logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Αντιδημάρχου Λεμεσού, κ. Γιάννου Δανιηλίδη, κατά την τελετή έναρξης του 31ου συμποσίου των εταιρικών σχολείων της UNESCO Κύπρου, την Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008 στις 10.00 π.μ. στο ξενοδοχείο ΚΑΝΙΚΑ ΠΑΝΘΕΟΝ, που διοργανώνει το Λανίτειο Λύκειο Α' με θέμα «Πανανθρώπινες αξίες μέσα από τις τέχνες»

Είναι γνωστή σε όλους μας η αγάπη και εκτίμηση που έχει ο Δήμαρχος μας, Ανδρέας Χρίστου για τους νέους και νέες μας, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς του τόπου μας.

΄Ετσι σας φέρνω το χαιρετισμό του και τα συγχαρητήρια, τόσο του ιδίου, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, για την οργάνωση στη Λεμεσό του μεγάλου ετήσιου συνεδρίου που γίνεται σήμερα στα πλαίσια του 31ου συμποσίου των εταιρικών σχολείων της UNESCO Κύπρου.

Το θέμα του συμποσίου «Πανανθρώπινες αξίες μέσα από τις τέχνες», ένα θέμα που κεντρίζει τις ψυχές και τη διανόηση του καθενός μας.

Είμαι βέβαιος ότι πολύ ενδιαφέροντα και αξιόλογα θα είναι τα πορίσματα που θα παρουσιαστούν και θα εγκριθούν στο τέλος αυτού του συμποσίου.

Το σημερινό συμπόσιο που αποτελεί συνέχεια ενός εξαιρετικού θεσμού, όπως είναι ο θεσμός των εταιρικών σχολείων της UNESCO Κύπρου, αποτελεί απόδειξη της αξίας και της ποιότητας της μαθητικής μας νεολαίας, αλλά και της αξίας και ποιότητας των εκπαιδευτικών μας που προετοιμάζουν, συντονίζουν και υλοποιούν αξιόλογα και χρήσιμα συνέδρια και συμπόσια όπως το σημερινό.

Ο Δήμος Λεμεσού έμπρακτα συμμετέχει σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που αφορούν τους νέους μας, ιδιαίτερα τους μαθητές μας.

Ο θεσμός των μαθητικών Δημοτικών Συμβουλίων, Γυμνασίων και Λυκείων αποτελεί εξαιρετικό δείγμα μιας ουσιαστικής πρακτικής προσφοράς για την πόλη, για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Τελειώνω αυτό το χαιρετισμό, λέγοντας και τούτα προς τους μαθητές και μαθήτριες μας.  Η συμμετοχή σας και στο φετινό συμπόσιο αποδεικνύει για μια ακόμα φορά όπως είπα πριν, την αξία και την ποιότητα σας.  Η μαθητική νεολαία της Κύπρου στην τεράστια πλειοψηφία της αξίζει!  Αξίζει πολλά, γιατί έχει και ευαισθησία και γνώσεις και ιδανικά.

Τα κρούσματα νεανικής παραβατικότητας δεν είναι ο κανόνας!  Είναι η εξαίρεση.  Φυσιολογική και αναμενόμενη!  Ας σταματήσουν επιτέλους να παρουσιάζουν αυτοί που παρουσιάζουν την εξαίρεση ότι είναι κανόνας.

Ας σκεφθούμε όλοι μας ότι διαχρονικά υπήρχε η ίδια αντίληψη, η λανθασμένη αντίληψη ότι η μαθητική μας νεολαία πάσχει από έλλειψη σεβασμού και ευθύνης και ότι δεν έχει ιδανικά και όνειρα!

Είναι αυτή η αντίληψη που συνόδευε και τη γενιά του 50, του 60, του 70.  Την εποχή του ψιλού κουρέματος, του πηληκίου, της υπόκλισης στο Γυμνασιάρχη.  Την εποχή που η ώρα 5.30 το απόγευμα απαγορευόταν στους μαθητές να κυκλοφορούν. 

Την εποχή που ήταν κανόνας η «.Αγία Ράβδος».  Ακόμη και τότε τα ίδια έλεγαν που λένε και τώρα! «΄Ότι δεν είχαμε ιδανικά και δεν αξίζαμε τίποτα!»

΄Ηταν η εποχή του 60-70 που τολμήσαμε να αφήσουμε το ψιλό κούρεμα και τα μαλλιά μας έφθαναν μέχρι τον ώμο, φορώντας τότε και παντελόνια καμπάνα!

Τότε τα ίδια έλεγαν που λένε και τώρα!  Και όμως τα παιδιά των λουλουδιών, τα παιδιά με το μακρύ μαλλί και τα παντελόνια καμπάνα σπουδάσανε, δουλέψανε και γίνανε άνθρωποι χρήσιμοι στην κοινωνία και στην πατρίδα τους.

Φθάσαμε το 2000, το περάσαμε, η αντίληψη όμως μένει!
Τώρα τους φταίει το τεντωμένο μαλλί των νέων, τα σκουλαρίκια, το ντύσιμο το παράξενο.  Τώρα λένε τα ίδια που έλεγαν τότε.

Και όμως, είμαι βέβαιος ότι τα παιδιά με το τεντωμένο μαλλί, τα σκουλαρίκια και το παράξενο ντύσιμο θα είναι αύριο, άνθρωποι χρήσιμοι στην κοινωνία, θα μορφωθούν και θα προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό, κρατώντας ζωντανή την πατρίδα, την κοινωνία και ότι όμορφο έχει αυτός ο κόσμος.

Να' στε καλά.

 
 
 
 

 

 
epohi