logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

 
Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Μπενίτο Μαντοβάνη, «Τσίκο ο σκανδαλιάρης», την Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2008 στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο

Με ξεχωριστή χαρά παρουσιάζω απόψε την έκδοση παιδικής λογοτεχνίας που τιτλοφορείται «Τσίκο ο σκανδαλιάρης» και έχει ως συγγραφέα της το φίλο, γνωστό συμπολίτη μας και παράγοντα της  κυπριακής κοινωνίας, καθώς επίσης και της λατινικής κοινότητας της Κύπρου, του Μπενίτο Μαντοβάνη.

Ο Μπενίτο Μαντοβάνης γεννήθηκε στη Λάρνακα, όπου και τελείωσε την Αμερικάνικη Ακαδημία, ενώ έκανε μετέπειτα σπουδές στην Αγγλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία.  Από το 1961 υπήρξε ναυτιλιακός και τουριστικός πράκτορας με έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα, ως μέλος του Ινστιτούτου και του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου.  Διορίστηκε το 1967 επίτιμος υποπρόξενος και αναβαθμίστηκε το 1983 σε επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας.

Εξελέγη για τέσσερις φορές, το 1991, 1996, 2001 και 2006 ως εκπρόσωπος της Λατινικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.  ΄Εχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις από την Ιταλική Δημοκρατία.

Πέραν από την πολυσχιδή κοινωνική και επαγγελματική του ανάμειξη, ο Μπενίτο Μαντοβάνης υπήρξε ένας εξαίρετος οικογενειάρχης και πατέρας δυο κοριτσιών, στις οποίες αφιέρωσε πολύ από το χρόνο του.  Μια από τις ενασχολήσεις που και οι τρεις απολάμβαναν ήταν η αφήγηση ιστοριών, τις οποίες ο ίδιος αυτοσχεδίαζε, συνθέτοντας στοιχεία παρμένα, τόσο από την πραγματικότητα, όσο και από τον κόσμο της φαντασίας, με κεντρικό ήρωα, ένα σκυλί.  ΄Ένα σκυλί, τον Τσίκο, που υπήρξε στην πργματικότητα και ήταν ο αγαπημένος σκύλος των παιδικών χρόνων του Μπενίτο, που ουσιαστικά ήταν μέλος της οικογένειας.

΄Ενα όμορφο, άσπρο, ψηλό σκυλί, με κόκκινες βούλες στο ένα αυτί, την πλάτη και την ουρά, με ιδιαίτερα ζωηρό χαρακτήρα, έτσι που μέσα από τις πραγματικές περιπέτειες, τις ζαβολιές και τα κατορθώματα του, ο Μπενίτο Μαντοβάνη πήρε το έναυσμα να αναπτύξει μια μεγάλη σειρά αυτοτελών ιστοριών, με τις διηγήσεις των οποίων κοίμιζε τα βράδια τις κόρες του ή τις ψυχαγωγούσε κατά τη διάρκεια της μέρας.

Οι διηγήσεις αυτές του Τσίκο αποτέλεσαν για αυτές μια τόσο ενδιαφέρουσα εντρύφηση, έχοντας τους αφήσει τις πιο γλυκές αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία, έτσι που ποτέ δεν σταμάτησαν να παροτρύνουν τον πατέρα τους να τις γράψει για να μην ξεχαστούν.

Μια κασέτα, με ηχογραφημένες όλες τούτες τις ιστορίες του Τσίκο, βρέθηκε τυχαία ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα του Μπενίτο, καθώς τα τακτοποιούσε.  Τις απομαγνητοφώνησε λοιπόν και προχώρησε πάρα πέρα να τις γράψει, να τις αναπτύξει και να τις ολοκληρώσει.

Στη συνέχεια φίλοι, συγγενείς και βέβαια οι ίδιες οι κόρες του επέμεναν πως οι ιστορίες αυτές θάπρεπε να αποτελέσουν ένα ανάγνωσμα για όλα τα παιδιά.  ΄Ετσι ο Μπενίτο προχώρησε στην εικονογραφημένη έκδοση τους, με πολύ όμορφα σχέδια και χρώματα, που συνοδεύουν τα κείμενα, προσφέροντας στους αναγνώστες μια οπτική αίσθηση ενός πρωτότυπου θέματος, ενός σκύλου που αποκτά συνήθειες, σκέψεις και χαρακτηριστικά ανθρώπινου όντος και που έρχεται να δώσει στα παιδιά μαθήματα καλοσύνης, ηθικής και δικαιοσύνης μέσα από τις πράξεις του, μέσα από καθημερινές ιστορίες ζωής.

Οι ιστορίες του Τσίκο δεν είναι συνηθισμένα παραμύθια με πρίγκιπες και νεράίδες, αλλά απεναντίας είναι ανθρώπινες ιστορίες που μπορούν να εκφράζουν τον καθένα μας.

Το βιβλίο περιλαμβάνει οκτώ ιστορίες, που αποτείνονται σε παιδιά ηλικίας 6 - 12 ετών, τα οποία μέσα από αυτές μπορούν να γνωρίσουν διάφορες χώρες, ήθη και έθιμα, να μάθουν το σεβασμό για το συνάνθρωπο και την αγάπη για τα ζώα.

Σύντομα θα ακολουθήσει ο δεύτερος τόμος που θα έχει τίτλο «Ο Τσίκο και οι εξωγήινοι».

Κυρίες και κύριοι,

Δεν είμαι λογοτέχνης, ούτω κριτικός για να αποτιμήσω αισθητικά το καλαίσθητο βιβλίο που μας χάρισε ο Μπενίτο. 

Το κρίνω μόνο από την ανθρώπινη του πλευρά, από τη γωνία θεώρησης, από την οποία γνώρισα τον Μπενίτο όταν μπήκαμε μαζί στη Βουλή τω Αντιπροσώπων το 1991, συνεργαστήκαμε για δώδεκα χρόνια εκεί και άλλα 3.5 όταν ως Υπουργός Εσωτερικών είχα την ευθύνη για τα θέματα των θρησκευτικών ομάδων.

Ο Μπενίτο ήταν πάντοτε άνθρωπος αρχών με ήθος και αξιοπρέπεια, με καλλιέργεια και ευαισθησία, προοδευτικός στις ιδέες του και με ισχυρό το στοιχείο της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ένας τέτοιος άνθρωπος ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και όταν οι πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες, οι επιχειρηματίες γράφουν τόσο όμορφα βιβλία για παιδιά, διαποτισμένα με τόση αγάπη για τους ανθρώπους, αλλά και τους τετράποδους φίλους μας, τότε μπορούμε να ελπίζουμε πολύ περισσότερο και να προσδοκούμε ότι η κοινωνία μας θα πάει μπροστά.

Ευχαριστούμε λοιπόν τον αγαπητό μας Μπενίτο για τη χαρά και την ελπίδα που μας έδωσε.  Τον ευχαριστούμε γιατί μοιράστηκε με όλους εμάς τις συναρπαστικές ιστορίες με τις οποίες μεγάλωσε τα παιδιά του.

Τον συγχαίρουμε για τη συμβολή του στην παιδική λογοτεχνία του τόπου μας και του ευχόμαστε να συνεχίσει με τον ίδιο αμείωτο ενθουσιασμό για να μάθουμε όλοι ανεξαίρετα τους άθλους και τα κατορθώματα του Τσίκο, που στην πραγματικότητα είναι ένα κομμάτι ή ο ίδιος ο Μπενίτο.

 
 
 

 

 
epohi