logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Απολογισμός Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου για τα έτη 2014 – 2015
Δημοσιογραφική διάσκεψη τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015 στις 12.00 μ.

Οι σοβαρές δυσκολίες και τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία και οικονομία - κατά μείζονα λόγο οι Τοπικές Αρχές - στα οποία αναφερθήκαμε και στον απολογισμό μας πριν δύο (2) χρόνια στις 16 Δεκεμβρίου 2013, συνεχίζονται, αφήνοντας ασφαλώς τις επιπτώσεις τους σε όλους τους Δήμους.

Παρά ταύτα ο Δήμος Λεμεσού με λιγότερα οικονομικά μέσα στη διάθεση του, αλλά με το ίδιο πείσμα και αποφασιστικότητα συνέχισε την αναπτυξιακή του πορεία παραδίδοντας στους δημότες πολύ σημαντικά έργα που σφραγίζουν την πορεία της πόλης μας.

Τον Ιούνιο του 2014 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της Μαρίνας Λεμεσού που έχει αναδειχθεί πλέον σε ένα ξεχωριστό πόλο ναυτικού τουρισμού, ψυχαγωγίας και αναψυχής.

΄Αλλα σημαντικά έργα, όπως η αίθουσα επιβατών και η επέκταση των κρηπιδωμάτων του νέου λιμανιού προχωρούν παρά το γεγονός ότι η τραπεζική κρίση επέφερε σημαντικές καθυστερήσεις.

Παραδόθηκαν με τον πιο επίσημο τρόπο στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τρία (3) μεγάλα έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), δηλαδή το παραθαλάσσιο πάρκο, η ανάπλαση του κέντρου πόλης και το γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη. ΄Εχει παραληφθεί πρόσφατα και γίνεται η τοποθέτηση του σύγχρονου φωτιστικού εξοπλισμού του Παττιχείου Θεάτρου το οποίο αναμένεται στους πρώτους μήνες του 2016 να είναι πλήρως έτοιμο για να λειτουργήσει. Το συνολικό κόστος όλων των έργων ανήλθε στα

€54.15 εκ.

Ξεκινούν εκτός απροόπτου εντός του 2016 τα δυο (2) πολεοδομικά έργα τα οποία προ πολλού βρίσκονται στον θάλαμο αναμονής, δηλαδή η σύνδεση της παραλιακής λεωφόρου με την λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ, από την οδό Κουμανδαρίας μέχρι την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και η οδός Αγίας Φυλάξεως από τον ομώνυμο κυκλικό κόμβο του υπεραστικού μέχρι την Σπύρου Κυπριανού.

Δυστυχώς η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας παρά τις προσπάθειες μας δεν έχει ενταχθεί ούτε φέτος στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ η ανακατασκευή του παράλληλου δρόμου του λιμανιού και η επέκταση προς τα βόρεια του κάθετου δρόμου καθυστερούν λόγω των γνωστών περιπλοκών με τα ζητήματα προσφορών.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας γέννημα και θρέμμα του Δήμου Λεμεσού συνεχίζει να υλοποιεί το μεγαλεπήβολο έργο της κάλυψης όλης της μείζονος Λεμεσού με έργα αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων. Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη τέσσερα (4) συμβόλαια συνολικού ύψους €45.- εκ. ενώ είναι υπό αξιολόγηση άλλο ένα έργο, με στόχο την κατακύρωση του συνολικής δαπάνης €22 εκ. Αναμένεται απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών για να προχωρήσει άλλο ένα έργο με προϋπολογισμό €6 εκ.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες μας για να εξασφαλιστεί το μερίδιο της Κυβέρνησης για τα μεγάλα έργα παροχέτευσης ομβρίων συνολικού κόστους €28.- εκ. Ως γνωστό το ΣΑΛΑ έχει στη διάθεση του το απαιτούμενο ποσό που ανέρχεται σε €13.- εκ.

Γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις με τα αρμόδια Υπουργεία και ελπίζεται ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη ώστε αυτά τα έργα να δρομολογηθούν για να ανακουφίσουν τις περιοχές που πλήττονται συνεχώς από πλημμύρες και να δώσουν δουλειά σε σημαντικό αριθμό ανέργων της οικοδομικής βιομηχανίας.

Από την οικονομική κρίση και τις μεγάλες περικοπές οι Δήμοι έχουν πληγεί στον μεγαλύτερο βαθμό από οποιονδήποτε άλλο τμήμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο παρακάτω πίνακας είναι χαρακτηριστικός.

Κρατική χορηγία (περιλαμβανομένης της χορηγίας έναντι κατάργησης επαγγελματικού φόρου και διαπυλίων)

2011

2012

2014

2014

Αναμενόμενα 2015

Προϋπολογισμός 2016€16.1 εκ.

€12.7 εκ.

€12.0 εκ.

€10.3 εκ.

€10.5 εκ.

€10.5 εκ.Μείωση κατά 35%

Είναι φανερό ότι έχει μειωθεί σε αντίστοιχο βαθμό η δυνατότητα του Δήμου να χρηματοδοτεί και υλοποιεί μεγάλα έργα και επιπλέον υποχρεωθήκαμε σε περικοπές σε όλους σχεδόν ανεξαίρετα τους τομείς δραστηριότητας μας.

Προχωρήσαμε σε μείωση του προσωπικού μας (από τα 540 άτομα το 2007 τώρα είμαστε μόνο 380, δηλαδή μείωση κατά 30% περίπου), ενώ ταυτόχρονα σε συνεργασία με το συνδικαλιστικό κίνημα μειώσαμε τα εργατικά κόστα σε διάφορες υπηρεσίες.

Παρά τα προβλήματα δεν σταματήσαμε να καταβάλλουμε τις ετήσιες δόσεις μας για εξυπηρέτηση των δανείων που είχαν συναφθεί σε προηγούμενα χρόνια, πριν από το 2007.

Ενδεικτικό είναι το ύψος των δόσεων των δανείων περιλαμβανομένων των τόκων.

2011

2012

2013

2014

2015

2016€2.6 εκ.

€5.4 εκ.

€4.8 εκ.

€4.1 εκ.€4.07 εκ.

€3.94 εκ.

Στα δυο (2) χρόνια που ανασκοπούμε υλοποιήσαμε πολλά και διάφορα έργα και αναλάβαμε διάφορες δράσεις, τις κυριότερες των οποίων παραθέτουμε πιο κάτω:

 • Ανακατασκευή πεζοδρομίων (φυσική φθορά και εκσκαφές Αρχών Κοινής Ωφελείας)2011

2012

Πραγματικά 2013

Πραγματικά 2014

Αναμενόμενα 2015

Προϋπολο-

γιζόμενα 2016€1.9 εκ.

€1.9 εκ.

€1.9 εκ.

€1.4 εκ.

€1.0 εκ.

€1.2 εκ. • Ασφαλτόστρωση δρόμων2011

2012

Αποτελέσματα

2013

Αποτελέσματα 2014

Αναμενόμενα

2015

Προϋπολ-

γιζόμενα

2016


€1.3 εκ.

€1.2 εκ.

€1.0 εκ.

€0.1 εκ.

€0.9 εκ.

€1.8 εκ.


