logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
'Δρόμοι φιλικοί στον άνθρωπο'
16-22 Σεπτεμβρίου 2007

Το σύνθημα της φετινής διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας "Streets for people" - σε ελεύθερη μετάφραση «Δρόμοι φιλικοί στον άνθρωπο» - δίνει το καθαρό μήνυμα πως 'η αύξηση της φέρουσας ικανότητας των δρόμων για τα αυτοκίνητα δεν είναι απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις για τις μεταφορές'. Αντίθετα, η σταθεροποίηση ή και η μείωση της χωρητικότητας των δρόμων σε αυτοκίνητα μπορεί να οδηγήσει σε άλλα υγιεινότερα πρότυπα ζωής χωρίς να μειωθεί η ατομική κινητικότητα. Μαζί με αυτό συνδέεται και η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε τοπικό επίπεδο, που αποτελεί σημαντική ανησυχία στην ΕΕ και τα κράτη μέλη.

Σημαντικές λειτουργίες του κράτους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεκπεραιώνονται μέσω των Τοπικών Αρχών με σκοπό την ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρ' όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας αναγνωρίζει ότι «Καμιά Τοπική Αρχή δε μπορεί  να επιτύχει βιώσιμη κινητικότητα από μόνη της. Είναι μια μακρά διαδικασία η οποία απαιτεί πολιτική και οικονομική υποστήριξη καθώς και δεσμευτικές συνεργασίες». Στην Κύπρο, οι δυνατότητες των Τοπικών Αρχών σε αυτό τον τομέα είναι πολύ περιορισμένες με αποτέλεσμα τα προβλήματα που σχετίζονται με την κυκλοφορία των οχημάτων να επιδεινώνονται διαρκώς. 

Υπάρχουν σχεδιασμοί και γίνονται σημαντικές προσπάθειες για προώθηση εναλλακτικών τρόπων μεταφοράς, όπως είναι η δημόσια συγκοινωνία, το ποδήλατο και το περπάτημα, η υλοποίηση τους όμως είναι γεγονός ότι καθυστερεί.

Στη φετινή διοργάνωση ο Δήμος Λεμεσού προσπαθεί με διάφορες δραστηριότητες να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλων των ηλικιών σε θέματα που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας και τη χρήση του αυτοκινήτου, ζητήματα που πλέον απασχολούν και τον τελευταίο κάτοικο της γης αφού η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι καταστροφικές κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν ολόκληρη τη γη. Για το λόγο αυτό, σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, έχουμε εκδώσει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο έχει ήδη διανεμηθεί ταχυδρομικώς σε όλα τα υποστατικά του Δήμου Λεμεσού.

Από αύριο ξεκινούμε σειρά εκδηλώσεων:

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου

Στις 5:30-8:00μμ στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου καλούμε μικρά και μεγάλα παιδιά από 5-18 χρονών να ζωγραφίσουν μαζί μας και να δώσουν τις δικές τους προτάσεις για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τη γη και να σώσουμε τον πλανήτη από την καταστροφή. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης είναι μουσικό αφού θα τραγουδήσουν παιδιά από το Θεατρικό Εργαστήρι «Το Μελίσσι» και το Μουσικό Σχήμα «Εν πλω».

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου

Στις 7:00-8:30μμ βραδιά παρουσιάσεων στο Δημοτικό Μέγαρο

«Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η σημασία και οι στόχοι της» - Μαρίνα Μάρτιν, χημικός μηχανικός

«Δημόσιες συγκοινωνίες» - Γιώργος Κυριάκου, διευθυντής της Εταιρείας Αστικών Λεωφορείων Λεμεσού

«Αλλεργίες και περιβάλλον» - Δρ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, γιατρός αλλεργιολόγος

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου

Στις 9:00-11:00πμ ποδηλατικός γύρος - εκκίνηση και τερματισμός στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου

Στις 5:00-7:00μμ ξενάγηση «Ο περίπατος της Λεμεσού» - εκκίνηση από το Δημοτικό Μέγαρο

 
 
 
 

 

 
epohi