logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα το Καρναβάλι, την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008 στις 10.00 π.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο

Με την επαναφορά μετά από πολλά χρόνια του αληθινού και ζωντανού Βασιλιά Καρνάβαλου σε  άρμα που θα εισέλθει πανηγυρικά στην πόλη με τη συνοδεία του, τη χορωδία «Αρίονες», τους Κανταδόρους Λεμεσού, τη φιλαρμονική του Δήμου, τις μαζιορέττες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών και το Δημοτικό Συμβούλιο, θα δοθεί το έναυσμα των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων στην πόλη μας, την Τσικνοπέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2008 στις 7.00 μ.μ. από το Δημοτικό Μέγαρο.  Η εκκίνηση της πομπής θα σηματοδοτηθεί με ρίψη πυροτεχνημάτων.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Λεμεσός παίρνει μια γιορταστική όψη, για δώδεκα μέρες όλοι ξεχνούμε τις καθημερινές μας έγνοιες και τις σκοτούρες και βγαίνουμε στους δρόμους και τις πλατείες με ένα στόχο, να γιορτάσουμε το Λεμεσιανό καρναβάλι.

Φέτος το καρναβάλι εμπλουτίζεται με την προσθήκη αρκετών νέων στοιχείων όπως:

  • Την οργάνωση τριών αξιόλογων εκθέσεων, με την κάθε μία να ξεχωρίζει με το δικό της χαρακτήρα.

Την Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου στις 6.00 μ.μ. στο Τεχνοχώρο Art Studio 55 ο Δήμος σε συνεργασία με το ΙΚΕΠΑΝΑ ΓΚΡΟΥΠ διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Καρναβάλι 2008».

Την ίδια μέρα στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα τέχνης ΘΕΟΜΑΡΙΑ ο Δήμος σε συνεργασία με τη γκαλερί διοργανώνουν έκθεση και εργαστήρι διακόσμησης μάσκας με τίτλο «Βενετία Λεμεσός 2».

Την Τσικνοπέμπτη, 28 Φεβρουαρίου στις 6.30μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμος σε συνεργασία με την ΄Ενωση Αυτοδίδακτων Ζωγράφων Λεμεσού διοργανώνουν έκθεση με θέμα «Καρναβάλι 2008».

  • Tη συμμετοχή του Κουβανέζικου συγκροτήματος "Son Cubanos» σε παράσταση, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο και στο χορό της Α' Δημοτικής Αγοράς.
  • Τη συμμετοχή τριών σατιρικών αρμάτων από την Πάτρα στη μεγάλη Καρναβαλίστικη παρέλαση.
  • Τη μετακίνηση της εξέδρας των επισήμων δυτικότερα για καλύτερη διακίνηση και αποσυμφόρηση της παρέλασης.
  • Την παρουσία και συμμετοχή περισσότερων ομάδων κανταδόρων στις πλατείες και συνοικίες της πόλης, Αγίας Φύλα - Ζακάκι - ΄Αγιο Νικόλαο -
  • Απόστολο Ανδρέα - ΄Αγιο Ιωάννη - ΄Αγιο Σπυρίδωνα - πλατεία Σαριπόλου - πλατεία ανατολικά της Α' Δημοτικής Αγοράς - πλατεία Ηρώων - έξω από το ΠΕΡΑΜΑ - Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο - εστιατόριο «Παντοπωλείο» στην Α' Δημοτική Αγορά.
  • Τη λειτουργία δυο καφετεριών στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητηρίου) σε καθορισμένες μέρες κατά την περίοδο των Καρναβαλιών.
  • Τη μετάδοση καρναβαλίστικης μουσικής από κεντρικά σημεία και κεντρικά καταστήματα της πόλης.
  • Την κατασκευή και τοποθέτηση νέου καρναβαλίστικου διάκοσμου στους κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης.
  • Καρναβαλίστικα τραγούδια από το χορωδία νέων της «Επιλογής» μέσα στο τραινάκι του Δήμου στις οδούς Ανεξαρτησίας και Αγίου Ανδρέου, το Σάββατο, 1η Μαρτίου.