 • ΄Εγιναν από το Δήμο πολλά μικρά, αλλά σημαντικά έργα, αντιπλημμυρικά και αποχέτευσης ομβρίων στις περιοχές Αγίας Φύλας, Ζακακίου, Εκάλης, Αγίου Γεωργίου Χαβούζας και αλλού που έδωσαν λύση σε αρκετά από τα προβλήματα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και το κόστος των οποίων ξεπέρασε τις €800.000.- • Προχωρεί και ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των Αποθηκών Παπαδάκη όπου θα δημιουργηθεί με δαπάνη €1.3 εκ. ένα πρότυπο για την Κύπρο Δημοτικό Εικαστικό Κέντρο. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με ποσοστό 60% και θα παραδοθεί περί τα μέσα του χρόνου. Η πρώτη μεγάλη έκθεση προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2016.
 • Στο χώρο του Ζωολογικού Κήπου έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενυδρείου με δαπάνη €250.000.- μετά από την ευγενή χορηγία τριών (3) Εταιρειών με έδρα την πόλη μας.
 • Ολοκληρώθηκε η Α' φάση της συντήρησης της μεγάλης αποβάθρας του παλιού λιμανιού με δαπάνη €300.000.- που αποτελεί χορηγία της Αρχής Λιμένων Κύπρου προς τον Δήμο μας.
 • ΄Εγινε ανακατασκευή και νέα τοπιοτέχνηση του πάρκου έναντι των Δικαστηρίων όπου τοποθετήθηκε το έργο του γλύπτη Νίκου Κουρούσιη αφιερωμένο στην βοήθεια και αλληλεγγύη των Κυπρίων προς τους Εβραίους πρόσφυγες της περιόδου 1946 – 1949.
 • Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Σχέδιο Περιοχής μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού. Ταυτόχρονα παραδόθηκαν στο Πολεοδομικό Συμβούλιο οι απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το υπό μελέτη Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου, το οποίο ελπίζεται να παρουσιαστεί περί τα μέσα του 2016.
 • Συνεχίζονται οι επαφές με το Τμήμα Δημοσίων ΄Εργων στις οποίες συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού, με στόχο την προκήρυξη το συντομότερο δυνατό των προσφορών για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας το οποίο δυστυχώς έχει καθυστερήσει πολύ.
 • Εκπονήθηκε από ιδιωτικό οίκο κατόπιν προσφορών μελέτη για εκτίμηση κινδύνων για την ασφάλεια και υγεία σε όλους τους χώρους εργασίας του Δήμου Λεμεσού.
 • Ανατέθηκε μετά από προσφορές σε ελεγκτικό οίκο η ετοιμασία μελέτης για εισαγωγή νέου συστήματος και διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις.
 • Ανατέθηκε δοκιμαστικά και μετά από προσφορές σε ιδιωτική εταιρεία ο εντοπισμός χρεωστών του Δήμου που για μια σειρά λόγους δεν κατέβαλλαν τα οφειλόμενα τέλη, άδειες δικαιώματα κλπ.
 • Με την αγορά υπηρεσιών αλλά και την στενή συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού ξεκίνησε εντός του 2015 συστηματική προσπάθεια είσπραξης ενταλμάτων, γεγονός που απέφερε στον Δήμο πρόσθετες εισπράξεις της τάξης των €750.000.-
 • 'Εχουν υιοθετηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο νέοι τροποποιητικοί κανονισμοί σε ότι αφορά τη διαχείριση οικιακών αποβλήτων που καθιστούν την ανακύκλωση υποχρεωτική. Πρόκειται για πρότυπους κανονισμούς οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν από όλες τις Τοπικές Αρχές.
 • Οι πρακτικές και οι εμπειρίες του Δήμου Λεμεσού που αφορούν μέτρα για τον έλεγχο του θορύβου από τα κέντρα αναψυχής έχουν υιοθετηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία και ενσωματώθηκαν σε νομοθεσία η οποία στοχεύει να αντιμετωπίσει πλέον αποτελεσματικά αυτό το πρόβλημα. Αναφερόμαστε στην υποχρεωτική μελέτη και κατασκευή ηχομόνωσης, στην εγκατάσταση κοφτών ήχου και στα μικτά περίπολα Υγειονομείου – Αστυνομίας κατά τα Σαββατοκυρίακα.
 • Μετά από πολλές συσκέψεις, ενημερώσεις και ανάλογη εκπαίδευση εφαρμόστηκε και στη Λεμεσό σε συνεργασία με την Αστυνομία ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς, δραστηριοποιώντας έτσι εκατοντάδες πολίτες σε όλες τις συνοικίες, με επικεφαλής τους Κοινοτάρχες και τα μέλη των Συνοικιακών Συμβουλίων.
 • Οργανώσαμε ξανά σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας και τον Σύνδεσμο Οινοποιών Κύπρου τους Διαγωνισμούς Οίνων, τόσο το 2014, όσο και το 2015, οι οποίοι λόγω της διάλυσης του ΣΑΠ κινδύνευαν να ξεχαστούν και να παραμεριστούν. Η ευρεία συμμετοχή και η εξαιρετική ποιότητα των κρασιών που παρουσιάστηκαν επιβράβευσαν την προσπάθεια μας η οποία θα συνεχιστεί και στον επόμενο χρόνο.
 • Φιλοξενήσαμε το 2014 με μεγάλη επιτυχία το 34ο Συνέδριο Καρναβαλικών Πόλεων με συμμετοχή εκατόν είκοσι (120) αντιπροσώπων από πολλές χώρες της Ευρώπης κερδίζοντας την εκτίμηση και τις θερμές ευχαριστίες όλων των συμμετεχόντων.
 • Ως συνέχεια της αναγνώρισης αλλά και της ανάδειξης και προβολής του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, θεωρούμε την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για ένταξη του στον κατάλογο της ΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, γεγονός που ανοίγει νέους ορίζοντες προς διεθνείς οργανισμούς και πολιτιστικούς φορείς.
 • Οι διεθνείς μας σχέσεις αναπόφευκτα επηρεάστηκαν από τις περικοπές των δαπανών μας, όμως συνεχίσαμε της ετήσιες ανταλλαγές με την Αγία Πετρούπολη και σε αυτά τα πλαίσια τον Μάιο 2015 φιλοξενήσαμε μεγάλη αντιπροσωπεία της Κυβέρνησης και άλλων φορέων της πόλης και διοργανώθηκε η ετήσια καθιερωμένη «στρογγύλη τράπεζα» με τίτλο «Οι ιδέες των Πανεπιστημίων μας στην υπηρεσία των πόλεων μας». Στο πνεύμα των σχέσεων που συνεχώς ενισχύονται φιλοξενήσαμε και φέτος το καλοκαίρι, για τρίτη φορά, ομάδα παιδιών από ορφανοτροφείο της Αγίας Πετρούπολης.
 • Τον Ιούλιο του 2015 υποδεχτήκαμε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια τριμελή αντιπροσωπεία του Δήμου της Μασσαλίας με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο της πόλης, στα πλαίσια της οποίας έγινε μια παραγωγική συνάντηση στην παρουσία επιχειρηματικών κα επαγγελματικών φορέων της πόλης μας (ΕΒΕΛ, ΕΤΑΛ κλπ). Θεωρούμε αυτή την επίσκεψη πολύ σημαντική γιατί σηματοδοτεί την αναθέρμανση των σχέσεων μας με την Μασσαλία. Οι παραστάσεις του Εθνικού Μπαλέτου της Μασσαλίας και η συμμετοχή του φολκλορικού συγκροτήματος Roudelet Felibren στο Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ Λεμεσού το οποίο ειρήσθω εν παρόδω σημείωσε και φέτος μεγάλη επιτυχία ήταν τα πρώτα αποτελέσματα.

