logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου, στα εγκαίνια του έργου «Ανάπλαση κέντρου πόλης», τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015 στις 4.00 μ.μ.

Σήμερα παραδίδεται επίσημα ένα από τα πιο αξιόλογα και πλέον εκτεταμένα πολεοδομικά έργα που έγιναν ποτέ στον τόπο μας που καλύπτει 360 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και οδικό δίκτυο 9.5 χιλιομέτρων και το οποίο ενεθάρρυνε την ανάπτυξη, μέσω πρόσφορων και λειτουργικών παρεμβάσεων, σύγχρονης αισθητικής και  υψηλής ποιότητας και αποτελεί μια μόνιμη πρόσκληση στην κοινωνία της πόλης, αλλά και τους επισκέπτες της να δουν από κοντά, να εξερευνήσουν και να αγαπήσουν τις νέες δυνατότητες του Ιστορικού Κέντρου.

 

Χαιρόμαστε που σήμερα είναι μαζί μας ο Υπουργός των Εσωτερικών, κ. Σωκράτης Χάσικος, με το Υπουργείο του οποίου συνεργαστήκαμε στενά και παραγωγικά στην όλη διαδρομή του έργου.  Καλωσορίζουμε επίσης στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών και άλλων κυβερνητικών τμημάτων, ανεξάρτητων και ημικρατικών οργανισμών των οποίων η συμβολή ήταν πραγματικά πολύτιμη.

 

Στο στάδιο της μελέτης και του σχεδιασμού της ανάπλασης του κέντρου πόλης εξετάστηκαν όχι μόνο οι θετικές παράμετροι της αναβίωσης του κέντρου, αλλά και οι τρόποι επίλυσης προβλημάτων και θεμάτων τα οποία, άλλα μεν προϋπήρχαν και άλλα προέκυψαν ως φυσικό επακόλουθο της μεταμόρφωσης ενός μέχρι τότε υποβαθμισμένου μέρους της πόλης μας, σε ζωντανό κομμάτι της.

 

Με την ολοκλήρωση του έργου έχει επιτευχθεί:

 

·       Η ουσιαστική βελτίωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και πεζών εφαρμόζοντας μέτρα κυκλοφοριακής διαχείρισης που περιλαμβάνουν εκτεταμένες μονοδρομήσεις, περιορισμό των προσβάσεων σε κύριους δρόμους, πεζοδρομήσεις συμπαγών περιοχών και σωστή και ομοιόμορφη σήμανση εισόδου / εξόδου και τρόπου διακίνησης στην περιοχή.  Για ενθάρρυνση της διακίνησης πεζών κατασκευάστηκε ένα πλήρες και συνεχές δίκτυο χώρων (περιοχών, δρόμων, πλατειών) απαλλαγμένων από τροχαία κυκλοφορία, δρόμων με προτεραιότητα στους πεζούς, με πλατιά πεζοδρόμια που συνδέουν τα σημεία δραστηριότητας και αναφοράς του κέντρου.

 

·       Η δημιουργία χώρων κοινωνικής συναναστροφής, καθώς και χρήσεων πολιτιστικών, αναψυχής και τουρισμού που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του κέντρου έναντι άλλων περιοχών.  Επιδίωξη ήταν η δημιουργία χώρων πολλαπλών χρήσεων που ως αποτέλεσμα βοήθησαν στην οργάνωση του κέντρου εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τον τοπικό πληθυσμό.

 

·       Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων, όπως και ιστορικών ή άλλων σημείων αναφοράς της πόλης.

 

·       Η αξιοποίηση τόσο των δημοσίων, όσο και των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης και η ουσιαστική επέκταση τους.

 

Το έργο είχε ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2007 – 2013, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με άξονα προτεραιότητας ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ και ειδικό στόχο ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.

 

Εκφράζουμε τις μεγάλες μας ευχαριστίες προς τους:

 

 

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργείο Οικονομικών

Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης

Γενικό Λογιστή

Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης

Μονάδα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών

Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως

Τμήμα Δημοσίων ΄Εργων

Αρχές Κοινής Ωφελείας

Συμβούλους Μηχανικούς και Εργολάβους του έργου

Την ομάδα του Δήμου Λεμεσού που σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή του έργου.

 

 

 
epohi