι προσπάθειες πεζοδρόμησης και της δυτικής πλευράς της οδού Αγ. Ανδρέου και της Περιοχής του Κάστρου αφού προηγηθούν έργα υποδομής χώρου στάθμευσης και κυκλοφοριακής ρύθμισης. Γίνονται επίσης σκέψεις όπως και άλλοι δρόμοι όπως η Σαριπόλου, Ανεξαρτησίας και άλλοι αναβαθμιστούν με πλατιά πεζοδρόμια και σημεία αναφοράς και ξεκούρασης για τους πεζούς.

8)ΑΚΤΗ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ,ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Σε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών έχουν τεθεί από την Πολεοδομία οι προκαταρκτικές ιδέες σε σχέση με τα σχέδια της περιοχής της Ακτής Ολυμπίων. Eχει προγραμματιστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2000 η δημιουργία του παραλιακού δρόμου και πεζοδρομίου από την Ακτή Ολυμπίων μέχρι το ξενοδοχείο Holiday Inn και έχει ήδη ζητηθεί δάνειο 1,5 εκ. για χρηματοδότηση του έργου. Eχει δε ζητηθεί η εξεύρεση χώρων στάθμευσης και η μείωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του παραλιακού δρόμου ώστε να μην επηρεαστεί η μοναδική μας πλαζ.

9)ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΩΝ 4 ΦΑΝΑΡΙΩΝ

Ο Δήμος Λεμεσού θέλοντας να αναδείξει ακόμα ένα σημείο αναφοράς της πόλης μας συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του και το ιστορικό Γεφύρι των 4 Φαναριών. Η κατασκευή του ανάγεται στο έτος 1901 και θεωρείται μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Κύπρο εάν ληφθεί υπόψην η τεχνολογία και τα μέσα της εποχής εκείνης

Με δημόσια πρόσκληση του Δήμου προς τα οργανωμένα σύνολα της Λεμεσού ,το Δικηγορικό Γραφείο <<Χρύση Δηνητριάδη και Σία>> με την ευκαιρία των 50 χρόνων του, ανέλαβε τα έξοδα συντήρησης και βαψίματος ολόκληρου του γεφυριού στα πλαίσια της εκστρατείας καθαριότητας.

10)ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΗΠΟΣ

Ο Δημόσιος Κήπος της Λεμεσού είναι το μεγαλύτερο και το πιο αξιόλογο πάρκο μέσα στην πόλη. Σε αυτό βρίσκεται ο μοναδικός Ζωολογικός Κήπος της Κύπρου, γεγονός το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό πόλο έλξης επισκεπτών. Με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ολοκληρωθεί μελέτη για αξιοποίηση και ανάπλαση του Ζωολογικού Κήπου και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έργα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ο εμπλουτισμός του Κήπου με ζώα, βελτίωση των κλουβιών και αναβάθμιση του χώρου. Μέσα στο Δημόσιο Κήπο έχουν τοποθετηθεί νέα παγκάκια και έχουν προστεθεί καινούρια παιγνίδια με την ευγενή προσφορά της Εταιρεία ΗSH. Εγινε αναβάθμιση του περιπτέρου και εγκαταστάθηκε μόνιμη ηλεκτρική εγκατάσταση για τη Γιορτή του Κρασιού. Τροχιοδρομείται επίσης η αναβάθμιση και ανακατασκευή του Κηποθεάτρου, ενός από τα ομορφότερα υπαίθρια θέατρα της Κύπρου.

11)ΑΠΟΒΑΘΡΑ ΠΑΛΙΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Ένα ακόμα σημαντικό αναπτυξιακό έργο του Δήμου Λεμεσού, που έχει ήδη αποπερατωθεί, είναι η ιστορική μεγάλη αποβάθρα παρά το παλιό λιμάνι.

Ο Δήμος έχει επίσης προχωρήσει στη βελτίωση και ανακατασκευή του χερσαίου χώρου και τη σύνδεση της αποβάθρας με τον πεζόδρομο της επίχωσης. Επιπλέον έχει εγκατασταθεί άπλετος φωτισμός με τη χρησιμοποίηση - μετά από εκτεταμένη συντήρηση - των παλιών μεταλλικών φανοστατών.

12)ΕΠΙΧΩΣΗ

Αρκετές αλλαγές έχουν γίνει και στην παραλιακή επίχωση σε μια εκστρατεία καλλωπισμού του χώρου και με γνώμονα την άνετη και ευχάριστη χρησιμοποίηση της από τον πολίτη. Εχει γίνει εγκατάσταση γλυπτών και άλλων έργων τέχνης και συντριβανιών, τα οποία έχουν φωταγωγηθεί. Επιπρόσθετα έχουν κατασκευαστεί δημόσια αποχωρητήρια. Ηδη τροχιοδρομείται η περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής με τοποθέτηση επιπρόσθετου φωτισμού και καθισμάτων,

13)ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

Τα τελευταία τρία (3) χρόνια έχει εξασφαλιστεί ένα κονδύι ύψους ΛΚ 200.000 για τον ευπρεπισμό της τουρκοκυπριακής συνοικίας στο κέντρο της πόλης και έχουν ήδη αρχίσει δενδροφυτεύσεις, οδικές βελτιώσεις, συντήρηση οδών και οχετών, μέσα στα πλαίσια της αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής.

Αναπτυξιακά έργα

Main Page

©2000 Cytop Net