Προγραμματίζεται, εκτός απροόπτου δική μας επίσκεψη στη Μασσαλία εντός του 2016 όπου θα υπογραφεί και η νέα συμφωνία συνεργασίας. • Συνεχίζονται και ενισχύονται οι δραστηριότητες των Ιδρυμάτων και Φορέων που έχει συστήσει ο Δήμος όπως το Κέντρο Κοινωνικής Προσφοράς, το Παττίχειο Κέντρο Ενασχόλησης Ενηλίκων, το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο και Κέντρο Μελετών, το Ανοιχτό Σχολείο και το Θεατρικό Μουσείο. Χρειάζονται ξέχωρες δημοσιογραφικές διασκέψεις για να παρουσιαστεί το έργο ενός εκάστου από αυτά τα ιδρύματα, όμως θα αναφέρω την επιτυχή διοργάνωση από το Θεατρικό Μουσείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και την Τράπεζα Κύπρου του Α' Θεατρολογικού Συνεδρίου που έγινε πρόσφατα στο πολιτιστικό κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» με ευρεία παρουσία ομιλητών από την Κύπρο και το εξωτερικό και μεγάλη συμμετοχή από ενδιαφερόμενους στον τομέα του θεάτρου και της ιστορίας του.
 • Ιδιαίτερη δραστηριότητα μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες αναπτύσσουν και οι άλλες δομές και προγράμματα του Δήμου, όπως είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Δικοινοτικό Κέντρο, ο Παιδικός Σταθμός Αντώνη και Ινώς Χατζηπαύλου, το πρόγραμμα «Ελεύθερα Χέρια» και το πρόγραμμα «Κοινωνική Εργασία στο δρόμο».
 • Για τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου θα μιλήσουμε αναλυτικά μια άλλη φορά όμως θα ήθελα να αναφέρω την συνεχιζόμενη επιτυχία του θεσμού των Μεγάλων Μπαλέτων, ο οποίος αποδεικνύεται λόγω της σωστής διοικητικής και οικονομικής του διαχείρισης πολύ ανθεκτικός στον χρόνο και στις κρίσεις, την ίδια ώρα που παρόμοιες διοργανώσεις σε άλλες πόλεις με πολλαπλάσια κρατική στήριξη παρουσιάζουν μεγάλο παθητικό. Φέτος το Εθνικό Μπαλέτο Μασσαλίας μας χάρισε δυο μοναδικές παραστάσεις που απέσπασαν τα πλέον κολακευτικά σχόλια των κριτικών.
 • Στα δυο (2) χρόνια που ανασκοπούμε έχουν ετοιμαστεί από τον Δήμοι οι ακόλουθες εκδόσεις –

