logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση για την επίσημη εξαγγελία των 18 συνοικιακών συμβουλίων της Λεμεσού, τη Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2007 στις 6.30 μ.μ. στο Παττίχειο Δημτικό Θέατρο

Χαιρετώ και καλωσορίζω όλους σε αυτή τη σημαντική και σημαδιακή συνάντηση.

Η Λεμεσός και πάλιν πρωτοπορεί και αποδεικνύει ότι δεν είναι τυχαία ούτε ο μεγαλύτερος Δήμος της Κύπρου, ούτε συμπτωματικά αποτελεί σήμερα την πιο γοργά αναπτυσσόμενη πόλη του τόπου μας.

Μετά από σοβαρή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίσαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας νέας Επιτροπής, της Επιτροπής Περιφερειακής Επικοινωνίας και Ανάπτυξης, η οποία θα είχε σαν βασικό καθήκον τη στήριξη των συνοικιών της πόλης, τη διαμόρφωση προϋποθέσεων περαιτέρω ανάπτυξης τους και τη δημιουργία συνοικιακών συμβουλίων, δηλαδή εκπροσώπων της κοινής γνώμης των συνοικιών, τα οποία με τη σειρά τους θα ενίσχυαν ουσιαστικά αυτή την προσπάθεια.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Τάσος Τσαππαρέλλας και μέλη οι Γιάννος Δανιηλίδης - Αντιδήμαρχος, Νίκος Αγαπίου, Λόλλος Γιωργαλλέτος, Ανδρέας Κυπριανού, Νίκη Παντελίδου, Κώστας Παύλου, Εύη Τσολάκη, Ευγένιος Χαμπουλλάς και Χρίστος Χωματάς.

Η ιδέα των συνοικιακών συμβουλίων είναι πολύ παλιά και εφαρμόστηκε ξανά στη Λεμεσό με επιτυχία, στα μεταπολεμικά χρόνια, μετά την ανάδειξη των πρώτων αιρετών δημοτικών συμβουλίων.

Την τελευταία περίοδο ξανάγιναν προσπάθειες, ενώ τώρα, με την εμπειρία και τη γνώση που προϋπήρξε προχωρούμε αποφασιστικά σε αυτό το βήμα.

Τα συνοικιακά συμβούλια δεν είναι μαγική λύση, ούτε θα παίξουν το ρόλο του Μεσσία.  Είναι όμως ένας σταθερός και ουσιαστικός σύνδεσμος με τα καθημερινά προβλήματα, αιτήματα και προσδοκίες των συμπολιτών μας.  Θέλουμε να καταστούν ο αυθεντικός διερμηνέας και κομιστής του συλλογικού προβληματισμού για τις προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την καθαριότητα, το πράσινο, την πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Τα συνοικιακά συμβούλια και τα μέλη τους δεν υποκαθιστούν το Δημοτικό Συμβούλιο ή τα μέλη του.  Δεν έχουν ούτε βουλευόμενη, ούτε εκτελεστική εξουσία.  ΄Εχουν, πρέπει να έχουν και να αποκτήσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία για το ενδιαφέρουν τους, για τη γνώση τους αναφορικά με τα προβλήματα της συνοικίας, για την αντικειμενική τους κρίση.  Πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά με την Επιτροπή Ανάπτυξης και Επικοινωνίας και με το Δημοτικό Συμβούλιο, στα οποία αναφέρονται και λογοδοτούν.

Πρέπει να λειτουργούν πάνω σε τακτική και μόνιμη βάση και όχι ευκαιριακά και περιοδικά.

Τα συνοικιακά συμβούλια δεν είναι χώρος πολιτικών ή παραταξιακών ανταγωνισμών.  Αντίθετα είναι βήμα προβολής κοινών αιτημάτων και προβλημάτων, είναι μοναδικός χώρος συναινετικής, κοινής δράσης για το συμφέρον της πόλης, της συνοικίας, των δημοτών μας.

Στα συνοικιακά συμβούλια, όπως και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Λεμεσού μοναδικός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα της πόλης και μόνο από την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος των δημοτών θα κριθούμε από το λαό.

Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα στο θεσμό που εγκαθιδρύουμε και επίσημα σήμερα.  Πιστεύουμε ότι θα αποφέρει ουσιαστικά οφέλη για τις συνοικίες και το Δήμο μας γενικότερα.

Εμπιστευόμαστε και πιστεύουμε σε σας, τα πρώτα συνοικιακά συμβούλια που ορίζονται τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια.

Πιστεύουμε στο ενδιαφέρον, την έγνοια, τη διάθεση για προσφορά και συνεργασία με όλους.

Να εργαστούμε λοιπόν με όλες μας τις δυνάμεις και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.  Να δημιουργήσουμε μια νέα δυναμική ανάπτυξης και επικοινωνίας. 

Να επαναβεβαιώσουμε την πρωτοπορία της Λεμεσού και να πάμε ακόμα πιο μπροστά, ακόμα πιο γρήγορα ακόμα πιο καλά.

Είμαι βέβαιος ότι μαζί σας μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 
 
 
 

 

 
epohi