logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Xαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στα εγκαίνια της έκθεσης της Μαρίας Δωρίτη, το Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2008 στις 8.00 μ.μ. στη γκαλερί ΠΗΓΑΣΟΣ

Με ξεχωριστή χαρά εγκαινιάζω απόψε την έκθεση με την καινούργια σειρά έργων της Μαρίας Δωρίτη που είναι εμπνευσμένη, όπως αρκετές από τις προηγούμενες ενότητες της, από την ελληνική μυθολογία.

Γνωστή και καταξιωμένη καλλιτέχνις η Μαρία Δωρίτη έχει εκθέσει πάμπολλες φορές τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό και έχει δουλέψει με μια συνδυασμένη χρήση διαφόρων υλικών, όπως είναι ο πηλός, ο μπρούντζος, ο σίδηρος και άλλα.  ΄Εργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στον τόπο μας και το εξωτερικό, ενώ γλυπτικές της δημιουργίες είναι τοποθετημένες σε υπαίθρια σημεία και κεντρικές πλατείες ανά την Κύπρο, σηματοδοτώντας την εξέλιξη της γλυπτικής σε δημόσιους χώρους στον τόπο μας.

Στην πορεία της πέρασε από διαφορετικούς θεματικούς κύκλους, όπως είναι οι θαλασσογραφίες ή τα αφιερώματα στην εκκλησιαστική, βυζαντινή τελετουργική μας παράδοση για να επανέλθει ξανά με καινούργια δημιουργική έμπνευση, πειραματισμό και ευρηματικότητα στον ελληνικό μύθο, που κατ' εξοχήν  τη συγκινεί και την κινητοποιεί σε μια ακατάπαυστη καλλιτεχνική δραστηριοποίηση και ανασύνταξη.

Κυρίαρχα στοιχεία η διαχρονική μάσκα - προσωπείο σε μια ανεξάντλητη ποικιλία συνδυασμών και τοποθετήσεων, σε μοναδικά ανάγλυφα δημιουργήματα και επιτοίχιες κατασκευές, που συχνά επικαλύπτονται από φύλλα χρυσού ή χρυσόσκονη και συνταιριάζονται με πτυχώσεις σε μια επιφάνεια, που συχνά βάφεται σε εντυπωσιακά χρώματα.

Πρόκειται πραγματικά για ελκυστικές εικαστικές προτάσεις, που μιλούν με αμεσότητα στον κάθε ένα από μας, παραθέτοντας τα συστατικά του αέναου ελληνικού μύθου, που έχουν ενσωματωθεί στη λαϊκή μας παράδοση και στην ίδια τη συλλογική μνήμη του λαού μας.

Κυρίες και κύριοι,

Κάθε καινούργια έκθεση ενός καλλιτέχνη είναι μια αναδρομή στο έργο του χτες, αλλά και μια υπόσχεση, μια δέσμευση για το αύριο, για τα επόμενα χρόνια.

Είναι όμως αναπόφευκτα και μια αναφορά στον άνθρωπο, την κατάθεση του στη ζωή, την κοινωνική του παρουσία.  Και η Μαρία Δωρίτη πρόλαβε ήδη πολλά, στην τέχνη, τον πολιτισμό, στα μέσα ενημέρωσης.  Με συνέπεια και αφοσίωση υπηρέτησε το ΕΚΑΤΕ, το Πολιτιστικό Συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης (όπου είναι ακόμα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου), το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΡΙΚ και του CAPITAL, τις πιο σημαντικές εφημερίδες και περιοδικά της Κύπρου σε θέματα λόγου και τέχνης.

Η πρώτη γυναίκα γλύπτρια στην Κύπρο μετά το 1974, πρωτοπόρος γκαλερίστα, διεισδυτική δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, ευαίσθητος κοινωνικός εργάτης και πάνω απ' όλα άνθρωπος και δημιουργός με ξεχωριστό εκλπτυσμένο στυλ με χάρισμα για επικοινωνία, με επαγγελματισμό και θέρμη.

Η Μαρία κατέχει ως καλλιτέχνης ένα προσωπικό ιδίωμα έκφρασης.  Όπως έγραψε ο μεγάλος Αδαμάντιος Διαμαντής «Η Μαρία Δωρίτη δεν ανήκει σε σχολές, οι δημιουργίες της είναι αυθεντικές, αποτέλεσμα μιας αδυσώπητης ανάγκης να εκδηλωθούν».

Όμως ως άνθρωπος διαθέτει κάτι πιο σπάνιο: σεμνότητα, ειλικρίνεια, γενναιοδωρία και γνησιότητα.

Ευχαριστούμε τη Μαρία Δωρίτη για την προσφορά της!  Ευχόμαστε κάθε επιτυχία και κάθε χαρά στη ζωή.  Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει με την ίδια αγάπη και προσήλωση, με την ίδια γνώση και ικανότητα να εξερευνά νέες εκφραστικές μορφές σε προσφιλείς της θεματολογίες και να μας εκπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά.

 
 
 
 

 

 
epohi