logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην έναρξη του 3ου Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας, την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2007 και ώρα 6.00 μ.μ. στο Κέντρο Ευαγόρα και Κάθλιν Λανίτη

Εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού, θα ήθελα να καλωσορίσω τον καθένα από εσάς στο 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας που διοργανώνει κάθε χρόνο το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο, Μουσείο και Κέντρο Μελετών του Δήμου.

Θα ήθελα να απευθύνω ιδιαίτερο χαιρετισμό στα μέλη του τιμητικού προεδρείου, τους πρώην Υπουργούς Ανδρέα Παπαδόπουλο, Τάκη Νέμιτσα και Στάθη Παπαδάκη που μας τιμούν με την παρουσία τους.

Το φετινό θέμα του Συμποσίου αγγίζει μια από τις σημαντικότερες πτυχές του τι αποτελεί η Λεμεσός.  Η οικονομική, βιομηχανική και εμπορική ιστορία της πόλης έχει βαθιές ρίζες.  Από τα μεσαιωνικά χρόνια μέχρι σήμερα - για να σταθώ μόνο στους τελευταίους αιώνες - η Λεμεσός, λόγω της φυσικής θέσης που κατέχει ως λιμάνι και την προοδευτικότητα των κατοίκων της, πήρε το στίγμα της εμπορικής πρωτεύουσας του νησιού.

Όμως οι εμπορικές σχέσεις, οι οικονομικές συναλλαγές και τα βιομηχανικά επιτεύγματα δεν γίνονται πραγματικότητα αν πίσω δεν υπάρχει η ψυχή εκείνων των ανθρώπων που με το μεράκι τους και τις γνώσεις τους θα τα πραγματοποιήσουν.  Σ' αυτούς όλους επώνυμους και ανώνυμους πρωτεργάτες ταξιδεύει σήμερα το μυαλό μας στέλλοντας τους από το σήμερα της Λεμεσού ένα ευχαριστώ. 

Η πόλη μας αλλάζει καθημερινά, γίνεται μια σημαντική, σύγχρονη και βιώσιμη πόλη στη Μεσόγειο, πλέον.  Τα νέα έργα που έχουν τροχοδρομηθεί ατενίζουν όλα εκείνα που έγιναν πριν δεκάδες χρόνια σε δύσκολους καιρούς. 

΄Ελεγα πριν λίγες εβδομάδες στην έναρξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, εκεί στην οδό Αθηνών, όταν βρισκόμασταν στην αίθουσα του Ανώτερου Παρθεναγωγείου και πιο συγκεκριμένα του νηπιαγωγείου, πόσο χαιρόμουν που ύστερα από 60 χρόνια στην αίθουσα εκείνη μπήκε ξανά κόσμος για να παρακολουθήσει μαθήματα.  ΄Ετσι πρέπει να νιώθουμε εμείς τώρα για το παρελθόν.  Ως μια φυσική συνέχεια.

΄Ετσι και στους τομείς που εξετάζει το φετινό συμπόσιο.  Οι Λεμεσιανοί έμαθαν τον τρόπο να εμπορεύονται εντός και εκτός Κύπρου τα προϊόντα που παρήγαγε η γη με πρώτιστο τα προϊόντα της αμπέλου.  Η Λεμεσός, παρόλο που δεν φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού και ιδιαίτερα στο βιαστικό επισκέπτη της, αποτελεί ένα ανοικτό ζωντανό Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας.  Είναι σαν η πόλη αυτή να μεγάλωνε με βάση το εμπόριο, την οικονομία και τις βιομηχανικές της μονάδες.  ΄Οπου και να κοιτάξει κανείς θα δει κτίρια που ακόμα είναι σε λειτουργία όπου έδρασαν οι οινοβιομηχανίες, εργοστάσια κατασκευής διαφόρων προϊόντων κλπ.

