logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την Εκστρατεία Προώθησης της Ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους Δήμους της Μείζονος Λεμεσού, την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 στις 12.00 μ.

Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας,

Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους των συνδιοργανωτών της Εκστρατείας Προώθησης της Ανακύκλωσης από όλους τους Δήμους της Μείζονος Λεμεσού, σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία και τη στήριξή σας στις προσπάθειες που κάνουμε για τη βελτίωση της πόλης μας και του τόπου μας.

Με τη σημερινή διάσκεψη κηρύσσουμε επίσημα την έναρξη της εκστρατείας.

Στόχος μας είναι μέσω και αυτής της εκστρατείας να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι συνδημότες μας για την ανακύκλωση και τη σημασία της. Στόχος είναι να αντιληφθούμε όλοι πόσο σημαντική είναι η ανακύκλωση και πόσα πολλά είναι τα οφέλη της για όλους μας, και για το περιβάλλον.

Οι Δήμοι της ευρύτερης Λεμεσού σε συνεργασία με την Εταιρεία Green Dot Κύπρου προσφέρουν τα τελευταία χρόνια στους δημότες τους προγράμματα ανακύκλωσης για υλικά, όπως το χαρτί, το γυαλί, το πλαστικό και το μέταλλο που συναποτελούν το PMD, με διαδικασίες που κάνουν τη συμμετοχή στην ανακύκλωση μια εύκολη υπόθεση.

H διαδικασία αυτή μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα εάν γίνει η ανακύκλωση βίωμα, εάν γίνει τρόπος ζωής για όλους. Ευελπιστούμε πως η συγκεκριμένη εκστρατεία θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο ώστε το ποσοστό συμμετοχής στην ανακύκλωση να αυξηθεί σημαντικά και να αγκαλιαστεί το πρόγραμμα ακόμα περισσότερο από τους δημότες μας, ιδιώτες και επαγγελματίες. 

Όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον τόπο και για τον κόσμο και η ανάγκη επίλυσής τους είναι επιβεβλημένη και επιτακτική.

Η ανακύκλωση αποτελεί μία από τις βασικές περιβαλλοντικές δράσεις που καλούμαστε να εμπεδώσουμε, ενώ αποτελεί και μια ενέργεια στην οποία εύκολα μπορεί να συμμετάσχει κάποιος και να βάλει το δικό του λιθαράκι στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας, στην προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι και οικονομικά εκτός από περιβαλλοντικά, καθώς η διαχείριση των αποβλήτων είναι ένα σημαντικό κόστος για τους Δήμους και τους δημότες μας και θα γίνει σημαντικότερο με την αναβάθμιση της διαχείρισης των αποβλήτων στη νέα μονάδα στο Πεντάκωμο. Η σωστή διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση χρημάτων για το Δήμο και τους δημότες, η δε μαζική συμμετοχή στην ανακύκλωση αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους για να το πετύχουμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαλογή στην πηγή των υλικών χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλο είναι από την 01/01/2015 υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτά τα πλαίσια οι Δήμοι μας θα πρέπει άμεσα και εκ των πραγμάτων να καταστήσουν με την υιοθέτηση κατάλληλων κανονισμών τη συμμετοχή στην ανακύκλωση υποχρεωτική.

Σας καλούμε λοιπόν όλους να στηρίξετε αυτή την εκστρατεία με την ενεργή συμμετοχή σας στην ανακύκλωση ώστε να γίνει τρόπος ζωής, για εμάς και για τις οικογένειές μας.

Στα πλαίσια της εκστρατείας θα γίνει διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων για τη σημασία και την αξία της ανακύκλωσης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου τοΦεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης της Λεμεσού και θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις σε σχολεία του κάθε Δήμου με θέμα τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Oι δράσεις της εκστρατείας θα παρουσιαστούν στη συνέχεια με τις απαιτούμενες λεπτομέρειες.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εταιρείες DeloitteTsouloftas Group of CompaniesBarracuda Intertrade καθώς και το ίδρυμα Αντρέι και Τζούλια Ντάσιν, οι οποίοι αποτελούν τους χορηγούς του Φεστιβάλ. Χωρίς τη στήριξή τους η πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα ήταν αδύνατη. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τις εταιρείες DixanPepsiκαι Αγρός - φυσικό μεταλλικό νερό, για τη συμμετοχή τους με περίπτερα στο Φεστιβάλ καθώς και το Κανάλι 6 που είναι ο χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ.

Τέλος, να ευχαριστήσω όλους τους Δήμους της Μείζoνος Λεμεσού για τη συνεργασία στην εκστρατεία και τους συνδιοργανωτές, την Εταιρεία Green Dot Κύπρου και τα Συλλογικά Συστήματα Διαχείρισης Μπαταριών Οικιακού Τύπου, ΑΦΗΣ και Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Αποβλήτων, Ηλεκτροκύκλωση, για την άψογη συνεργασία τους στην πραγματοποίηση και του Φεστιβάλ και της εκστρατείας.

 

Σας ευχαριστώ και σας καλώ όλους λοιπόν να στηρίξετε τις δράσεις αυτής της εκστρατείας.  Το οφείλουμε στα παιδιά μας, στον τόπο μας και στον πλανήτη Γη.

 

 

 
epohi