logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην ημερίδα με θέμα «Προς ένα ζωντανό θεατρικό μουσείο» που διοργανώνει η Θεατρική Πορεία Λεμεσού, το Σάββατο, 22 Μαρτίου 2008 στις 10.00 π.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά τη διοργάνωση, από τη Θεατρική Πορεία Λεμεσού, της ημερίδας αυτής που είναι αφιερωμένη στο υπό ίδρυση Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, η οποία διοργανώνεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Θεάτρου.

Η Θεατρική Πορεία Λεμεσού αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους πολιτιστικούς φορείς της πόλης μας, με έντονη δραστηριοποίηση στο θεατρικό τομέα, μέσα από το ανέβασμα σημαντικών παραστάσεων.  Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού, η στενή συνεργασία με τις πολιτιστικές μας υπηρεσίες, η διοργάνωση συναφών με το θέατρο εκδηλώσεων, όπως σεμιναρίων και συμποσίων και η σύμπραξη με θεατρικούς φορείς του εξωτερικού, μια από τις οποίες υπήρξε αυτή με το TEATRO ASTRAGALI του Lecce (Λέτσιε) της Νότιας Ιταλίας, δίνουν το στίγμα της πολυσχιδούς δράσης της Θεατρικής Πορείας.

Ειδικώτερα μέσα από τη συνεργασία με το ιταλικό πειραματικό θέατρο που αναφέραμε προέκυψε ένα εργαστήρι θεάτρου εδώ στην πόλη μας και η συνεπακόλουθη παράσταση, όπου συμμετείχαν στελέχη και από τις δυο θεατρικές ομάδες και η οποία με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο χώρο της αποβάθρας του παλιού λιμανιού της Λεμεσού.
  
Η θεατρική αυτή παράσταση, πιστεύω ότι αποτελεί ένα σταθμό στα θεατρικά δρώμενα της πόλης μας, αλλά και του τόπου γενικώτερα.  Αφ’ ενός κάλεσε τους θεατές να συμμετέχουν ακολουθώντας τους ηθοποιούς, οι οποίοι ξεπρόβαλαν μέσα από την ίδια τη θάλασσα, περνώντας πάνω από τα βράχια της επίχωσης για να καταλήξουν στην άκρη της αποβάθρας και αφ’ ετέρου γιατί ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πολιτιστική εκδήλωση, σηματοδοτώντας, έκτοτε, τη συχνή φιλοξενία εκεί, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Συγχαίρω λοιπόν θερμά τη Θεατρική Πορεία Λεμεσού για την όλη συνεισφορά της στον πολιτισμό της Λεμεσού και της Κύπρου, αλλά και για τη διοργάνωση της ημερίδας αυτής, που φιλοξενεί μια πλειάδα εκλεκτών εισηγητών, οι οποίοι, είμαι σίγουρος, θα εξαντλήσουν το θέμα σ’ όλες του τις διαστάσεις.  Συγχαίρω επίσης για την επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας τη θεατρολόγο Δρα ΄Αντρη Κωνσταντίνου.

Θεωρώ ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ημερίδα αυτή λαμβάνει χώρα στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην πόλη όπου πρόκειται να ιδρυθεί το πρώτο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, σε συνεργασία του Δήμου Λεμεσού με το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Οι προσπάθειες για την ίδρυση του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, όπως μέχρι τώρα ονομάζεται, ή του Κυπριακού Μουσείου Θεάτρου, όπως πρόκειται να ονομαστεί επίσημα – και ορθότερα – πάνε πίσω στα πρώτα χρόνια  της δεκαετίας του 1990, οπότε και αρχίζουν οι συσκέψεις και συναντήσεις μεταξύ των δυο ενδιαφερομένων μερών για το χώρο στέγασης του Μουσείου αυτού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο στη λήψη της απόφασης για ίδρυση του Μουσείου στην πόλη μας διαδραμάτισε το γεγονός ότι στο τέλος της δεκαετίας του 1980, περιέρχεται στην κατοχή και δικαιοδοσία του Δήμου Λεμεσού, το πολύτιμο θεατρικό κληροδότημα του αείμνηστου οπτικού και ανθρώπου του θεάτρου Νίκου Νικολαϊδη, το οποίο απαρτίζεται από μια πλουσιότατη συλλογή από φωτογραφίες, αποκόμματα από τον τύπο, κασέτες, θεατρικά ενθυμήματα, κοστούμια, θεατρικούς τόμους, την προσωπική αλληλογραφία του συλλέκτη με γνωστά ονόματα του κυπριακού και ελληνικού θεάτρου, αφίσες, προγράμματα από θεατρικές παραστάσεις, συνιστώντας το μεγαλύτερο ιδιωτικό αρχείο για το κυπριακό θέατρο.