Το Συμπόσιο αυτό είναι το μοναδικό που διοργανώνεται στην Κύπρο και έχει την εξής ιδιομορφία: η προφορική ιστορία, καθώς λέει και το όνομα, της αξιοποιεί την άμεση εμπειρία που είχε κάποιος άνθρωπος σε μια δεδομένη στιγμή, έτσι ώστε τα βιώματα, οι εμπειρίες ή η απλή μαρτυρία να μπορούν να δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που η τυχόν απουσία γραπτού υλικού δεν μπορεί να δώσει μέχρι κάποια δεδομένη στιγμή (πχ μέχρι να ανοίξουν οι φάκελοι ενός Υπουργείου ή ενός Οργανισμού ή να βρεθεί κάπου κάποιο χαμένο αρχειακό υλικό κλπ).  Μια τέτοια μέθοδος είναι πολύ χρήσιμη, νοουμένου ότι η επίσημη, συμβατική ιστορία ποτέ δεν θα ενδιαφερόταν για την προσφορά των απλών ανθρώπων ή μικρών κοινωνικών σχημάτων στη διαμόρφωση της εθνικής ιστορίας.  Η προφορική ιστορία δεν είναι πλήρης.  Πρέπει από κοινού με τη γραπτή, την αρχειακή, την ντοκουμενταρισμένη μορφή ιστορική έρευνα να απαντήσει σε κάποιες βασικές αρχές:  Υπάρχει μια ή πολλές πραγματικότητες;  Υπάρχουν πολλά επίπεδα καταγραφής της ιστορίας ή ένα και μοναδικό;  Υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες από τις οποίες μπορεί να παρατηρήσει κανείς ένα γεγονός;

Σ' αυτά τα ερωτήματα επικεντρώνονται οι επιστήμονες που μελετούν μέσα από αρχεία, ντοκουμέντα κλπ, μαζί με άτομα που έχουν ζήσει τα γεγονότα και οι ίδιοι είναι φορείς της ιστορίας.  Αυτό το μίγμα θεωριών, μεθόδων και γνώσεων δίνει μια ανάσα ασφαλείας τις περισσότερες φορές. 

Εμείς ως Δήμος, έχουμε ειδική δημοτική επιτροπή, η οποία συνεδριάζει μαζί με τον επιστημονικό διευθυντή του Αρχείου όλα αυτά τα θέματα που έχουν σχέση με τον τρόπο που θα πρέπει να καταγράφεται η ιστορία, αλλά συγχρόνως και πώς ο πολίτης θα έρχεται σε επαφή με αυτή την ιστορία.  Σχεδιάζουμε πχ αυτό το διάστημα καινούργιες πινακίδες για τους δρόμους όπου θα αναφέρονται κάποια στοιχεία του ατόμου στον οποίο είναι αφιερωμένο ο δρόμος, έτσι ώστε η ιστορία να γίνεται κοινό κτήμα.

Είμαι βέβαιος πως όταν θα δημιουργηθεί στην πόλη ένα Μουσείο Οικονομικής και Βιομηχανικής Ιστορίας θα φανεί ξεκάθαρα η γκάμα των προϊόντων που κατασκευάστηκαν και έγιναν αντικείμενο εμπορίας από τους Λεμεσιανούς.

Το 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας μας έφερε σήμερα όλους εδώ.  Σήμερα, αύριο και μεθαύριο θα ακούσουμε τις επιστημονικές ανακοινώσεις των εισηγητών, αλλά και το ξεκίνημα του κουβαριού της μνήμης ατόμων που έχουν ζήσει τα γεγονότα. 

Η έκθεση υλικού που ετοιμάστηκε από εθελοντές του αρχείου, αποτελεί μόνο ένα μέρος από τα εκθέματα που έχουν συγκεντρώσει οι εθελοντές του αρχείου, οι οποίοι έχουν πλαισιώσει τις διάφορες Επιτροπές.

Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω δυο εκκλήσεις:

  1. Μην πετάτε κάτι που ενώ φαίνεται ασήμαντο μπορεί να σημαίνει πολλά για την καταγραφή της ιστορίας μας.
  2. Πλαισιώστε, σας παρακαλώ, την ομάδα εθελοντών του Αρχείου, έτσι ώστε όταν με το καλό η πρώην οικία Επάρχου θα μετατραπεί σε ένα κέντρο τεκμηρίωσης της ιστορίας μας, να είναι όσο πιο αντιπροσωπευτικό γίνεται.

Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το κληροδότημα Νίκου και Δέσποινας Παττίχη που με τη γενναιόδωρη δωρεά τους, το «Παττίχειο» Ιστορικό Μουσείο και Κέντρο Μελετών του Δήμου Λεμεσού θα είναι μια ζώσα πραγματικότητα, ένα στολίδι της πόλης και ένας πόλος έλξης των επισκεπτών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω την παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του 1ου Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας που πραγματοποιήθηκε το 2005 και που σήμερα έχουμε την ευτυχία να έχουμε στα χέρια μας.  Είναι το προϊόν του Συμποσίου που είχε ως θέμα «Ιστοριογραφώντας τη Λεμεσό» και με ειδικό θέμα «Ο ήχος της πόλης, κανταδόροι και καντάδες στη Λεμεσό».

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την επιμελήτρια του τόμου Δρα Σαλώμη - Παπαδήμα Σοφοκλέους, καθώς και το φιλόλογο κ. Ανδρέα Μακρίδη που είχε τη γλωσσική επιμέλεια και όλους όσοι συμμετείχαν στο τότε συμπόσιο των οποίων οι εργασίες βρίσκονται πλέον δημοσιευμένες στον πρώτο τόμο.  Ο τόμος διανθίζεται με φωτογραφίες της Αντιγόνης Σολωμονίδου - Δρουσιώτου, του Sebough Voskeritchain, καθώς και με πίνακες του Σπύρου Δημητριάδη.

Θα ήθελα ακόμα να αναφέρω τα ονόματα όλων όσοι πήραν μέρος, ευχαριστώντας τους ταυτόχρονα - Μάνος Χαριτάτος, Πέτρος Παπαπολυβίου, Φοίβος Σταυρίδης, Αριστείδης Κουδουνάρης, Τάσος Ανδρέου, Τίτος Κολώτας, Κίμων Χαραλαμπίδης, Χριστάκης Σαββίδης, Μιχάλης Πιτσιλλίδης, Χριστάκης Σεργίδης, Μάριος Τόκας, Λόλλος Γιωργαλλέτος, Κύπρος Τόκας, Αγγελίνα Σωτηρίου, Παναγιώτης Μανδαλιός, ΄Ελενα Λαμάρη, Μόνα Σαββίδου-Θεοδόυλου, Πίτσα Γαλάζη, Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου, Σπύρος Δημητριάδης και Sebough Voskeritchian.

Στον πρόλογο υπάρχει αναφορά του πρώην Δημάρχου της πόλης Δημήτρη Κοντίδη, του οποίου η προσφορά στην έναρξη του Αρχείου ήταν καθοριστική, η προσφώνηση και τα συμπεράσματα του Προέδρου της Επιτροπής του Επιστημονικού Διευθυντή του Αρχείου κ. Μίμη Σοφοκλέους, τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω για το έργο που προσφέρει στο Αρχείο.

Υπάρχει ακόμη ένα όνομα στον κατάλογο των ομιλητών του Γιαννάκη Ποταμίτη, στον οποίο είναι αφιερωμένο το φετινό Συμπόσιο και θα γίνει στη συνέχεια ειδική αναφορά γι' αυτόν.

Με τα λόγια αυτά παρουσιάζω τον τόμο των Πρακτικών του 1ου Συμποσίου Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας και κηρύσσω την έναρξη του 3ου Συμποσίου με θέμα: «Επιχειρείν εν Λεμεσώ.  Οικονομική, εμπορική και βιομηχανική ιστορία».

 

 
 
 
 

 

 
epohi