logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στο φιλολογικό μνημόσυνο που διοργανώνει το Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, ο Δήμος Λεμεσού και η Πολιτιστική Κίνηση Επιλογή, για τον λόγιο, ποιητή, συγγραφέα, κριτικό θεάτρου Ανδρέα Πανάτο, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 στις 8μ.μ. στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης»

 

Είμαστε απόψε εδώ, ίσως με κάποια αργοπορία, διότι ο άνθρωπος που τιμούμε σήμερα, ο Ανδρέας Πανάτος λογοτέχνης, κριτικός, δάσκαλος, φίλος και σύντροφος μας ήταν πιο μπροστά από μας, μας πρόλαβε και έφυγε πρόσφατα.

 

Ο Ανδρέας για όλους μας, για την παράταξη του, για τους μαθητές του, για τους συναγωνιστές του, υπήρξε πάντα ένας καθοδηγητής και ταυτόχρονα ένας πολύ κοντινός τους άνθρωπος. Διαμόρφωνε ιδέες και προτάσεις, υπέβαλλε λύσεις και απαντήσεις χωρίς το πομπώδες ύφος του πολυπράγμονα και του σπουδαίου γιατί γνώριζε τα θέματα του μέχρι το τέλος, είχε μια πληρότητα που του έδωσε η εργατική καταγωγή του, η παιδεία του και ο ιδεολογικός μαρξιστικός εξοπλισμός του.

 

Θυμούμαι τον Ανδρέα νέο και ενθουσιώδη δάσκαλο στα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας όταν μαζί με άλλους ομοϊδεάτες του άνοιγαν δρόμους στον συνδικαλισμό, στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

 

Τον θυμούμαι να στηρίζει όσο λίγοι την δράση των συλλόγων μας και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος της Αριστεράς όχι με εκ του μακροθέν διδαχές αλλά επί τόπου, χαμηλά, στα οικήματα, στις μικρές και συχνά παραμελημένες αίθουσες όπου ανέβαιναν θεατρικές παραστάσεις, χορωδίες, χορευτικά συγκροτήματα.

 

Ίσως από το 1990 και μετά να είχαμε τον Ανδρέα στον πιο επιτελικό ρόλο που ανέλαβε ποτέ, όταν στην πράξη πήρε πάνω του όλο το φορτίο παγκύπρια της πολιτιστικής πολιτικής και δράσης του κόμματος του μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες και πρωτόγνωρες.

 

Ξεδίπλωσε τότε όλες του τις δυνάμεις και το ταλέντο και έδωσε μοναδικά δείγματα συμπεριφοράς ηγέτη και διανοούμενου.

 

Υπήρξε φίλος και συνοδοιπόρος στις μεγάλες αναζητήσεις της περιόδου 1985 – 1995 όταν ολόκληρη η οικουμένη μπήκε σε δοκιμασία και συνταράχθηκε από τις εξελίξεις. Ο Ανδρέας ήταν ένας από αυτούς που επηρέασαν τις επιλογές πολλών από εμάς αλλά και τον τρόπο που μάθαμε να διαχειριζόμαστε πολλά ζητήματα. Μας δίδαξε την νηφαλιότητα, επιχειρηματολογία, υπομονή, διαλεκτική σκέψη, σεβασμό στην άλλη άποψη.

 

Για δεκαετίες μέλος της συντακτικής Επιτροπής της Νέας Εποχής του μακροβιώτερου λογοτεχνικού περιοδικού της Κύπρου, εμπνεύστηκε της ιδέας των πολιτιστικών βραβείων) έκδοση Πιερίδη – Τεύκρου Ανθία) και άλλα που θα αναφέρουν οι πλέον ειδικοί.

 

Στο μυαλό του Ανδρέα υπήρχε μια απίστευτη ροή ιδεών και προτάσεων για την υλοποίηση των όποιων έμπαινε πρώτος μπροστά.

 

Στα πολλά που κατάφερε στην ζωή του πρέπει να ξεχωρίσουμε την ιδέα και την δημιουργία του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων, της εξασφάλισης του οικήματος του και κυρίως της αναγνώρισης και ετήσιας επιχορήγησης του από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Και βέβαια δεν μπορεί κανένας να ξεχάσει τον Ανδρέα με την φυσαρμόνικα, το τραγούδι και τον χορό, τον άνθρωπο της θάλασσας και του βουνού τον πραγματικό λάτρη της Κυπριακής Υπαίθρου, τον άνθρωπο που ύμνησε τον εργάτη και την εργατική τάξη.

 

Θα θυμόμαστε πάντα τον Ανδρέα Πανάτο με ιδιαίτερη εκτίμηση για τα τόσα πολλά και σημαντικά που πρόσφερε στον τόπο μας, στη πόλη μας και για την πολύτιμη παρακαταθήκη που μας κατέλειπε ως ανεκτίμητη κληρονομιά.

 

 
epohi