Όπως και πέρσι θα πραγματοποιηθούν τρεις παρελάσεις.  Η είσοδος του Βασιλιά Καρνάβαλου με τη συνοδεία του την Τσικνοπέμπτη, 28 Φεβρουαρίου, η Παιδική Παρέλαση στην οδό Ανεξαρτησίας στις 2 Μαρτίου και  η  Μεγάλη Παρέλαση  στη  λεωφόρο  Αρχ. Μακαρίου Γ', ξεκινώντας στις 1.30 μ.μ. από τον κυκλοφορικό κόμβο Αγίου Νικολάου με κατάληξη τα φώτα τροχαίας της οδού Αγίας Σοφίας.

Θα γίνει τιμητική βράβευση ατόμων που για πολλά χρόνια προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στο Καρναβάλι Λεμεσού, από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, την Κυριακή, 9 Μαρτίου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί   κατά   τη  διάρκεια  της   Μεγάλης   Καρναβαλίστικης

Παρέλασης  στο χώρο της εξέδρας των επισήμων.  Προτάθηκαν για να τιμηθούν ο Μαρίνος Μιτέλλας και οι α. Χριστόφορος Μαλακάσας και Ιούλιος Γιορδαμλής.

Θα διοργανωθούν πέντε χοροί, «Ο χορός της Τσικνοπέμπτης» στην Πλατεία Ηρώων, «ο χορός της Τρίτης» στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου στις 4 Μαρτίου,  «Ο χορός  της  Πέμπτης»  στην  Πλατεία  ανατολικά  της  Α' Δημοτικής.

Αγοράς στις 6 Μαρτίου, με τη συμμετοχή του κουβανέζικου συγκροτήματος Son Cubanos και της χορωδίας των Ονείρων, ο χορός στο οίκημα του Erma Auction Center στην οδό Γλάδστωνος 48 το Σάββατο 1η Μαρτίου.  Τέλος, μετά τη λήξη της Μεγάλης Παρέλασης, στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου τις 9 Μαρτίου, ο αποχαιρετιστήριος υπαίθριος καρναβαλίστικος χορός.

Στους υπαίθριους χορούς θα διοργανωθούν διαγωνισμοί για την ανάδειξη της καλύτερης «Πελλόμασκας».

Φέτος, σε συνεργασία με τα μαθητικά συμβούλια και τις διευθύνσεις των σχολείων Μέσης Παιδείας της πόλης μας θα διοργανώσουμε την Πέμπτη το απόγευμα από τις 1.30 μέχρι τις 5.30 μαθητική συναυλία στο χώρο στάθμευσης του Εναερίου, μια εναλλακτική πρόταση στη σύναξη των μαθητών στην πλατεία διοικητηρίου, με τις συμπεριφορές και τη χρήση υλικών άσχετων με το Καρναβάλι.

Η συμμετοχή τόσο των ομάδων πεζών, όσο και των αρμάτων έχει ξεπεράσει τα περσινά ψηλά επίπεδα και το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετά από αυτά είναι σατιρικού περιεχομένου και με θέματα από την επικαιρότητα.

Καταλήγοντας θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφερθώ και να ευχαριστήσω το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού Λτδ που για 12η συνεχή χρονιά στηρίζει το Λεμεσιανό Καρναβάλι με ένα σημαντικό ποσό, καθώς επίσης τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και τις τέσσερις οινοβιομηχανίες ΕΤΚΟ, ΚΕΟ, ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ που θα προσφέρουν δωρεάν τα οινικά προϊόντα τους το τελευταίο Σάββατο στην παρέλαση των Κανταδόρων στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου.

Ευχαριστώ επίσης όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους που προβάλλουν τις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού, την Αστυνομία Λεμεσού, την Πολιτική ΄Αμυνα  για  τη  μεγάλη  βοήθεια  τους, αλλά κυρίως τους συμπολίτες μας κατασκευαστές αρμάτων και οργανωτές ομάδων που δίνουν ζωή και ψυχή στο καρναβάλι μας.

Ο Δήμος Λεμεσού χρόνο με το χρόνο μελετά συνεχώς νέους τρόπους, με στόχο πάντοτε τη συνεχή αναβάθμιση και μαζικοποίηση του Καρναβαλιού.

Καλούμε όλους να μεταμφιεστούν, να συμμετέχουν, να προβάλουν και να στηρίξουν το Λεμεσιανό Καρναβάλι!

 
 
 
 

 

 
epohi