‘Οπως ήταν φυσικό, ο ΘΟΚ που περισυνέλεγε το αρχείο του κρατικού θεάτρου, αλλά και των ελευθέρων θεάτρων της Κύπρου, μαζί με άλλα σχετικά στοιχεία, όπως μακέτες, κοστούμια, σκηνικά κλπ, ενδιαφέρθηκε να περιλάβει το Θεατρικό Αρχείο Νίκου Νικολαϊδη στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου που προγραμμάτιζε να  δημιουργήσει.  ΄Ετσι λοιπόν, άρχισε η συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού και με αντίβαρο το κληροδότημα Νίκου Νικολαϊδη, το μεγάλο αυτό πολιτιστικό ίδρυμα του τόπου μας θα φιλοξενείται στην πόλη μας, η οποία στο μεταξύ παρέλαβε άλλη μια δωρεά.

 Ο Λεμεσιανός φωτογράφος Μαρίνος Κουσουμίδης, άφησε στο Δήμο Λεμεσού τη μεγάλη φωτογραφική συλλογή του, σε μεγάλο μέρος της ανέκδοτη, για την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Αρχικά υπήρχαν σκέψεις για στέγαση του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου στον άνω όροφο του Δημοτικού Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, επί της οδού Αγίου Ανδρέου όπου προσωρινά φιλοξενείται, από τη στιγμή που παραλήφθηκε, το Θεατρικό Αρχείο Νίκου Νικολαίδη.

Ο άνω όροφος κρίθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ανεπαρκής να στεγάσει το Μουσείο αυτό, λόγω του ότι δεν είχε την απαιτούμενη ανθεκτικότητα να κρατήσει μεγάλο βάρος από συλλογές και μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αφού αρχικά κτίστηκε για ιδιωτική κατοικία.

Για τον ίδιο λόγο απορρίφθηκε και η ιδέα στέγασης του Μουσείου στον άνω όροφο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στο Μέγαρο Πηλαβάκη.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε η στέγαση του Μουσείου στην οικία Παυλίδη επί της οδού Θέμιδος και Ιφεγενείας, ετοιμάστηκαν σχέδια και μελέτη, αλλά ούτε ο προγραμματισμούς αυτός κατέστη εφικτός, λόγω του ότι ο Δήμος Λεμεσού δεν μπορούσε να διασφαλίσει τη μόνιμη στέγαση του Μουσείου εκεί, δεδομένου ότι το κτίριο δεν βρίσκεται στην κατοχή του, αλλά στέγαζε επί ενοικίω δημοτικές υπηρεσίες.  Σημειώνω ότι το εν λόγω κτίριο έχει απαλλοτριωθεί από το ΤΕΠΑΚ για να στεγάσει την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου.

 

Εν τέλει, η μεγάλη δωρεά του συμπολίτη μας Πάνου Σολομωνίδη, ο οποίος κατέβαλε μεγάλο χρηματικό ποσό προς το Δήμο Λεμεσού για να καταστεί δυνατή η αγορά του λιθογραφείου Κουβά, ήρθε να λύσει το επίμαχο για πάρα πολλά χρόνια θέμα στέγασης του Μουσείου.

Όπως γνωρίζετε άρχισαν οι εργασίες ριζικής αποκατάστασης του πρώην λιθογραφείου και της μετατροπής του σε ένα πρότυπο Μουσείο Θεάτρου, το οποίο αναμένεται σύντομα να λειτουργήσει, αποτελώντας ένα από τους σημαντικότερους πνεύμονες πολιτιστικής υποδομής στην Κύπρο.

Η δαπάνη θα πλησιάσει τα €3.417.202, χωρίς τον εξοπλισμό του χώρου, €512.580 περίπου η απόκτηση του κτιρίου με δαπάνη του κ. Πάνου Σολομωνίδη και €2.904.622 η αποκατάσταση του.  Η συνεισφορά του κράτους ήταν €512.580, ενώ το υπόλοιπο €2.392.042 καταβάλλει ο Δήμος, ο οποίος συνήψε δάνειο για το σκοπό αυτό.

Το κτίριο αποτελείται ουσιαστικά από δυο μέρη, από το χώρο που θα αποδοθεί στο Μουσείο και ένα άλλο τμήμα που θα χρησιμοποιείται γενικά για πολιτιστικούς σκοπούς.

Αναμένουμε σύντομα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τα θέματα διαχείρισης και λειτουργίας του Μουσείου, το οποίο πιστεύουμε ότι θα γίνει ένα κέντρο μελέτης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης για τα θέματα του θεάτρου στην Κύπρο.

 
 
 

 

 
epohi