logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή του Δήμου, την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015 στις 10.00 π.μ

Οι σοβαρές δυσκολίες και τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία και οικονομία - κατά μείζονα λόγο οι Τοπικές Αρχές - συνεχίζονται, αφήνοντας ασφαλώς τις επιπτώσεις τους σε όλους τους Δήμους και τους δημότες.

Παρά ταύτα ο Δήμος Λεμεσού με λιγότερα οικονομικά μέσα στη διάθεση του, αλλά με το ίδιο πείσμα και αποφασιστικότητα συνέχισε την αναπτυξιακή του πορεία παραδίδοντας πολύ σημαντικά έργα που σφραγίζουν την πορεία της πόλης μας.

Το 2015 με τον πιο επίσημο τρόπο στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε η επίσημη παράδοση των τριών (3) μεγάλων έργων που συγχρηματοδοτήθηκαν από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), δηλαδή το παραθαλάσσιο πάρκο, η ανάπλαση του κέντρου πόλης και το γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη. ΄Εχει παραληφθεί πρόσφατα και γίνεται η τοποθέτηση του σύγχρονου φωτιστικού εξοπλισμού του Παττιχείου Θεάτρου το οποίο αναμένεται στους πρώτους μήνες του 2016 να είναι πλήρως έτοιμο για να λειτουργήσει. Το συνολικό κόστος όλων των έργων ανήλθε στα

54.15 εκ. κατά €5 δηλαδή εκ. λιγότερα αυτών που προϋπολογίστηκαν.

Προσφοροδοτούνται εκτός απροόπτου εντός του 2016 τα δυο (2) πολεοδομικά έργα τα οποία προ πολλού βρίσκονται στον θάλαμο αναμονής, δηλαδή η σύνδεση της παραλιακής λεωφόρου με την λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ, από την οδό Κουμανδαρίας μέχρι την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και η οδός Αγίας Φυλάξεως από τον ομώνυμο κυκλικό κόμβο του υπεραστικού μέχρι την Σπύρου Κυπριανού.

Δυστυχώς, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας παρά τις προσπάθειες μας δεν έχει ενταχθεί ούτε φέτος στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ η ανακατασκευή του παράλληλου δρόμου του λιμανιού και η επέκταση προς τα βόρεια του κάθετου δρόμου καθυστερούν λόγω των γνωστών περιπλοκών με τα ζητήματα προσφορών.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας γέννημα και θρέμμα του Δήμου Λεμεσού συνεχίζει να υλοποιεί το μεγαλεπήβολο έργο της κάλυψης όλης της μείζονος Λεμεσού με έργα αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων. Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη τέσσερα (4) συμβόλαια συνολικού ύψους €45.- εκ. ενώ είναι υπό αξιολόγηση άλλο ένα έργο, με στόχο την κατακύρωση των προσφορών, συνολικής δαπάνης €22 εκ. Αναμένεται απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών για να προχωρήσει άλλο ένα έργο με προϋπολογισμό €6 εκ.

Συνεχίζονται αμείωτα τα διαβήματα μας προς την Κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί το μερίδιο της, για τα μεγάλα έργα παροχέτευσης ομβρίων στις συνοικίες Αγίας Φύλας και Αγίου Γεωργίου Χαβούζας, που υποφέρουν από τις πλημμύρες, συνολικού κόστους €28.- εκ. Ως γνωστό το ΣΑΛΑ έχει στη διάθεση του το απαιτούμενο ποσό που ανέρχεται σε €13.- εκ.

Κατά το έτος που ανασκοπούμε έχουν ολοκληρωθεί ή έχουν ξεκινήσει μεγάλος αριθμός διαφόρων έργων τοπικής και ευρύτερης σημασίας, ενώ γίνονται σχεδιασμοί και για την νέα προγραμματική περίοδο που αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργα.

Σε όλα έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στον πρόσφατο απολογισμό για την διετία, τον οποίο παρουσιάσαμε πρόσφατα και δώσαμε και στην δημοσιότητα.

Λόγω της ιδιαίτερης του σημασίας αναφέρω ότι εντός Ιουνίου του 2016 θα παραδοθεί ένα πρότυπο έργο, το Δημοτικό Εικαστικό Κέντρο – Αποθήκες Παπαδάκη με δαπάνη €1.3 εκ. και προγραμματίζεται να γίνει εκεί και η πρώτη μεγάλη – εικαστική έκθεση τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2016.

