logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός Δημάρχου Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου στην εκδήλωση τιμής για τον ζωγράφο John Corbidge, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 στις 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο John Corbidge συνιστά μεγάλο και ξεχωριστό κεφάλαιο στην εικαστική δημιουργία του τόπου. Αν και γεννημένος στο Sheffield της Αγγλίας, ο John Corbidge πολιτογραφήθηκε μέσα από το έργο του Έλληνας και Κύπριος καλλιτέχνης, αφού συνειδητά επέλεξε να καθοδηγηθεί από το μεσογειακό φως αλλά και τα θαυμαστά ανασκαφικά ευρήματα που βγήκαν μέσα από τα σπλάγχνα της ελληνικής αλλά και της κυπριακής γης. Τα αρχαϊκά αγάλματα, οι κούροι και τα μικρογλυπτά αποτελούν πρωταρχικό και επανερχόμενο στοιχείο στη δουλειά του και καθώς σμίγουν με την ένταση των φωτοσκιάσεων ενός ήλιου δυνατού αποδομούνται συχνά σε θραύσματα που συνιστούν αυθύπαρκτες ζωγραφικές οντότητες και που κυριολεκτικά διανοίγουν μια ξεχωριστή σχολή έκφρασης την οποία έκτοτε ακολουθούν πολλοί καλλιτέχνες του τόπου μας. 

Η έκθεση που διοργανώνει το 1960 στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία καθώς και άλλες δύο συνεχόμενες εκθέσεις του που διοργανώνονται το 1961 και το 1962 στην αίθουσα όπου βρισκόμαστε τώρα στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού φέρνουν ένα νέο αέρα στα καλλιτεχνικά πράγματα της Κύπρου, με την ιδιαίτερη πραγμάτευση των χρωμάτων και την αφαιρετική ιμπρεσσιονιστική απόδοση των σχημάτων και των μορφών. Ο John Corbidge εμβολιάζει το ζωγραφικό τοπίο της Κύπρου με μια δυναμική παρακαταθήκη προσλήψεων μέσα από την οποία μια πληθώρα καλλιτεχνών αντλεί και περισυλλέγει στοιχεία. 

Η τουρκική εισβολή και καταστροφή του 1974 τον βρίσκει να διαμένει και να δημιουργεί στο ειδυλλιακό Μπέλλα-Πάις. Μαζί με τη σύζυγο του Άντρη και με τρία παιδιά αποφασίζουν να εγκατασταθούν στην Τεργέστη της Ιταλίας, όπου τότε είχε αναλάβει μια τοιχογραφία. Η κυπριακή τραγωδία και ο ξεριζωμός, η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τον επηρεάζουν βαθύτατα και τον συγκλονίζουν έτσι αρχίζει έκτοτε ένα νέο μεγάλο κύκλο εμπνευσμένο από τα γεγονότα αυτά, τον οποίο τιτλοφορεί «Πικρός Ήλιος». Παρουσίασε έργα από τον κύκλο αυτό στην Ιταλία, το Λονδίνο, την Αθήνα, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και έγινε έτσι ένας από τους κύριους εκπροσώπους του προβλήματος της Κύπρου, ασκώντας μέσα από τη ζωγραφική του την πιο αποτελεσματική μορφή πολιτιστικής διπλωματίας. 

Με την επανεγκατάστασή του στην Κύπρο ο John Corbidge και η οικογένειά του ζουν στο χωριό Λάνια της Λεμεσού. Συνεχίζει να ζωγραφίζει ανατρέχοντας στις πηγές του αρχαϊκού αλλά και του βυζαντινού παρελθόντος της Κύπρου, μελετά εκτεταμένα την εικονογραφία και εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό απ' αυτήν. Στο πλαίσιο της ενασχόλησής του αυτής τοιχογραφεί ένα μικρό εκκλησάκι στο Πισσούρι, δείγμα της πρόσμιξης στοιχείων βυζαντινών με τάσεις του μοντερνισμού.  

Στη μεγάλη έκθεση Maniera Cypria, που ο Δήμος Λεμεσού διοργάνωσε στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα δύο έργα του John Corbidge με πηγή έμπνευσης το κυπριακό σταυρόσχημο χαλκολιθικό ειδώλιο της Ερήμης και τον ιππέα της Επισκοπής απετέλεσαν πόλο έλξης και συζήτησης όχι μόνο ανάμεσα στους ντόπιους αλλά κυρίως ανάμεσα στους ξένους επισκέπτες και τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Μέσα από το έργο του, που αποτελεί την πεμπτουσία του μεσογειακού φωτός και του κυπριακού πολιτισμού  ο John Corbidge κατάφερε να παραμείνει ζωντανός εσαεί ανάμεσα μας αλλά και ανάμεσα στις επερχόμενες γενεές.  

 

 

 

 
epohi