1.Maniera Cypria – Λεμεσός: Μυθιστορία και Μνήμη2.Αρχαίες και μεσαιωνικές παραλληλίες στη σύγχρονη κυπριακή τέχνη3.Δίγλωσση φωτογραφική παρουσίαση των συγχρηματοδοτούμενων έργων της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013 με τίτλο «Λεμεσός, μια νέα εποχή». • Τελευταίο αλλά όχι έσχατο είναι η πρόσφατη απόφαση των αρμοδίων Υπουργείων και Υπηρεσιών να υιοθετήσουν προταθέν από το Δήμο Στρατηγικό Σχέδιο για την ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη των υποβαθμισμένων δυτικών συνοικιών του κέντρου με έγκριση χρηματοδότησης ύψους €22 εκ.

Τα έργα που προτάθηκαν είναι τα ακόλουθα:

 • Αποκατάσταση δημοτικών πολυκατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου και αξιοποίηση τους για πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. • Δημιουργία στα ακίνητα του Δήμου στην Φραγκλίνου Ρούσβελτ κέντρου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
 • Δημιουργία στον ίδιο ή παραπλήσιο χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου, χώρου προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων.
 • Πράσινος περίπατος στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της περιοχής.
 • Αποκατάσταση των «Λουτρών του Βάτη»
 • Αποκατάσταση του Τ/Κ κινηματογράφου και μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
 • Διαμόρφωση και εμπλουτισμός πλατειών (Συντάγματος, Φιλελλήνων, Αναγέννησης, Νίκου Ρούσου)
 • Σχεδιασμός της πλατείας Ειρήνης
 • Βελτίωση όψεων υποστατικών (οικιών και καταστημάτων)
 • Ανάπλαση της οδού Μισιαούλη Καβάζογλου
 • Ανάπλαση οδικού δικτύου κατά μήκος του καναλιού Γαρύλλη από την λεωφόρο Μακαρίου μέχρι τη θάλασσα.
 • Προσβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο
 • Εξυγίανση θαλάσσιου περιβάλλοντος και παραλιακού μετώπου
 • Δημιουργία Κέντρου Ενασχόλησης Ενηλίκων
 • Δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων.
 
 

 

 
epohi