logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στο 11ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας με θέμα το Γυναικείο Κίνημα, την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015 στις 7.00 μμ. στο πολιτιστικό κέντρο Πάνος Σολομωνίδης.


Η επιτροπή του Συμποσίου αποφάσισε να αφιερώσει το φετινό συμπόσιο σε έναν Ευπατρίδη Λεμεσιανό, που αποχαιρετίσαμε πρόσφατα. Τον Γιαννάκη Δρουσιώτη, ο οποίος πέρα από τη γνωστή του δράση και ιστορία, υπήρξε από τους πρώτους εθελοντές του Αρχείου και ομιλητής στο Πρώτο Συμπόσιο το 2005.

Τα ετήσια Επιστημονικά Συμπόσια που διοργανώνει το «Ίδρυμα Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο-Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού», αποτελούν ένα ετήσιο πολιτιστικό γεγονός τόσο για την πόλη μας και το κοινό, που ζητά να μάθει πώς να ερευνά και να αξιοποιεί την σύγχρονη ιστορία του. Η τοπική ιστορία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι εμείς ως Δήμος Λεμεσού και ως ΄Ιδρυμα, νιώθουμε ότι έχουμε συμβάλει στην προώθησή της, ιδιαίτερα μέσα από τα ετήσια Συμπόσια με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Ιστορικό Αρχείο στην σχολική κοινότητα και με τη βοήθεια που προσφέρει στους ερευνητές. Χαίρομαι ιδιαίτερα, που οι μαθητές από το Λύκειο Αγίου Σπυρίδωνα, θα παρουσιάσουν την έρευνά τους για την Λούλλα Σιούσμιθ, δείγμα της συνεργασίας μεταξύ του Αρχείου και των σχολείων.
Το φετινό, το 11ο κατά σειρά Συμπόσιο, έχει και την συμβολική του σημασία. Δίνεται σημασία σε ένα θέμα που φαίνεται οικείο πλην όμως έχει πολλά περιθώρια έρευνας: Η γυναικεία παρουσία στην πόλη μας και πώς οργανωμένα σύνολα και άτομα έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της ζωής της Λεμεσού. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί η Λεμεσός είναι μια πόλη όπου η γυναικεία παρουσία υπήρξε δυναμική από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Είτε πρόκειται για το οργανωμένο γυναικείο κίνημα, είτε με αναφορά σε σημαντικούς οργανισμούς είτε για σημαντικές προσωπικότητες. Πολιτική, λαϊκοί αγώνες, παιδεία, κοινωνική προσφορά, πολιτισμός είναι μερικοί από τους τομείς όπου οι Λεμεσιανές έχουν να επιδείξουν ένα σημαντικό έργο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο με εισηγήσεις και με παρεμβάσεις. Εκφράζω τις ιδιαίτερες μου ευχαριστίες προς όλα τα μέλη του Ιστορικού Αρχείου προς τους Μίμη Σοφοκλέους και Δημήτρη Θεοδώρου, αλλά και στους εθελοντές που βοήθησαν στη διοργάνωση ενός ακόμα συμποσίου του οποίου η θεματολογία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Το Αρχείο εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα αποκτήματα που προσφέρουν είτε μόνιμα είτε επί δανείω πολλοί συμπολίτες μας. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο Lions  Λεμεσού «Αμαθούς-Νεάπολις» και την πρόεδρο, την φίλη κα Ευτέρπη Παπακυριακού, για την πρόσφατη δωρεά ενός σύγχρονου lap top, προς το Αρχείο το χρησιμοποιούμε σήμερα, μάλιστα, στο Συμπόσιο. Κάθε τι που προσφέρεται στο Αρχείο ως υποδομή και κάθε κειμήλιο ενισχύουν τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει. Βοηθά στην έρευνα ή γίνεται αμέσως αντικείμενο μελέτης ή μέρος της μουσειακής συλλογής. Ελπίζουμε ότι από το φετινό Συμπόσιο θα εμπλουτιστούν οι συλλογές που αφορούν τη συμβολή των γυναικών στην ανάπτυξη της Λεμεσού σε διάφορους τομείς.

Ο Δήμος Λεμεσού παρέχει την αμέριστη συμπαράσταση του προς τέτοιες προσπάθειες και κυρίως όταν πρόκειται για την έρευνα και την τεκμηρίωση της ιστορίας της Λεμεσού.
Εύχομαι κάθε επιτυχία τόσο στην παρούσα, όσο και σε κάθε μελλοντική δραστηριοποίηση του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού και σας διαβεβαιώνω πως ο Δήμος μας θα είναι  πάντα αρωγός και συνοδοιπόρος.

Με αυτά τα λόγια, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του 11ου Επιστημονικού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας της Λεμεσού.
 

 

 
epohi