logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού στην εκδηλώσεις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς», τον Οκτώβριο 2007 στη Λεμεσό

«Λαός χωρίς πολιτισμό και παράδοση είναι λαός χωρίς μέλλον».

Βασισμένοι πάνω στην ιστορική αυτή αλήθεια, αλλά και με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών ώστε να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν καλύτερα την πολυπολιτισμική παράδοση στις χώρες - μέλη τους, καθιερώθηκαν από το 1991 από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς.

Τις μέρες αυτές διοργανώνονται ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες - μέλη διάφορες εκδηλώσεις, ώστε να μπορέσουν οι ευρωπαίοι πολίτες να έρθουν σε επαφή με την παράδοση του κάθε τόπου.

Στην ευρεία έννοια του όρου κληρονομιά περιλαμβάνεται το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον, ιστορικοί χώροι και τοποθεσίες , αλλά και οι παλιές και συνεχιζόμενες πολιτιστικές πρακτικές, η γνώση και οι ζωντανές εμπειρίες. 

Στην πολιτιστική κληρονομιά καταγράφεται και απεικονίζεται η μακρόχρονη πορεία της ιστορικής εξέλιξης, ενώ η κληρονομιά αυτή διαμορφώνει ουσιαστικά και την ταυτότητα κάθε λαού, κάθε χώρας και τόπου, αποτελώντας αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ζωής.

Η ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά και η συλλογική μνήμη του κοινωνικού συνόλου, αποτελεί το υπόβαθρο για τη μελλοντική ανάπτυξη του.  Στην εποχή της αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης η προστασία, η διατήρηση και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προστασία ταυτόχρονα κάθε περιοχής ή χώρας αποτελεί μια σημαντική πρόκληση.  Η διαχείριση της κληρονομιάς αυτής και η ευθύνη της διατήρησης της βαραίνει την κοινότητα, το Δήμο στην περίπτωση μας και τους δημότες που τη διαφυλάττουν.

Πρωταρχικός στόχος της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι να εμπεδωθεί η σημασία της και η ανάγκη της διατήρησης της.  Η πρόσβαση στην κληρονομιά αυτή και στην πολιτιστική εξέλιξη είναι ταυτόχρονα δικαίωμα και προνόμιο, συνεπάγεται όμως και την υποχρέωση του σεβασμού, γενικά, των πολιτιστικών αξιών. 

Η πολιτιστική κληρονομιά με την ευρύτερη έννοια ανήκει σε όλους τους λαούς, σε όλους τους ανθρώπους.  ΄Ολοι έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να κατανοούμε, να εκτιμούμε, να διατηρούμε και να διαδίδουμε τις παγκόσμιες αξίες της.

Η Κύπρος δεν μπορούσε λοιπόν να αποτελέσει εξαίρεση από το θεσμό αυτό και έτσι από το 1995 συμμετέχει με διάφορες δραστηριότητες.  Φέτος την τιμή της διοργάνωσης των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς έχει η πόλη της Λεμεσού.  Μια πόλη που η παράδοση της ξεκινά από την εποχή του χαλκού, αφού οι πρώτοι οικισμοί στην περιοχή υπολογίζονται γύρω στο 2000 πΧ. 

Μέσα από τους αιώνες η περιοχή της Λεμεσού αναπτύχθηκε, αλλά και ήκμασε κατά καιρούς, αφήνοντας πάντοτε το δικό της στίγμα στην παράδοση και την κληρονομιά του τόπου μας.

Η Λεμεσός λόγω και της φύσης της ως το σημαντικότερο λιμάνι και ως κέντρο εμπορίου και παραγωγής γεωργικών προϊόντων, προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών σημαντικών ανθρώπων της εκάστοτε εποχής, οι οποίοι με τη σειρά τους άφησαν μια πλούσια κληρονομιά, η οποία εκφράζεται κυρίως μέσα από την αρχιτεκτονική.

Βυζαντινοί, Φράγκοι, Γενοβέζοι, Ενετοί, Οθωμανοί, αλλά και ΄Αγγλοι, κατά καιρούς κυρίαρχοι της πόλης δημιούργησαν τις δικές τους γειτονιές με τα δικά τους στοιχεία, αρκετά από τα οποία έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και δίνουν στη Λεμεσό ξεχωριστό χαρακτήρα.

Δυστυχώς η αλόγιστη και χωρίς προγραμματισμό ανάπτυξη της πόλης που ακολούθησε μετά τα γεγονότα του 1974 ήταν η αιτία που πολύ αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς να διατηρηθούν στις μνήμες μας μόνο μέσα από φωτογραφίες.

Παρά ταύτα έχουμε όμως ακόμα στη Λεμεσό το μεγαλύτερο αριθμό διατηρητέων κτιρίων από όλες τις άλλες πόλεις - πέραν των 550 - και παρατηρούμε με ευχαρίστηση καθημερινά τα διατηρητέα αυτά κτίρια να αποκαθίστανται, να αποκτούν νέες χρήσεις και να αναβιώνουν την παράδοση μας.

Στην πόλη μας πολλά διατηρητέα κτίρια έχουν αποδοθεί με μεγάλη επιτυχία σε χρήσεις ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, επισιτιστικές, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ποιότητα και πρωτότυπο, ελκυστικό αστικό περιβάλλον.  Είναι μια επιλογή που αναδεικνύει τα κτίρια, τα καθιστά προσβάσιμα και προσιτά σε χιλιάδες ανθρώπους, μεγιστοποιεί τη χρήση τους και εξασφαλίζει βέλτιστους οικονομικούς όρους για τους ιδιοκτήτες τους.

Είναι ένα παράδειγμα αξιοποίησης παλιών κτιρίων που αποδεικνύει πόσο σημαντική και αποδοτική είναι η αποκατάσταση τους και πόση θετική ανταπόδοση μπορεί να επιτευχθεί τόσο για τον ιδιοκτήτη, όσο και για την πόλη, το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα.

 

 
 
 
 

 

 
epohi