logo blank_gr
slide1 slide2 slide3 slide4 slide5 slide7 slide8 slide9
Εκδηλώσεις
Ανακοινώσεις

Ομιλίες Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου

Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Τσαππαρέλλα «Σιαιρετίσματα στην εξουσία», την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 στις 7.30 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο Πάνος Σολομωνίδης

Η έκδοση και παρουσίαση ενός βιβλίου από ένα συμπολίτη μας είναι από μόνη της ένα γεγονός.  Πολύ περισσότερο όταν αυτό το βιβλίο προέρχεται από τον φίλο και σύντροφο Τάσο Τσαππαρέλλα με τον οποίο τόσα πολλά μας συνδέουν και ο οποίος ανεξάρτητα της καταγωγής του πολιτογραφήθηκε πλέον ως Λεμεσιανός.

Ο σατιρικός στίχος διαθέτει απίστευτη δύναμη και ανά τους αιώνες συγκινούσε την κοινή γνώμη, ενώ μαζί του καταπιάστηκαν σπουδαίοι λογοτέχνες.

Αν προσθέσει κάποιος, όπως έκαμε ο Τάσος, και την χυμώδη, παραστατική κυπριακή διάλεκτο, τότε έχουμε ένα έμμετρο λόγο που μιλά απευθείας στον λαό και κινείται ακριβώς στις ίδιες συχνότητες με τις οποίες πάλλονται τα συναισθήματα των καθημερινών ανθρώπων.

Ο Τάσος διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να κινηθεί στον απέραντο αυτό χώρο.  Η καταγωγή του από το Φρέναρος με τις δυνατές λαϊκές παραδόσεις στην στιχουργική, οι πανεπιστημιακές σπουδές του στην Μόσχα, η μακρά του θητεία στη δημοσιογραφία, η ενεργός του συμμετοχή στην πολιτική ζωή ως στέλεχος του ΑΚΕΛ, η 15χρονη υπηρεσία του ως εκλεγμένο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, η ενασχόληση του με διάφορα είδη του λόγου, η ικανότητα του να διακρίνει το σημαντικό από τα πολλά καθημερινά, η στρογγυλεμένη διατύπωση και επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί και η έμφυτη ροπή προς την σάτιρα, προς το πείραγμα, έδωσαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, το οποίο έχουμε όλοι στα χέρια μας. Με πρωτότυπη εικονογράφηση και μοναδικά σκίτσα που ενισχύουν ιδιαίτερα τα μηνύματα του συγγραφέα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Τάσο για όλη του την μέχρι σήμερα προσφορά και να του πω ότι όλοι εμείς που εκτιμούμε τη δουλειά του περιμένουμε πολλά ακόμα από οποιοδήποτε μετερίζι και αν μάχεται.

Η αφιέρωση του βιβλίου στη μνήμη των γονιών του Κυριάκου και Φλουρέντζας δεν περνά απαρατήρητη, αφού ο Τάσος σημειώνει ότι είχαν το χάρισμα την κάθε πίκρα και καημό, την κάθε αδικία, αλλά και την χαρά να την κάνουν στίχο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμα τον Τάσο γιατί μέσα στις σελίδες του βιβλίου του βρήκε θέση και το αφιερωματικό έμμετρο που έγραψε για τον σ. Κυριάκο Χρίστου που υπήρξε για σαράντα (40) χρόνια Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και πολιτικός πατέρας για πολλούς από εμάς και έφυγε πλήρης ημερών τέτοιο καιρό πριν από δυο (2) χρόνια.

Εύχομαι στον Τάσο καλή δουλειά με ότι και αν καταπιαστεί.

«Χώμαν να πιάνει τζιαι γρουσάφιν να γένεται».

 
 

 

 
epohi