logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δήμος Λεμεσού, το Τμήμα Δασών και η Ομάδα Πρωτοβουλίας Διατήρησης Μνήμης Πάνω Αμιάντου, με θέμα «Μεταλλείο Αμιάντου – παρελθόν, παρόν και μέλλον», την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 στις 7.00 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο Πάνος Σολομωνίδης

 

Συγχαίρω θερμά τους πρωτεργάτες αυτής την εκδήλωσης, την οποία θεωρώ ως μέρος του οφειλόμενου χρέους προς χιλιάδες εργαζομένους, διευθυντές, μηχανικούς, τεχνικούς, εργάτες και εργάτριες του Μεταλλείου του Αμιάντου, του Εναερίου και του σταθμού μεταφόρτωσης στη Λεμεσό που μόχθησαν για δεκαετίες παράγοντας εθνικό πλούτο για τον τόπο μας.

 

Οφείλουμε ακόμα να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους από την γνωστή ασθένεια των αμιαντορύχων ή εργατικά ατυχήματα έχασαν τη ζωή τους στο Μεταλλείο, αλλά κυρίως να αποτιμήσουμε και να εκτιμήσουμε την προσφορά των πρωτοπόρων συνδικαλιστών του Αμιάντου που με την οργανωμένη πάλη τους, τις πολυήμερες απεργίες και κινητοποιήσεις, βελτίωσαν αισθητά τη ζωή των ανθρώπων και προώθησαν τα εργατικά δικαιώματα.

 

Είναι δεκάδες, χιλιάδες οι συμπατριώτες μας από τη Λεμεσό και ολόκληρη την Κύπρο που στα πολλά χρόνια λειτουργίας του μεταλλείου εργάστηκαν εκεί.  Οι εγκαταστάσεις μαζί με τους χώρους διαμονής και διαβίωσης των εργατών, ανδρών και γυναικών ήταν της έκτασης και της μορφής μιας μικρής πολιτείας, με ένα σπουδαίο νοσοκομείο, σχολείο και άλλα κοινόχρηστα υποστατικά. Κάποιος χαρακτηριστικά έλεγε ότι στο χώρο λειτουργούσαν σε κάποια στιγμή είκοσι (20) καφενεία.

 

‘Ηταν ακόμα πολύ σημαντική η τεχνογνωσία και τα νέα επαγγέλματα, ιδιαίτερα τα τεχνικά που αποκτήθηκαν και αξιοποιήθηκαν ευρύτερα με πρωτότυπα έργα μηχανικής που σπάνια συναντώνται, όπως για παράδειγμα ο Εναέριος.

 

Για πολλούς από εμάς, αποτελεί μεγάλο σφάλμα για να μην πω ασυγχώρητη παράλειψη το γεγονός ότι επιτρέψαμε να διαλυθεί το Μεταλλείο, οι εγκαταστάσεις του, ο εξοπλισμός του, τα εργαλεία και αρκετά από τα κτίρια του, εις τα εξ’ ων συνετέθησαν.

 

΄Εχει χαθεί για τον τόπο μας ένα φυσικό ιστορικό μουσείο, ένα εργατικό προσκύνημα, ένα μεγάλο εργοτάξιο βιομηχανικής αρχαιολογίας.  Τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα διαλύθηκαν.  Μηχανήματα πουλήθηκαν ως παλιά μέταλλα.  Εγκαταστάσεις και εξοπλισμός δεκάδων χιλιάδων ευρώ συλήθηκαν από κλέφτες και καταπατητές, με αποτέλεσμα η φυσιογνωμία του χώρου να αλλοιωθεί πλήρως. 

 

Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για το μεγαλοπρεπές κτίριο του Εναερίου στη θάλασσα, το οποίο άσκεφτα και ασυλλόγιστα κατεδαφίστηκε στις αρχές του 1980 για να φαίνεται η θάλασσα!!!  Η ίδια επιχειρηματολογία χρησιμοποιήθηκε για την κατεδάφιση των αποθηκών Θεοδοσίου δέκα πέντε (15) χρόνια μετά.

 

Ειρήσθω εν παρόδω για εκείνη την ακατανόητη και αχαρακτήριστη κατεδάφιση ακόμα η Κυπριακή Δημοκρατία πληρώνει.  Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιδίκασε πρόστιμο €8 εκ. υπέρ των πρώην ιδιοκτητών.

 

Είναι παρήγορο – και αυτό εν μέρει – ότι μετά τη βιβλική καταστροφή για την οποία όλοι εμείς οι Κυβερνήσεις, οι επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς έχουμε ευθύνη, ανατέθηκε ο εξωραϊσμός και η ανάπλαση του χώρου σε έναν από τα πιο αξιόμαχα τμήματα του δημοσίου, στο Τμήμα Δασών.  Είναι ακόμα παρήγορο ότι ομάδες πρωτοβουλίας όπως οι σημερινοί μας οικοδεσπότες προσπαθούν να καταγράψουν και να διαφυλάξουν την ιστορία του Αμιάντου που είναι σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας.

 

Εύφημη μνεία αξίζει και στους Ροταριανούς Λεμεσού οι οποίοι αποφάσισαν πρόσφατα με τη σύμφωνη γνώμη και στήριξη του Δήμου Λεμεσού να τοποθετήσουν οβελίσκο με ενημερωτικές πινακίδες ακριβώς στο σημείο που ήταν το παλιό κτίριο του Εναερίου.  Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2016.

 

Αυτό που επιπρόσθετα οφείλουμε όλοι μαζί να κάνουμε είναι μια εκτεταμένη και λεπτομερής καταγραφή όλης της μεγάλης ιστορίας του Μεταλλείου.  Αυτό είναι δύσκολο, επίπονο έργο, απαραίτητο όμως εάν θέλουμε και η επόμενη γενιά να θυμάται αυτή την εκτεταμένη σελίδα της ιστορίας της πατρίδας μας.      

 
 

 

 
epohi