Πολύ σημαντική για την πόλη μας είναι η πρόσφατη απόφαση των αρμοδίων Υπουργείων και Υπηρεσιών να υιοθετήσουν το προταθέν από το Δήμο μας Στρατηγικό Σχέδιο για την ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη των υποβαθμισμένων δυτικών συνοικιών του κέντρου, συνολικού ύψους €22 εκ.

Η συνεισφορά του Δήμου θα είναι περίπου το 10% ως 15% του πιο πάνω ποσού.

Η πρόταση μας αφορά δεκα έξη (16) διαφορετικά έργα στις συνοικίες ΄Αης Γιάννης, Τσιφλικούδια, Ομόνοια, ΄Αης Αντώνης, Τζαμί – Τζετίτ και Αρναούτ.

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Η δραστική μείωση της κρατικής χορηγίας - στην περίπτωση του Δήμου μας κατά €5.5 εκ. - όπως και η μείωση των εισοδημάτων των Δήμων λόγω της κρίσης, της συρρίκνωσης της ανάπτυξης και της μείωσης των διαφόρων επιχορηγήσεων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα μας για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης και των δημοτών και την αυτοχρηματοδότηση των νέων έργων. Συνολικά ο Δήμος μας έχει απωλέσει πάνω από €8.- εκ. από τα εισοδήματα του σε σύγκριση με το 2011.

Αυτό το θέμα δυστυχώς δεν φαίνεται να ανησυχεί ορισμένους κρατικούς αξιωματούχους οι οποίοι αφήνουν την εντύπωση ότι εμπνέονται από την ιστορία του γαϊδαρου του Χότζα, ο οποίος Χότζας πίστεψε ότι μπορεί το ζώο – στην περίπτωση μας οι Δήμοι – να μάθει σιγά – σιγά να ζει χωρίς τροφή.

Η σταθερή, μόνιμη και θεσμοθετημένη χορηγία της κεντρικής Κυβέρνησης προς τους Δήμους δεν είναι ούτε ελεημοσύνη, ούτε φιλανθρωπία, ούτε χαριστική πράξη. Είναι υποχρέωση και δέσμευση η οποία προκύπτει από τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι Δήμοι εξ ονόματος του Κράτους και από ευρωπαϊκές συμβάσεις και διακηρύξεις που το Κράτος μας έχει αποδεχτεί και κυρώσει με την υπογραφή του.

Εκτός και αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτού του είδους η πίεση, που τελικά την πληρώνει ο δημότης, μπορεί α χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο επιβολής αναχρονιστικών, οπισθοδρομικών απόψεων σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αν είναι έτσι τους λέμε από τώρα να το ξεχάσουν. Οι Δήμοι της Κύπρου με ιστορία εκατόν σαράντα (140) σχεδόν χρόνων άντεξαν στις φυλακίσεις και διώξεις των Βρεττανών, επέζησαν του διοριστικού συστήματος, επεβίωσαν από την λαίλαπα της εισβολής και του εκτοπισμού και θα περάσουν με επιτυχία και από αυτή την δοκιμασία. Θα μείνουν όμως ανεπανόρθωτα τραυματισμένοι οι θεσμοί, η αξιοπιστία του Κράτους και οι ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Φίλες και φίλοι

Για όσα σημαντικά υλοποιήσαμε ο έπαινος ανήκει σε όλες τις ομάδες του Δημοτικού Συμβουλίου, στους επικεφαλής και τα μέλη τους. Τους ευχαριστώ για τον καθοριστικό τους ρόλο, για τη διατήρηση κλίματος συναίνεσης και συλλογικής ευθύνης, με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα της πόλης και των δημοτών μας. Ξεχωριστή και ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η συμβολή του Αντιδημάρχου μας κ. Σ. Στούππα.

Θέλω να ευχαριστήσω ακόμα για την συνεισφορά τους σε αυτή την κοινή επιδίωξη τους Τμηματάρχες, Προϊσταμένους, λειτουργούς και όλο το προσωπικό του Δήμου. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα στελέχη τους για την παραγωγική συνεργασία που είχαμε και τους επικεφαλής και το προσωπικό όλων των οργανισμών του δημόσιου και ημικρατικού τομέα, για τη βοήθεια και κατανόηση τους.

Ευχές και ευχαριστίες διαβιβάζουμε προς τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας για την εμπιστοσύνη και την συναντίληψη που επιδεικνύουν.

Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και καλά!

Ειρήνη στον κόσμο, ειρήνη στην Κύπρο, ευημερία στο λαό μας και επανένωση της πατρίδας μας.

 

 

 
epohi