logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου, στα εγκαίνια του έργου «Γραμμικό Πάρκο κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη», την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015 στις 4.00 μ.μ.


Σήμερα παραδίδεται επίσημα ένα από τα πιο αξιόλογα και πλέον εκτεταμένα πολεοδομικά έργα που έγιναν ποτέ στον τόπο μας και που καλύπτει μήκος 5 ½ χιλιομέτρων. Το έργο μέσω λειτουργικών παρεμβάσεων σύγχρονης αισθητικής και  υψηλής ποιότητας, με πρωτότυπο σχεδιασμό και άριστη κατασκευή αντέστρεψε μια πολύ αρνητική κατάσταση στην κοίτη του ποταμού Γαρύλλη και αποτελεί ήδη μια μόνιμη πρόσκληση στην κοινωνία της πόλης, αλλά και τους επισκέπτες της να δουν από κοντά, να εξερευνήσουν και να αγαπήσουν αυτό το γραμμικό πάρκο και τον ποταμό Γαρύλλη.

Χαιρόμαστε που σήμερα είναι μαζί μας ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, με το Υπουργείο του οποίου συνεργαστήκαμε στενά και παραγωγικά στην όλη διαδρομή του έργου. 

Καλωσορίζουμε επίσης στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και άλλων κυβερνητικών τμημάτων, ανεξάρτητων και ημικρατικών οργανισμών των οποίων η συμβολή ήταν πραγματικά πολύτιμη.

Στο στάδιο της μελέτης και του σχεδιασμού του Γραμμικού Πάρκου εξετάστηκαν όχι μόνο οι θετικές παράμετροι της αναζωογόνησης των γειτνιαζόντων περιοχών, αλλά και οι τρόποι επίλυσης προβλημάτων και θεμάτων τα οποία προϋπήρχαν.

Στόχος του έργου ήταν η αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης περιθωριοποίησης της κοίτης του Ποταμού Γαρύλλη μέσα από σχεδιασμένες επεμβάσεις ανάπλασης, οργάνωσης και κυκλοφοριακής διαχείρισης που προέβλεπε δημιουργία ποδηλατόδρομου, πεζόδρομου και διαμόρφωση γραμμικού πάρκου πρασίνου σε όλο το μήκος του ποταμού.

Ο εξωραϊσμός των παρόχθιων περιοχών καλύπτει μία απόσταση 5 ½ χιλιομέτρων από το παλαιό λιμάνι μέχρι τα βόρεια όρια του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών και από το διχάλι νότια της Β' Τεχνικής Σχολής μέχρι την οδό Αγίας Φυλάξεως, δυτικά του γηπέδου του Λανιτείου.

Ο σχεδιασμός αντιμετωπίστηκε ανάλογα με τα γνωρίσματα της κάθε περιοχής και του αντίστοιχου περιβάλλοντος χώρου.

Το έργο αφορά εργασίες καθ' όλο το μήκος του ποταμού και σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει.

 • Συνεχές δίκτυο ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου.

 • Γραμμικό πάρκο στις όχθες του ποταμού όπου υπήρχε δυνατότητα βάσει του υφιστάμενου πλάτους στις δυο πλευρές του ποταμού.

 • Κατά διαστήματα και σε διάφορους χώρους διαμόρφωση μικρών πλατειών και παιχνιδότοπων, σημεία τα οποία αποτελούν χώρους για συνάθροιση και κοινωνικές δραστηριότητες στη βάση του υφιστάμενου πλάτους της κοίτης του ποταμού. Επίσης οι χώροι χρησιμεύουν για ξεκούραση των περπατητών και γενικά των επισκεπτών του πάρκου.

 • Τοπιοτέχνηση και εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος με τη χρήση νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας.

 • Κατασκευή τοίχων στα πρανή του ποταμού

 • Αναβάθμιση των υφιστάμενων γεφυριών και κατασκευή νέων ξύλινων γεφυρών σε διάφορα σημεία του πάρκου που επιτρέπουν με άνεση σε κάθε πεζό ή ποδηλάτη να διασχίζει τις όχθες του ποταμού.

 • Εγκατάσταση φωτισμού που προσδίδει φιλόξενο χαρακτήρα στο χώρο για να χρησιμοποιείται και τις βραδινές ώρες.

 • Ασφαλή διέλευση του κοινού στα διάφορα σημεία όπου το πάρκο διέρχεται από οδικές αρτηρίες, με την κατασκευή διαβάσεων.

 • Διατήρηση της μορφολογίας του φυσικού περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας της κοίτης του ποταμού χωρίς να παρεμποδίζεται η φυσική ροή του νερού.

 • Οπτική και λειτουργική σύνδεση του ποταμού με τις οικιστικές περιοχές όπου διέρχεται.

 • Άρση παράνομων επεμβάσεων στην κοίτη του ποταμού.

Η διαμόρφωση συνετέλεσε καθοριστικά στην εξάλειψη της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατούσε, ενώ περιορίστηκε η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα ασυνείδητων να απορρίπτουν εκεί κάθε είδους άχρηστα υλικά και αντικείμενα. Επίσης τέθηκε υπό έλεγχο η περαιτέρω ρύπανση της κοίτης από διάφορες αιτίες.

Ο ποταμός Γαρύλλης αποτελεί ένα σημαντικό γεωφυσικό στοιχείο και η αξιοποίηση του πέρα από άξονα περιπάτου, ποδηλάτου και γραμμικού πάρκου έδωσε ποιοτική ανάσα στις οικιστικές περιοχές και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει τον ποταμό.

Η διαμόρφωση προσφέρει ασφαλή διαδρομή για ποδηλατιστές, τόσο για σκοπούς άσκησης και ψυχαγωγίας, όσο και για εναλλακτική διακίνηση αντί της χρήσης αυτοκινήτου από τις βόρειες συνοικίες προς το εμπορικό κέντρο της πόλης, αλλά και προς τις περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος όπως Μαρίνα, παλιό λιμάνι, προκυμαία.

Εμπλούτισε τους ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους της πόλης, με στόχο την προσέλκυση του επισκέπτη και του τουρίστα σε μια διαφορετική διαδρομή από τη συνηθισμένη.

Τέλος, συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπλαση μιας εγκαταλειμμένης, περιφρονημένης και παρεξηγημένης περιοχής και αναζωογόνησε γειτονιές όπου οι χώροι πρασίνου και περιπάτου είναι πολύ λίγοι.

Το έργο είχε ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2007 – 2013, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με άξονα προτεραιότητας ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ και ειδικό στόχο ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

Εκφράζουμε τις μεγάλες μας ευχαριστίες προς τους:

Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων

Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης

Γενικό Λογιστή

Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης

Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών

Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως

Τμήμα Δημοσίων ΄Εργων

Αρχές Κοινής Ωφελείας

Συμβούλους Μηχανικούς και Εργολάβους του έργου

Την ομάδα του Δήμου Λεμεσού που σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή του έργου.

 

 

 
epohi